Психологія люті. Як крик допомагає боротися зі стресом
Фото: pexels.com

Коли ми сильно розлючені, нам хочеться голосно кричати та, можливо, щось відлупцювати. Чи можуть такі дії принести бажане полегшення та допомогти позбутися негативних почуттів? Розбираємося з психологією люті разом зі спеціалістами Healthline.com.

Лють – це складна емоція для вивчення. Психологи гаряче дискують й досі не можуть визначитися остаточно – це погано чи добре?

Більшість спроб, спрямованих на управління гнівом та люттю, зосереджені на регулюванні фізичних симптомів та реактивних думок за допомогою когнітивно-поведінкової терапії. Цей процес допомагає людям зрозуміти свої відчуття та змінити реакції на ситуації за допомогою консультування та модифікації поведінки.

Загальні припущення: лють та гнів – небажані емоції, якими потрібно керувати та зводити їх до мінімуму.

Але зараз почали з’являтися альтернативні думки. Соціальні та еволюційні психологи, а також фахівці з психічного здоров’я тепер вважають, що гнів має й корисні якості – він може допомогти нам осмислити навколишній світ.

Одна з теорій припускає, що лють і гнів служили нам з еволюційної точки зору. Деякі дослідження виявили, що ці емоції можуть мати позитивні наслідки для самовдосконалення, допомагаючи нам досягти цілей.

Коли ви здатні контролювати свій гнів, він може допомогти рухатися вперед.

Що таке терапія люті?

Хоча чіткого психологічного визначення терапії люті не існує, є альтернативні методи, спрямовані на звільнення від гніву.

Доктор Шері Якобсон, клінічний директор та засновник терапії Харлі, розповідає, що багато станів психічного здоров’я походять від невиражених емоцій. Якщо ми не звільнимо ці емоції, то зіткнемось із психологічними труднощами. 

Це також стосується люті та гніву. Якщо ми можемо позбутися цих емоцій безпечними способами, то чому би не зробити цього? Це як нарешті почухати місце, котре довго свербіло.

Вплив пандемії та політичних подій за останній рік дав людям безліч причин для роздратування, і, можливо, саме тому зростає кількість альтернативних методів терапії гнівом.

Є різні варіанти роботи з цими емоціями. Зазначимо, що зараз йдеться не так про вміння контролювати, як про вивільнення цих емоцій.

Кімната для люті

Вони також називаються розбитими кімнатами або кімнатами гніву. Це спеціально збудовані приміщення, де люди можуть позбутися злості та люті, знищуючи предмети.

Це можуть бути бутафорні вітальні з копіями меблів (телевізори та письмові столи). Або там можуть стояти просто випадкові об'єкти. Деякі кімнати для люті знаходяться на звалищах, де є багато речей, які можна вільно трощити і отримувати від цього задоволення та одночасно допомагати їх утилізувати.

Крикові клуби

Це – вебсайти, на яких ви можете кричати разом з іншими через інтернет. Можна почути крики інших членів спільноти, а вони можуть почути ваші. Якщо ж зовсім припекло, то можна поїхати кудись далеко на природу й кричати, кричати, кричати. Компанію з собою також можна взяти.

Потенційні переваги цих методів

Попри те, що досліджень не так багато, кімнати для люті та крик-клуби можуть запропонувати кілька переваг.

Відчуття розширення можливостей

Гнів може виникати через почуття безпорадності та відсутності контролю над ситуацією.

Якщо у вас з’явиться можливість направити кудись гнів, може з’явитися відчуття, що ви  здатні контролювати свої емоції. Як наслідок –  впевненість у тому, що ви готові розв’язати ситуацію.

Безпечний простір для дослідження емоцій

Однією з переваг терапії люті є можливість безпечно та стримано досліджувати свої емоції. Існують певні межі, які допомагають проактивно та безпечно керувати цим вибухом.

Відчуття свободи та відсутність сорому за вираження люті

Гнів та лють не є соціально прийнятними емоціями, адже нас з дитинства привчають до того, що ми повинні контролювати свої негативні емоції. Висловлювати їх й показувати іншим вважається неправильним. Терапія люті пропонує безпечну альтернативу й можливість зосередитися на цих емоціях без судження.

Мотивація позитивних змін

Якщо у житті потрібні зміни, гнів може допомогти нарешті почати робити щось у потрібному напрямку.  Адже такі емоції нерідко проявляються, коли наші потреби заблоковані або коли ми стикаємось із перешкодами.

Ці емоції мали еволюційні переваги для виживання – вони спонукають нас до дій. Але краще переконатися, що це дія, яка нам дійсно потрібна, це те, чого ми бажаємо, а не реактивність (дії під впливом емоцій).

Шлях до поліпшення відносин

Такі практики також можуть стати гарною вправою для побудови відносин для тих, хто відчуває ті самі стресові фактори.

Трощіння речей може стати веселим способом випустити пару й цікавим приводом розпочати розмову про те, що нас так напружує.

Як контролювати лють

Кімнати для люті та клуби для криків – це весело й допомагає випустити пару. Але для того, щоб все ж таки не доводити себе до такого стану, доктор Якобсон пропонує використовувати методи, які можуть допомогти зловити ці емоції на початку та не дати їм роздмухати маленьке полум’я у справжню пожежу.

Методи управління люттю:

  • терапія зобов'язання та прийняття (ACT);

  • уважність та медитація;

  • практики вдячності;

  • ведення щоденника;

  • мистецтво, ремесла та хобі.

"ACT є чудовою відправною точкою, оскільки вона дозволяє нам визнати свої емоції та те, що ми переживаємо, а також помістити події в минуле", – говорить Якобсон. Тобто усвідомити, прийняти та відпустити.

Як люди, ми еволюціонували, щоб зрозуміти свої емоції та способи їхнього впливу на нас. Гарна новина полягає в тому, що ми можемо змінювати свої думки. Це важко, але цілком можливо!

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин