Зміст:
  1. Трендові кольори на осінь-2024
  2. Ще більше шкіри та замші
  3. Повернення силуетності
  4. Трендовий верхній одяг на осінь-2024
  5. Актуальне взуття та аксесуари
  6. Антитренди

На календарі — вересень, а отже, час підготувати гардероб до нового сезону. Які силуети й фактури будуть актуальні цієї осені? З чим поєднувати трендові кольори та як стилізувати образ аксесуарами? Про це LIGA.Life запитала у стилісток Ольги Літвінової та Олени Шевченко.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Трендові кольори на осінь-2024

Серед актуальних на осінь кольорів — коричневий, зелений і бордовий.

"Минулого сезону червоний колір називали новим чорним. Цієї осені можна сміливо казати, що коричневий — це новий чорний. Разом із ним природні відтінки зеленого, оливка, наприклад, і бордовий", — розповідає персональна стилістка та fashion-інфлюенсерка Ольга Літвінова.

стилістка Ольга Літвінова
Ольга Літвінова

Ці кольори, зазначає експертка, гарно комбінуються із земельними відтінками, а також із фаворитом минулого сезону — червоним. З коричневим вдало працює вся гама бежевих та шоколадних відтінків, а бордовий можна гарно підкреслити, поєднавши з сірим.

модні тренди осені 2024
Фото: Ольга Літвінова

Водночас персональна стилістка Олена Шевченко радить звернути увагу на насичений шоколадний колір, який може мати виграшний вигляд в осінньому образі.

Ще більше шкіри та замші

Зазвичай восени звертають більше уваги на одяг зі шкіри та замші. Цього року традиція не змінилася, та є один нюанс — ці матеріали актуальні в усіх проявах.

"Особливо вдалий вигляд має тотал-лук зі шкіри: шкіряна сорочка, шкіряні штани. Класно, якщо їх поєднати з іншими фактурами. Наприклад, додати сумку не зі звичайної шкіри, а з текстурованої під рептилію. Або, можливо, поєднати замшу зі шкірою", — пояснює Ольга Літвінова.

модні тренди осені 2024
Фото: Depositphotos

На її думку, комбінація цих двох текстур буде виграшною в осінньому сезоні. А серед трендів на більш прохолодну погоду — хутро й інші виразні фактури.

Натомість Олена Шевченко рекомендує звернути увагу на кольори матеріалів та підкреслює тренд на ковбойський стиль:

стилістка Олена Шевченко
Олена Шевченко
Шкіра, особливо руда і шоколадна. Бахрома і все, що з нею. А також ковбойський стиль: чоботи-козаки, куртки з бахромою, ковбойські капелюхи, жилети — все це на піку популярності.

Повернення силуетності

Головний тренд осені 2024 року, який задасть тон усьому сезонному гардеробу, — силуетність. За словами стилістки Ольги Літвінової, це основна тенденція, яка впливатиме на всі позиції в гардеробі.

"У нас відходить ера супероверсайзу, і повертається силуетність. Це більш жіночні образи, наприклад, із підкресленою талією. Оверсайз залишається, але він уже не в усьому: або зверху, або знизу. А за допомогою інших елементів ми робимо образ більш структурованим і підкресленим", — зазначає вона.

модні тренди осені 2024
Фото: Ольга Літвінова

Це ж стосується і чоловічої моди, пояснює експертка. Силуетність не означає повернення до джинсів скінні та одягу, що облягає тіло. Радше йдеться про силуетний верхній одяг: прямий, трохи приталений піджак або сорочка, які можна поєднати з джинсами прямого крою.

"Цього сезону ми бачимо дуже багато нових рішень саме щодо верхнього одягу, тоді як джинси, спідниці чи сукні перейшли з попередніх сезонів", — каже Ольга Літвінова.

Трендовий верхній одяг на осінь-2024

Що стосується верхнього одягу, зазначає Олена Шевченко, то цього сезону популярні максіпальта. Вони почали набирати обертів ще минулого року й зараз опинилися у трендах:

"Це довгі оверсайз-пальта прямого крою з широкими плечима, ніби чоловічі. З курток, як завжди, у нас актуальні шкіряні косухи, бомбери, жилетки. Тобто в верхньому одязі переважає об’єм та вільність, щоб було комфортно одягнути під низ багатошаровий образ. Ще дуже актуальні замшеві куртки".

модні тренди осені 2024
Фото: Depositphotos

Про тренд на верхній одяг із замші розповідає й Ольга Літвінова. За її словами, це характерна особливість цього сезону, яка не була настільки розповсюджена раніше. Тож стилістка радить звернути увагу на прямі куртки, кейпи, жакети з зістареної шкіри та куртки з акцентним коміром:

Це куртки з акцентним коміром прямого крою, можливо, трошки оверсайзні. Вони ніби нагадують татову куртку.

Також серед трендів — замшеві однобортні прямі тренчі в різноманітних відтінках. За винятком класичного бежевого, якого в попередні сезони було занадто багато, зауважує Ольга:

"Вони можуть бути довжиною не максі, а міді й трішки нижче коліна. Ще дуже актуальні вкорочені тренчі, накидки й куртки зі вшитим коміром — такі більш шерстяні з однобортним коміром".

модні тренди осені 2024
Фото: Ольга Літвінова

Придбане раніше оверсайз-пальто експертка радить пов’язати тонким шкіряним ременем і таким чином додати чогось нового і цікавого до образу.

Актуальне взуття та аксесуари

У випадку зі взуттям та сумками стилістки також радять звертати увагу на вироби зі шкіри та замші. Зокрема, актуальними будуть комфортні анатомічні моделі та замшеві кросівки, зазначає Олена Шевченко:

"Замість шнурівки у кросівках можна використати різноманітні стрічки, доповнити їх бусинами та іншими прикрасами".

Модні тренди осені 2024
Фото: Tosca Blu (ліворуч) та Ajio (праворуч)

Ольга Літвінова додає, що взуття можна доповнити аксесуарами — брелоками, чокерами та плетінням. Такі ж рішення можна застосувати до сумок.

Приміром, все ще актуальними залишаються великі об’ємні моделі сумок, особливо якщо вони із замші. Їх можна носити під руку або на плечі з додаванням брелоків та інших прикрас.

"Ще у тренді подовжені сумки-багети. Це такі навіть гіперподовжені, нестандартні моделі, можливо, трохи незвичної форми. Трендовими залишаються й вінтажні сумки, а-ля зістарені. І ще в цьому сезоні більшої актуальності отримують сумки із плетінням зі шкіри, як у Bottega Veneta", — пояснює стилістка.

модні тренди осінь 2024
Фото: Unsplash

Аксесуари на кшталт браслетів або сережок, за її словами, перейшли із попередніх сезонів. Тож варто звернути увагу на масивні прикраси: об’ємні браслети, нестандартні моносережки чи браслети на дві руки, які будуть акцентними в образі.

"Зараз у тренді масивні, об’ємні та помітні аксесуари. Об’ємні прикраси на шию, можна одночасно декілька, довгі прикраси, багато каблучок і браслетів. Тобто такий максималізм", — зауважує Олена Шевченко.

Здебільшого, додає вона, йдеться про прикраси із металу, перлів і бісеру. Їх можна надівати поверх светрів, на інший одяг та сумки.

модні тренди осені 2024
Фото: Unsplash

Антитренди

Наразі неможливо виділити чіткі антитренди осіннього сезону, зазначає Ольга Літвінова, адже мода розвивається в напрямі того, що стилізувати можна майже все. Головне — як і з чим поєднувати.

"Якщо ми візьмемо джинси скінні з великими потертостями, які були модними колись давно, і поєднаємо їх з аналогічною майкою, кедами чи кросівками, то образ не можна назвати стилізованим. Натомість ми можемо доповнити ці ж джинси жокейними чоботами і прямою курткою зі шкіри чи замші — тоді вийде дуже класний актуальний образ", — підсумовує стилістка.