Чи може швидка ходьба замінити біг: коментар спеціаліста
Фото: pexels.com

Ходьба та біг вважаються кардіотренуваннями. Вони допомагають зміцнити кардіо-респіраторну систему й допомагають схуднути. Не можна сказати напевно, що саме краще – біг або ходьба, адже це залежить від багатьох індивідуальних параметрів: вашої мети, фізіологічних даних (вага, вік, стать, генетика), рівня фізичної підготовки та стану здоров’я. 

Швидка ходьба може бути універсальним видом фізичного навантаження, який підходить геть усім незалежно від віку, статі та тренованості. У цей складний період пандемії для деяких людей вона може стати єдиним засобом підтримувати фізичну форму та здоров’я серцево-респіраторної системи.

Якщо ви хочете спалити більше калорій або швидко схуднути, біг, звісно, буде кращим вибором. 

Але ходьба також може запропонувати численні переваги для вашого здоров’я. 

  • допомагає схуднути або зберегти здорову вагу;

  • підвищує витривалість;

  • зміцнює імунну систему;

  • допомагає запобігати хронічним захворюванням;

  • зміцнює ваше серце;

  • збільшує тривалість життя.

Крім того, не слід забувати, що серцево-судинні вправи корисні не тільки для фізичного здоров’я, а й для психічного. В одному з досліджень результати показали, що лише 30 хвилин вправ середньої інтенсивності тричі на тиждень зменшують тривогу та депресію, покращують настрій та підіймають самооцінку.

Автори експерименту також говорять, що для того, щоб відчути ці переваги, не потрібно займатися 30 хвилин поспіль. Прогулянки по 10 хвилин тричі на день призводять до таких самих результатів. Віконце у 10 хвилин можна знайти навіть у самому напруженому робочому графіку – це набагато полегшує ваш задум почати здорове та активне життя. 

Переваги швидкої ходьби: думка експерта

Редакція Liga.Life вирішила спитати експертну думку у Віталія Самуйленка, завідувача лабораторії функціонального тестування в спорті Banda Arena та консультанта КНГ з веслування НОК України.

Віталій радить використовувати швидку ходьбу як повноцінне тренування. Адже цей вид фізичної активності може принести стільки ж користі, як біг підтюпцем, коли ви тільки почали займатися спортом, або у вас є проблеми з суглобами, зайва вага або захворювання серцево-судинної системи.

Більш того, часто буває, що бігуни-початківці перший рік своїх тренувань майже завжди швидко ходять, а не бігають. Головне, чому вчать тренери своїх – бігати на низькому пульсі. Це означає, що цифра на пульсометрі не повинні бути вищими за 140–145 ударів за хвилину. Й дотримуватись правил виходить тільки якщо ти просто ходиш. 

Річ в тому, що серце – це також м’яз, і його треба тренувати, так само як ми тренуємо інші м’язи свого тіла. Ноги в нас завжди сильніші, тому що ми щодня їх тренуємо. Для цього навіть не потрібно ходити до зали, адже ми все одно ходимо – по квартирі або офісу, до магазину, гуляємо разом дітьми або собакою. Й навіть такого навантаження достатньо для того, щоб сила м’язів ніг значно випереджала тренованість серця.

Тож коли ви тільки починаєте бігати, ваше серце просто не встигає за ногами. Саме тому тренери наполягають на тому, щоб їх учні починали зі швидкої ходьби й тільки потім переходили на біг.

А для того, щоб додати зробити тренування більш ефективним, можна використати палки для скандинавської ходьби або просто дуже активно рухати руками. Адже чим більше м’язів буде залучено у роботу, тим більше енергії буде витрачати тіло, й тим більша кількість калорій буде спалена.

Тож сміливо можете починати свої тренування просто з прогулянки швидким темпом у парку прямо завтра.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин