Як залишатися щасливим та продуктивним, працюючи вдома – поради психолога
Фото: depositphotos.com

2020 рік змусив людство пристосуватися до нових умов. Так навчання в університетах та школах перейшло в онлайн, а робота набула дистанційного характеру. Тепер усі бізнес-зустрічі відбуваються в месенджерах або у застосунках для відеозв'язку. 

Зменшення рівня соціалізації, робота та життя в чотирьох стінах змінили і наш психологічний стан. 

Проте за даними ресурсу Psychology today експерти стверджують, що можна залишатися продуктивним та щасливим, працюючи вдома.

Та щоб досягти гармонії між особистим та професійним життям треба дотримуватись певних правил.

Інтеграція чи сегментація

Першим кроком в управлінні межами роботи та дому є розуміння того, хто ви: інтегратор чи сегментатор.

  • Інтегратори насолоджуються динамічним і плавним характером переходу від робочих до побутових завдань. Інтегратори краще підходять для роботи вдома. Вони відчувають себе ефективнішими, оскільки вони одночасно досягають успіху в обох сферах.
  • Сегментатори воліють зберігати чіткі межі між робочим та домашнім життям. Без активного управління кордонами між роботою та домом, сегментатори постійно шукають баланс. Вони скаржаться на почуття розчарування та відволікання, коли робота та побут змішуються.
  • Залежні від контексту. Багато хто опинився між цими двома крайнощами. Це означає, що уподобання щодо інтеграції або сегментації залежать від контексту. Тим, хто посередині, слід визначити конкретні обставини, коли вони віддають перевагу тому чи іншому підходу.

Способи керування меж між роботою та домом

  1. Межі технологій. Подумайте про використання окремих облікових записів електронної пошти для ділового та особистого листування. Встановіть ліміт на користування комп'ютером чи застосунком із вашим робочим чатом. 
  2. Баланс часу. Дотримуйтесь режиму, який передбачує межі між робочим та особистим часом. Попередьте про це свою родину та колег. Наприклад, під час робочих зустрічей ви недоступні для родини. Під час сімейного часу, ви маєте вимкнути робочі чати або інтернет. Якщо ви спілкуєтесь з колегами у чатах, попередьте їх, що ви не відповідаєте на повідомлення, наприклад, з 20:00. У разі терміновості справи, попросіть їх зателефонувати. 
  3. Фізичні межі. Місце, де ми працюємо, має значення. Наскільки це можливо, створюйте "офісні куточки", які налаштовують вас на робочий процес. Поясніть своїм рідним, що цей куточок – ваше місце роботи і ви не можете відволікатися, коли працюєте. У довгостроковій перспективі шукайте кілька місць поза домом, де ви зможете комфортно виконувати роботу. Наприклад, коворкінг чи кафе.
  4. Управління очікуваннями. Вам не потрібно пояснювати свою особисту ситуацію колегам, проте поговорити з родиною варто. Керуючи очікуваннями вдома, поясніть, чому ви застосовуєте певні тактики поведінки. Переконайтеся, що ваша сім'я розуміє, що ви керуєте межами, щоб ви могли бути повністю доступними у неробочий час.

Впроваджуйте згадані правила у своє життя. Проте майте на увазі, що, це буде постійним експериментом, а не одноразовим рішенням. Проте не розчаровуйтесь одразу, а продовжуйте управляти своїм часом і простором.

Читайте також:

  • В Україні зробили крок до регулювання дистанційної роботи. Пропонують два види
  • Як позбутися "Zoom-втоми". Шість способів підтримки зв'язку під час COVID-19