Зміст:
  1. Що таке прокрастинація з точки зору психології
  2. 10 порад для прокрастинаторів
    1. Визнайте свою проблему
    2. Подивіться, куди ви витрачаєте власний час
    3. Зробіть час своїм найкращим другом
    4. Вчіться робити точніші прогнози
    5. Вигадайте собі маленькі винагороди
    6. Розділіть складне завдання на декілька маленьких
    7. Дозвольте собі трохи прокрастинації
    8. Встановіть собі більше термінів
    9. Перегляньте власний список справ
    10. Ставте реальні цілі

Ми вже писали про те, як найбільш ефективно підвищити свою продуктивність та планувати справи так, щоб встигати все. Цього ж разу пропонуємо 10 простих порад від журналістів Forbes, якщо інше вже не допомагає.

Але давайте спочатку визначимо, що ж таке прокрастинація і чому цей стан вважають відповідальним за всі наші "Я не хочу думати про це сьогодні. Подумаю про це завтра"?

Що таке прокрастинація з точки зору психології

Усі іноді відкладають справи, але прокрастинатори уникають складних завдань хронічно і можуть навмисно шукати причини, які би дозволили їм не виконувати те, що потрібно.

Прокрастинація (від лат. procrastinare "затримка, відкладання"; від лат. procrastinatio з тим же значенням, сходить до cras "завтра" чи crastinum "завтрашній" + pro- "для, заради") — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат.

Зволікання, зазвичай, відображає боротьбу з самоконтролем. Для звичних прокрастинаторів, які становлять приблизно 20% населення, "я не хочу" має перевагу над власними цілями або обов'язками і може поставити їх на спадну спіраль негативних емоцій, що ще більше стримує майбутні зусилля.

Це також передбачає певний ступінь самообману: на якомусь рівні прокрастинатори усвідомлюють свої дії та наслідки, але зміна звичок вимагає ще більших зусиль, ніж виконання завдання перед ними.

Тож проблема прокрастинаторів не в тому, що вони просто не вміють розраховувати свої сили та правильно складати розклад справ. Причини їхньої бездіяльності набагато глибші, тож і боротися з ними треба інакше.

10 порад для прокрастинаторів

Визнайте свою проблему

Найголовніший крок – визнати проблему, "дати їй ім’я". Але спробуйте зробити це, не засуджуючи себе і не піддаючись стресу через відсутність достатньо часу. Просто скажіть собі (подумки чи вголос), що наразі ви зволікаєте. Тепер можна переходити до наступного кроку – робити щось із цим.

Подивіться, куди ви витрачаєте власний час

Ми всі відволікаємося на різне, щоб заповнити свій час, коли прокрастинуємо. Спробуйте визначити, що саме ви робите – переглядаєте соціальні мережі або просто загубилися в лабіринті інтернету, постійно ходите за перекусами на кухню, прибираєте ванну кімнату або увімкнули телевізор. Цифрові фактори – це потужна спокуса для прокрастинації, якій ми повинні свідомо протистояти. Почніть записувати, куди саме зникає ваш час.

Зробіть час своїм найкращим другом

Прокрастинатори часто вводять себе в оману щодо плину часу. Спробуйте усвідомити, скільки саме часу займає кожне завдання, замість того, щоб просто гадати. Встановлюйте таймер та слідкуйте, скільки саме часу минає за тим чи іншим заняттям,  тоді  вам буде зрозуміло, на що саме витрачається час, та як оптимізувати процеси.

Вчіться робити точніші прогнози

Коли прокрастинатори оцінюють, скільки часу займе завдання, вони, зазвичай, не враховують ті хвилини, які витрачаються на саму прокрастинацію. Саме через це виконання завдання займає набагато більше часу, ніж вони передбачали. Якщо ви знаєте, що зволікаєте, зробіть коригування в розрахунках. Можливо, спочатку не встигатимете більше, але вже не запізнюватиметеся.

Вигадайте собі маленькі винагороди

Ми схильні зволікати найбільше, коли завдання знаходиться в одному з кінців спектру – або занадто легко, або занадто складно. Якщо це занадто легко, завдання може набриднути, буде важко утримувати увагу й зникне мотивація. Фокус тут полягає у використанні маленьких винагород за кожен невеликий успішно пройдений крок. Для цього можна встановити часові інтервали – наприклад, кожні 30 хвилин. У якості винагороди краще використовувати щось просте та приємне – улюблена їжа, напої, перерва на короткі (п’ять хвилин) прогулянки або розмови.

Розділіть складне завдання на декілька маленьких

Якщо завдання занадто складне, ми також зволікаємо. Причини тут різні. Ми знаємо, що воно займе багато зусиль, ми, можливо, сумніваємося, чи зможемо це зробити, і, можливо, – якщо чесно – боїмося. Спробуйте розбити його виконання на частини, хваліть себе за кожен пройдений крок. Також краще не додавати у свій денний розклад багато складних справ. Якщо одне вже є, додайте ще кілька простих, щоби день минув продуктивно, але й одночасно вас не вимучив.

Дозвольте собі трохи прокрастинації

Чи може трохи прокрастинації допомогти зробити  всі справи? Так. Це як за відмови від солодкого або переході на здорове харчування – не варто відразу ж забороняти собі все. П’ять хвилин зволікання можуть бути корисними для переходу від одного завдання до іншого. Наприклад, ви можете швиденько переглянути соціальні мережі, прогноз погоди або заголовки новин та зробити собі каву. Однак в цьому випадку є суворе правило – такі перерви можуть тривати не більше п’яти хвилин! 

Встановіть собі більше термінів

Часто єдиний раз, коли ми нарешті можемо навчитися правильно зосереджуватися на якомусь завданні, це коли до нас з шаленою швидкістю наближається дедлайн. Цей час можна використати на свою користь – встановити  більше часових рамок. 

Перегляньте власний список справ

Якщо ви не можете знайти мотивацію закінчити те, що є у вашому списку, можливо, його треба переглянути . Іноді це означає, що потрібно змінити весь денний план повністю та делегувати частину справ. Або, можливо, вам краще пошукати новий проєкт, в якому буде цікавіше. Спробуйте прописати те, що подобається виконувати найбільше, внесіть такі справи у свій план. 

Ставте реальні цілі

Наприклад, ви думаєте, що до 17:00 встигнете зробити найкращу презентацію, яку взагалі колись робили? Якщо так, то , мабуть, самі ж злякаєтеся цих нереальних очікувань, які ніколи не можуть здійснитися. І тоді цикл прокрастинації ніколи не закінчиться – ви зволікатимете до самого часу Х. Що робити? Ставити більш реальні цілі й усвідомлювати свої сили. Це не означає, що треба відмовитися робити ту диво-презентацію. Просто виокреміть на це трохи більше часу та виконуйте невеликими частинами. Не чекайте на диво, і ви, найімовірніше, почнете виконувати завдання.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин