Зміст:
  1. Перший досвід
  2. Секс і підлітки
  3. Поради батькам

Середній вік початку статевого життя серед опитаних, які вже мали перший секс, – 14,4 року у хлопчиків та 15,1 – у дівчаток.

Практично кожен десятий підліток вказав, що мав сексуальний дебют у 12 років і молодше (12,1% юнаків та 3,5% дівчат).

Як ранній початок статевого життя впливає на здоров'я та життя підлітків та що робити батькам, якщо дізналися про сексуальну життя своїх дітей, радить сексологиня, психологиня Тетяна Павлова.

Перший досвід

"Мій перший секс був у 14 років. Я була шалено закохана в однокласника. Практично з початку стосунків він тиснув на мене, щоб зайнятися сексом. Одного вечора я здалася.

Це сталося на вулиці у темному парку. Це були найогидніші 15 хвилин мого життя", – згадує дніпрянка Тетяна.

Розповідає: зустрічалася з тим хлопцем майже рік. Завагітніла, батьки змусили зробити аборт. З хлопцем розійшлися.

"Я втратила цноту, коли навчалася у десятому класі. Тоді вже другий рік зустрічалися з хлопцем, який навчався в одинадцятому. Думала, що перший секс має бути якщо не в шлюбі, то хоча б не так рано.

Каже, не отримала жодного задоволення, як і у всі наступні рази. Хлопець відчував, що цікавості до сексу в Олі немає, тож покинув її.

"Я багато років не могла налагодити сексуальне життя. Не могла зустрічатися з хлопцями, бо думала, що фригідна.

Тільки робота з психологом допомогла мені відпустити ту ситуацію та почати нормальне життя", – розповідає Оля.

Перший секс Андрія з Запоріжжя був із малознайомою дівчиною біля гуртожитку технікуму.

"Ми святкували початок нового дорослого життя, були п'яні, та в обох це вперше. Її нудило, а я хотів, аби усе швидше скінчилося. Після цього ми не могли один на одного й дивитися. Не скажу, що цей досвід сильно травмував, але згадувати неприємно", – каже Андрій.

Секс і підлітки

Наразі багато підлітків починають статеве життя у 13-14 років, і це справді дуже рано, стверджує сексологиня Тетяна Павлова.

За її словами, ранній, але більш-менш прийнятний вік для початку статевого життя для підлітків – 16 років.

"Проблема не стільки у віці, скільки у стабільності статевого життя.

Наприклад, якщо підліток (16 років) почав жити статевим життям, секс повинен бути регулярним. Це потрібно, щоб організм не відчув ще одного стресу. Тобто має бути щонайменше пів року стабільного сексу.

В іншому випадку гормонального збою не уникнути", – розповідає Тетяна Павлова.

Пояснює, що в більшості випадків саме через сплеск гормонів підлітки й починають займатися сексом, а також через бажання бути дорослими.

Можуть бути й інші причини: тиск однолітків, бажання не виділятися, коли вже всі мають такий досвід. Однак часто підлітки ще не є емоційно готовими до сексу, з їхнього боку це не усвідомлений крок, а більше про те "що вже хтось із друзів це робить".

"Потрібно чітко розуміти, що секс – це не гра в доганялки. Це має бути усвідомлений крок і готовність до емоційної прив'язаності", – каже сексологиня.

Наголошує: якщо один із партнерів тисне, аби зайнятися сексом, або друзі насміхаються, заохочуючи, підлітки мають розуміти, що вправі сказати: "Ні". І батьки мають навчити їх цього заздалегідь.

"Ніхто і нікого не повинен змушувати займатися сексом. Навіть дорослий чоловік, коли вже роздягнувся, може встати сказати, що передумав. Це про культуру згоди, яка у нас, на жаль, не особливо розвинена", – говорить Павлова.

Поради батькам

Більшість батьків бажають знати, що відбувається з їхніми дітьми. Зокрема, намагаються контролювати початок статевого життя. Та все ж таки сексологиня радить батькам не намагатися випитувати у дітей про їхнє інтимне життя.

"Батьки не повинні випитувати чи вимагати детального звіту. Вони мають пояснити, як точно не потрібно робити.

Наприклад: не варто пити алкоголь перед першим сексом, обов'язково потрібно мати захищений секс, що збереже не лише від "зальоту", а й від хвороб, які передаються статевим шляхом", – зазначає Тетяна Павлова.

Додає, що підліткам слід пояснити, що насамперед для першого сексу партнер має бути "правильним". Тобто має бути впевненість у тому, що саме з цим чоловіком може бути близькість, немає примусу, є довіра та взаємоповага.

Якщо батьки вже дізналися, що їхній підліток займається сексом, експертка радить не панікувати й не робити з цього трагедію, а краще видати презервативи.

Також, щоб побудувати довірливі стосунки, радить пригадати себе у цьому віку і, можливо, навіть поділитися своїм першим досвідом.

"Панікувати, кричати, говорити: "Дивись, щоб не залетіла" (з обох боків) і все те, що не подобалося самим батькам із вуст їхніх батьків, говорити не слід", – наголошує Тетяна Павлова, оскільки це може лише додати бар'єр у стосунках з дітьми.

Щоб перший секс був безпечним і усвідомленим, батьки мають з раннього віку проводити статеве виховання своїх дітей.

"У три роки ви розповідаєте про статеві відмінності. Не має бути казок про те, що дітей знаходять у капусті. У шість років дитина чітко розуміє, звідки беруться діти, а в одинадцять точно знає, що таке секс.

Якщо до одинадцяти років ви не розповіли дитині про секс, про нього розкажуть усі навколо, включно із соцмережами та сучасним репом", – констатує сексологиня.

Книги, які допоможуть батькам говорити з дітьми на тему сексу:

  • "Відверта розмова про "це".
  • "Малечі про інтимні речі", авторка Юлія Ярмоленко.
  • "Про секс. То як, поговоримо?", авторка Ханна Віттон.
  • "Енциклопедія статевого життя. 4-6 років", авторка Ізабель Фужер.
  • "Енциклопедія статевого життя. 7-9 років та 10-13 років", автори Жан Коен, Крістіан Верду, Жаклін Кан-Натан.
  • Також допоможе онлайн-курс "Сексуальна освіта" для підлітків на Prometheus. Щоб мати нагоду почати з підлітком розмову про секс, можна подивитися серіал "Sex Education" та проговорити всі питання, які виникатимуть.

Щоб поговорити з дитиною про секс, треба взяти за руку і сказати, що цією розмовою можете викликати подив чи бунт. Адже теж таке переживали зі своїми батьками під час статевої освіти. І що саме промовивши все, хочете вберегти свою доньку/сина не від сексу, а від незнання", – радить Тетяна Павлова.

Наголошує: говорити з підлітком треба відверто, щиро, а не так, ніби читаєте лекцію.

Що спокійнішим буде діалог (не монолог), то простіше буде надалі у побудові довірливих стосунків.

Читайте також: Як зрозуміти підлітка та як батькам зберегти зв'язок з дитиною. Пояснює психолог

За її словами, під час подібних розмов треба не тільки переконати в важливості контрацепції, відповідальності тощо, а й дати цінність його/її як окремої особистості, щоб у разі необхідності підліток міг сказати "ні" під час спроби сексу.

Вона радить, наприклад, сказати, що не треба гнатися за успіхом якогось Васі, який нібито найкращий у класі/на потоці, а бути найкращим для себе: "Адже саме ти будеш з собою до кінця своїх днів і роби все те, що не викличе у тобі відрази від самого себе. Адже якщо ти постійно будеш нехтувати своїми принципами і йти на поводі у суспільства, зрештою зайдеш у глухий кут самого себе".

Якщо перший сексуальний досвід стався і він був негативним, то, за словами Тетяни Павлової, батьки мають підтримати підлітка, пояснити, що негативний досвід – це теж досвід.

"Перший секс у 90% випадків завжди негативний. Історія про те, що перший секс тривав годинами, – це казка. Про те, що оргазм був з першого разу, – теж байка".

Треба сісти поряд з дитиною і дуже делікатно пояснити це на простих прикладах:

"Ти ж коли до школи пішов, не одразу почав множити? Ні, ти спочатку вчився рахувати, складати, віднімати тощо. З сексом так само – це перший досвід. Це ще не показник, що треба всі почуття взяти під контроль. Секс – це емоційний зв'язок через тіло, але контроль може бути над способом контрацепції", – пояснює сексологиня.

Додає, що зазвичай довірливі розмови з батьками можуть допомогти у більшості ситуацій. В іншому випадку може допомогти розібратися психолог.