Не вдається схуднути? Можливо, ви занадто мало їсте
Фото: unsplash.com

Для того, щоб схуднути, дійсно потрібно їсти менше калорійних продуктів та особливо швидких вуглеводів. Математика проста – витрата калорій повинна перевищувати надходження. Але й у цьому потрібно знати міру, адже занадто жорстка дієта не лише заважає худнути, але й може призвести до проблем зі здоров’ям через брак корисних речовин, які ми отримуємо разом з їжею.

Спеціалісти з MyFitnessPall розповідають, як пов'язане надмірне обмеження в їжі та проблеми з втратою ваги.

Кожна людина повинна споживати певну кількість калорій або енергії просто для того, щоб підтримувати свою життєдіяльність. Вони називаються "калоріями спокою" і йдуть на забезпечення внутрішніх процесів – роботи мозку та інших органів, підтримку температури тіла тощо. 

Зниження денної кількості калорій може спричинити уповільнення метаболізму, і організм почне зберігати запаси, щоб вижити. Голод і почуття ситості – не єдині показники того, що ми правильно підживлюємо своє тіло. Короткострокові та довгострокові дієтичні обмеження та інші традиційні методи схуднення можуть зробити ведмежу послугу й стати перешкодою для багатьох цілей.

Ось кілька загальних ознак того, що ви їсте занадто мало, щоб підтримувати своє тіло у належному стані. У будь-якому випадку, якщо ви вирішили обрати якусь дієту, радимо проконсультуватися з дієтологом або лікарем.

Ви постійно думаєте про їжу

Постійне голодування часто призводить до занепокоєння та нав’язливих думок про їжу та коли вже буде час обідати або перекусити. Це також може проявлятися через перегляд меню ресторанів в інтернеті, одержимістю постами в соціальних мережах або постійний перегляд кулінарних шоу. 

Взаємозв'язок дефіциту калорій та одержимістю їжею вперше був виявлений Анселем Кізом у його визначному експерименті з голодування в Міннесоті під час Другої світової війни. Багато учасників дослідження зізналися, що нав’язливо збирали рецепти та книги з рецептами, і в ході дослідження їжа стала однією з єдиних речей, про яку вони думали. Хоча це надзвичайний приклад, хронічні дієти та позбавлення їжі можуть мати подібний ефект.

Відчуваєте втому та роздратованість

Коли ви довго не їсте, рівень цукру в крові падає. Якщо нічого з цим не робити, здатність зосереджуватися, розумова увага та терпимість до інших зменшується. 

Втома також пов’язана з недостатньою кількістю спожитих калорій, оскільки ви просто не забезпечуєте тіло достатньою енергією. Ці підказки часто є способом нашого тіла повідомити, що нам насправді потрібно.

Ви не можете заснути

Немає нічого гіршого, ніж почуватися втомленим й страждати від безсоння. Це ще один загальний результат жорсткої дієти. Пізніші дослідження розладів харчування та безсоння ще більше підкреслюють глибокий вплив дієти на наші цикли сну. 

Хороша новина в тому, що повернення до нормального режиму харчування повертає можливість солодко й довго спати.

Ви страждаєте від закрепів

Коли ваше тіло постійно не отримує достатньої кількості калорій для задоволення потреб, травний тракт починає повільніше переміщувати їжу через систему, щоб зберегти енергію. В результаті це може спричинити закреп. Дефіцит клітковини, який може виникнути через жорстке обмеження калорій, також може стати причиною проблем із травленням.

Ваша вага не змінюється або зростає

Замість того, щоб зменшувати кількість калорій та енергії, продовжуючи метаболічну реакцію, яка бореться із втратою ваги, рішення часто полягає в тому, щоб їсти більше.

Почніть із додавання перекусу між прийомами їжі та обов’язково додайте усі макроелементи – білки, жири та вуглеводи. Коли ви почнете правильно заправляти тіло, отримаєте бажане схуднення, яке не призведе до проблем зі здоров’ям.

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Telegram-каналі Mood food.