Нарциси – токсичні, дифенбахія – отруйна, а з цвітом лілії не можна спати в кімнаті – такі й подібні описи можна почути про рослини та квіти, якими часто прикрашаємо власні домівки та офіси.

Та чи справді на нашому підвіконні або робочому столі стоїть токсин, який шкодить нам, нашим дітям та улюбленцям? Про все це LIGA.Life розпитала у Тетяни Коноваленко, колекціонерки екзотичних рослин та адептки екотерапії.

Тетяна Коноваленко

Токсичні рослини для людей та тварин

За даними Американського товариства запобігання жорстокому поводженню з тваринами (ASPCA), понад 400 рослин містять токсичні та отруйні речовини для собак та котів. Частина з них має побічні реакції й для людей.

Розмір, запах, яскравий колір листків та цвіту можуть приваблювати домашніх улюбленців та дітей. Однак їхня взаємодія не завжди закінчується лише пошкодженими листками, розкиданим ґрунтом чи перевернутою вазою, а й погіршенням самопочуття чи стану здоровʼя.

"Раджу придивлятися до "рослинного інтересу" дітей та тварин. Адже навіть папуги, єноти та ігуани можуть зацікавитись вазонками на вашому підвіконні", – застерігає Тетяна та додає: "Однак не всіх домашніх улюбленців так цікавлять рослини. Наприклад, у мене є кішка, яка дуже байдужа до зелені. Може підійти, понюхати і піти. З іншого боку, знаю людей, тваринки яких викопують рослини або жують їхні частини. У такому разі треба знати, які вазонки ховати, щоб убезпечити всіх навколо від побічних реакцій взаємодії".

До рослин, які можуть нашкодити, належать:

  • Рід ароїдних, наприклад: дифенбахія, філодендрон, монстера, сингоніум, антуріум, каладіум тощо. Усі вони мають токсичний сік, який може викликати побічну реакцію як у людей, так і у тварин. Найбільшу небезпеку становить саме дифенбахія – поширена рослина в лікарнях та державних установах. Має міцний стовбур та велике листя салатово-зеленого кольору. Містить оксалат кальцію, який і відповідає за алергічну реакцію від взаємодії з рослиною.

Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Дифенбахія. Фото: unsplash

"Від соку дифенбахії можуть бути свербіж, почервоніння, опіки та набряки на шкірі. Якщо рослина потрапляє до рота улюбленця, то може бути й набряк гортані або навіть тимчасова сліпота. Тож краще ховати рослини якомога далі від улюбленців, а самим працювати з ними лише в рукавичках", – радить експертка.

Філодендрони, сингоніум, монстера, антуріум та каладіум також містять оксалат кальцію. Відтак потрапляння їхнього соку на слизову може спричинити набряк язика, губ та піднебіння і викликати подразнення шкіри.

Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Монстера. Фото: Тетяна Коноваленко
  • Алоказія – ще одна рослина з вмістом оксалату кальцію. Сік з її пагонів та листків може викликати печіння і набряки шкіри та ротової порожнини. А у тварин, окрім описаних симптомів, може бути й блювання.

"Алоказія має бульбу. Тож пересаджуючи рослину, надівайте рукавички та робіть це трохи далі від тварин і дітей. З власного досвіду можу сказати, що вона неабияк приваблює котів, як і пелюстки, насіння або цибулини інших рослин. Натомість хімічний склад алоказії настільки токсичний, що там є і ртуть, і ціанисті сполуки. Тобто ризик отруєння або алергічної реакції достатньо високий", – наголошує Тетяна.

Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Алоказія. Фото: Тетяна Коноваленко
  • Олеандр зазвичай квітне на вулиці, але також продається в горщиках. Має маленькі рожеві, жовті або білі квітки та багато гострого листя. Це той випадок, коли краса – токсична, адже сік рослини містить глікозиди – органічні речовини, які можуть викликати запаморочення, сильний головний біль або навіть порушення серцевого ритму у людей та блювання й аритмію у тварин.
  • Азалії також мають рясне яскраве цвітіння, а разом з тим – токсичний сік з вмістом глікозидів. Це може викликати схожу побічну реакцію, як і від олеандра.
Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Азалії. Фото: unsplash
  • Рід молочаєвих: пуансетія (молочай-різдвяник), кротон та інші молочаї. За словами Тетяни, це надзвичайно токсичні рослини, оскільки містять молочний сік. У разі потрапляння на шкіру чи слизову може викликати опік або іншу алергічну реакцію, а у тварин – нудоту та блювання.

"Кротони нині дуже популярні, адже мають яскраве листя. З іншого боку, саме це може привабити маленьких дітей та улюбленців. Однак сік кротона може викликати подразнення та інші неприємні реакції", – додає експертка.

  • Алое. Якщо для людей ця рослина доволі корисна і часто застосовується у медицині та косметології, то для тварин – це токсичний недруг. В усьому винна гірка сполука – алоїн. Тож якщо собака чи кішка захоче пожувати листя алое, яке не дуже приємне на смак, то, ймовірно, матиме діарею та блювання.
Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Алое. Фото: unsplash
  • Плющі. Зазвичай їх можна побачити в дикій природі чи як декорації на присадибній ділянці. Однак ці рослини також активно використовують для прикрашення стін всередині будівель. Їхня перевага в тому, що зазвичай їх вішають високо на стіну або ставлять на шафу/холодильник, аби ті вились вниз. Тому для тварин та дітей вони вже стають менш доступними, що убезпечує їх від отруєння.
  • Квітучі рослини з сильним запахом: конвалії, нарциси, лілії тощо. Їх краще ставити якомога далі від себе, якщо плануєте перебувати в кімнаті тривалий час. Оскільки сильний запах може викликати нудоту, головний біль, напад мігрені тощо. Тим паче не слід перебувати з ними у замкненій кімнаті або ставити поруч з собою на ніч. До того ж квіти конвалії містять глікозиди, а цибулина та цвіт нарцисів – оксалат кальцію та алкалоїди, які можуть викликати отруєння у тварин.
Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Конвалії. Фото: unsplash

Як зменшити ризик отруєнь

Усі згадані рослини мають гарний естетичний вигляд, відтак можуть стати елементом декору, ба навіть просто приводом потішити себе чи рідних. Відтак відмовляти собі у задоволенні придбати букет нарцисів навесні чи поставити монстеру біля робочого столу не варто. Натомість експертка радить дотримуватися базових правил для зменшення ризику токсичної дії:

  • Створіть рослинам недосяжний для дітей та тварин простір в іншій кімнаті, на шафі, у підвісних горщиках, на балконі тощо. Альтернатива – висаджуйте квіти у флораріуми (скляні посудини, схожі на акваріуми) або накривайте їх скляним куполом.

"Також може допомогти зволожувач повітря. Зазвичай тварини не люблять підвищену вологу, тож можете поставити гаджет у рослинній зоні, додавши туди крапельку ефірної олії. До того ж деякі тварини не люблять запах лимону чи інших цитрусових. Це може працювати не з усіма улюбленцями, але спробувати варто", – радить Тетяна.

Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Маранта. Фото: Тетяна Коноваленко
  • Обирайте безпечні рослини. Не маєте простору для гри "сховай рослину від дитини, кота і песика" – купуйте вазонки, які не мають токсичної дії. Наприклад, замість азалії обирайте фіалки чи фаленопсиси, філодендрон замініть на калатеї або маранти, а хоя – альтернатива звичайному плющу.

"Зараз також можна вирощувати зелень чи трави на підвіконні. Тож можете посадити листя салату, базилік, кріп, петрушку, тимʼян або розмарин. Це буде безпечно для тварин та дітей і корисно для вашого харчування", – додає експертка.

Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Хоя. Фото: Тетяна Коноваленко
  • Прибирайте рослини з сильним запахом з кімнати, якщо збираєтесь спати чи тривалий час перебувати у приміщенні. Також не забувайте час від часу відкривати вікна для провітрювання. Це зменшить ризик неприємних симптомів від сильного запаху квітів. Як альтернатива, купуйте рослини, які мають непахучі квіти. Наприклад, фіалки, каланхое, фаленопсиси або інші різновиди орхідей без запаху чи зі слабкими пахощами.
  • Під час роботи з токсичними рослинами, надівайте окуляри, рукавички та маску, щоб максимально убезпечити себе від потрапляння отруйного соку на слизову чи шкіру.
Отруйна краса. Які домашні рослини та квіти можуть шкодити вам та улюбленцям
Фаленопсиси. Фото: Тетяна Коноваленко

Також слід памʼятати, що у людей та тварин може виникнути індивідуальна реакція на певні рослини. Тож звертайте увагу на самопочуття, а в разі необхідності одразу зверніться за медичною допомогою.