Кінолог-інструктор Кінологічної спілки України Юлія Туренко та кандидат ветеринарних наук, фахівець з навчання Royal Canin Олександр Айшпур пояснили LIGA.Life, як підготувати тварину до переїзду за кордон, які документи потрібні та що необхідно знати, щоб зробити все правильно.

5 кроків підготовки до подорожі

Крок 1. Перевірте вимоги в’їзду з твариною від країни, куди ви прямуєте.

Кожна країна має свої вимоги щодо вакцинації, документів та перевезення тварин. Деякі також вимагають спеціальні процедури, як дотримання карантину. Таку інформацію варто перевіряти на сайтах Прикордонної служби країни, куди ви прямуєте, Міністерства сільськогосподарської політики та у ЗМІ.

Крок 2. Отримайте ветеринарний паспорт нового зразка. 

Необхідно мати ветеринарний паспорт нового зразка (міжнародний паспорт, введений в Україні у 2018 році). Його можна отримати лише в Головному ветеринарному управлінні, державній ветеринарній клініці або від державного ветеринарного лікаря. 

Щеплення зі старого паспорта не переносяться в новий, тому слід зберігати два документи.

Окрім того, власникам необхідно звернути увагу на дату чипування, яка повинна бути ранішою за дату видачі нового паспорту. 

Крок 3. Провести чипування тварини.

Щоб уникнути проблем на кордоні, необхідно чипувати тварину та внести номер її чипа у ветеринарний паспорт та систему Animal ID, аби його можна було зчитати сканером. 

Врахуйте, що ваш улюбленець повинен бути чипованим до проведення щеплень або ж чипування може відбуватись одночасно зі щепленнями. Адже спочатку він має бути ідентифікованим і внесений в реєстр, а лише після цього пройти вакцинацію. Аналогічна процедура відбувається й у людей: щоб провести щеплення, треба надати певний документ, який підтверджує особу.

Також, перед подорожжю варто перевірити зчитування чипа в будь-якій ветеринарній клініці.

Крок 4. Зробіть щеплення, зокрема від сказу.

У ветеринарному паспорті тварини повинні бути зазначені всі щеплення відповідно до її віку, печатки клініки, яка їх проводила, а також відмітки про обробку від паразитів

У коробці протипаразитарних таблеток є спеціальна наклейка, яку власник може самостійно вклеїти до паспорта тварини. Перед виїздом потрібно вклеїти наклейки про обробки за останній місяць або останню процедуру.

Також не забувайте про щорічне щеплення від сказу. Тест на титри антитіл проти сказу обов'язковий для котів та собак. З моменту щеплення від сказу до здавання крові на згаданий тест має минути не менше ніж місяць. Якщо тварину регулярно вакцинувати від сказу (щороку за кілька днів до дати попередньої вакцинації), то робити тест можна в будь-який час. Після здавання тесту виїхати за кордон можна за три місяці.

Крок 5. Отримайте ветеринарну форму №1.

Вона видається на основі ветеринарного паспорта та зазвичай потребує присутності улюбленця. У столиці цю форму можна оформити в Головному ветеринарному управлінні та кількох інших державних клініках. 

Мешканцям регіонів потрібно знайти ветеринарне управління у своєму місті або поїхати до столиці.

Форма видається не раніше ніж за три дні до виїзду. Це слід врахувати.

На кордоні форма стане підставою для отримання необхідного сертифікату здоров’я, у якому будуть відображені дати проведених профілактичних заходів, позначка про проходження карантину та приблизний маршрут подорожі

Перед відправленням необхідно перевірити всі документи та переконатися, що всі вимоги країни призначення виконані. Також необхідно перевірити, чи правильно записані дані тварини у всіх документах, щоб уникнути будь-яких непорозумінь.

Читайте також: Пес Патрон: хочу собі такого. Нюанси породи джек-рассел і чи всі собаки можуть шукати міни

Як зробити переїзд за кордон менш стресовим для улюбленця

Переїзд може стати особливо стресовим для тварин і спровокувати страх, тривогу та дискомфорт. Саме тому важливо підготувати свого вихованця, аби зменшити рівень стресу та допомогти йому адаптуватися до нового середовища. 

  • Привчіть до переноски, шлейки або повідка

Щоб уникнути додаткового стресу від тривалого перебування у переносці, необхідно поступово привчати улюбленця до неї, починаючи з коротких періодів перебування в ній удома, поступово збільшуючи їх тривалість, після чого можна переходити до коротких поїздок

Також можна використовувати різні спеціальні заспокійливі аромати для тварин чи звичні речі, як його улюблена іграшка або ковдра, що допоможуть тварині відчувати себе комфортніше. Процес звикання до переноски займе деякий час, тому важливо починати його заздалегідь.

  • Забезпечте комфорт під час перевезення

Використовуйте контейнер-переноску, що відповідає розміру тварини та необхідним стандартам безпеки. Окрім того, забезпечте улюбленцю достатню кількість води та їжі, а також додайте до контейнера пелюшки, наповнювач або інші засоби для підтримки чистоти, але не переповнюйте її, щоб тварина мала достатньо місця для пересування. За можливості зробіть перерву на вигул перед перельотом або переїздом. 

  • Не забувайте про адаптацію на новому місці

Полегшити цей процес може знайомий запах. Перенесення предметів, що мають ваш запах, може допомогти заспокоїти тварину, зменшити ступінь тривоги та ймовірних розладів. Це особливо важливо у разі, якщо тварина відчуває страх або тривожність під час та після переїзду. 

Запах господаря для улюбленця зазвичай пов'язаний з безпекою та затишком, отже, його присутність може допомогти чотирилапому відчути себе комфортніше та звикнути до нового дому. Також перенесення предметів зі старого будинку до нового може допомогти побудувати звичну зону комфорту.

  • Збережіть звичний раціон

"Варто звернути увагу на вибір якісного та доступного корму, який можна буде знайти в різних країнах. Оскільки зміна раціону може негативно вплинути на здоров'я тварини, спричинити розлади травлення, відмову від корму, погіршення стану шерсті та загального стану тварини", – радить Олександр Айшпур.

За його словами, власникам слід заздалегідь ознайомитись з асортиментом кормів, які продаються в країні, до якої планується переїзд, і забезпечити своєму улюбленцю звичний раціон. Також варто заздалегідь дізнатись про місцеві вимоги щодо ввезення корму в країну. Адже правила можуть відрізнятись в різних країнах.

Переїзд за кордон з твариною – складний процес, який потребує ретельної підготовки та пильного дотримання вимог країни призначення. Однак якщо дотримуватися всіх правил та рекомендацій, ваша поїздка буде безпечною та максимально комфортною.

 Юлія Туренко та Олександр Айшпур спеціально для LIGA.Life