Зміст:
  1. Статистика на користь відстані  
  2. Дистанція народжує бажання
  3. Потенціал для саморозвитку
  4. Потенціал – новизна й романтика
  5. Дієві способи як підтримати стосунки на відстані

В українському суспільстві є доволі усталені уявлення про те, хто і з ким має  зустрічатися, коли жінка мусить вийти заміж/народити дітей/що прийнятно і що "не годиться" у стосунках. Причому дуже часто нав’язуються не корисні ідеї щодо свідомого вибору партнера та вміння розпізнати погане ставлення, а цілі номінальні ідеї.

Один з форматів, який наше суспільство не завжди розуміє – це стосунки на відстані. Але якість стосунків залежить від взаємності почуттів і докладених зусиль для їх розвитку, а не від їх форми. Сьогодні через повномасштабну війну багато сімей і партнерів розлучені між іншими містами та країнами. Тож саме час подивитися на стосунки на відстані позитивним поглядом та оцінити їх потенціал і можливості.

Статистика на користь відстані  

Історично в українському суспільстві ще й досі існує міф про те, що жінка не може бути щаслива сама собою без чоловіка чи дітей, тому багатьом важко уявити як це мати час для себе та бути з партнером окремо. Певна частина людей дивиться на такі стосунки через призму недовіри, але якщо партнер чи партнерка хочуть зрадити, то роблять це і на відстані 200 метрів від вас.

Згідно з дослідженням 2018 року, яке було проведено у США, понад 14 мільйонів пар перебували на той момент у стосунках на відстані. У 58% пар у таких відносинах були успішні й довготривалі взаємини.

Більш ніж половина опитаних зазначили, що стали почуватися ближче до свого партнера під час розлуки. А 7 з 10 людей зауважили, що спілкувалися один з одним більше в періоди коли були нарізно.

У глобалізованому світі концепція гостьового шлюбу набирає популярності в Європі та США, оскільки суспільство змінюється й жінки мають кар’єри, амбіції, власний лайфстайл і вже не готові миттєво кинути все своє життя заради шлюбу.

Дистанція народжує бажання

Естер Перель – психотерапевтка й авторка бестселерів New York Times і знаменитих TED відео, що мають понад 20 мільйонів переглядів, досліджує стосунки в різних парах уже понад 25 років. У своїй книжці "Парування в неволі. У пошуках еротичного інтелекту" ("Mating in Captivity. In Search of Erotic Intelligence")  авторка зазначає, що найбільше бажання в парі є тоді, коли люди не зливаються в одне ціле, коли є окремість.

"Коли люди зливаються — коли двоє стають одним цілим — зв’язок більше не може відбутися. Немає з ким зв'язатися. Таким чином, роздільність є передумовою зв’язку: це основний парадокс інтимності та сексу", – каже Естер.

Психотерапевтка описує парадокс: попри те, що ми прагнемо стабільності та визначеності у взаєминах, коли стає забагато злиття,  то сексуальне бажання зникає. Парам бракує простору, відчуття новизни, таємниці й інтересу досліджувати партнера.

Вона й досвід її клієнтів вказують саме на те, що у довготривалих стосунках бажання народжується з дистанції та простору. Пристрасть зникає в довготривалих стосунках ще й тому, що люди бояться образити близьку людину, а секс це про вияв природної агресії.

Естер наголошує, що певна невизначеність допомагає не сприймати партнерів як належне, викликає інтригу та цікавість. Тож відстань (як фізична,  так і нефізична) у разі правильного підходу дозволить вам подивитися на партнера іншими очима.

Сучасний формат стосунків змінився таким чином, що очікування від партнера занадто високі: він мусить бути другом, коханцем, батьком, тревел-бадді, провайдером і спорідненою душею. І все це в моногамних довготривалих стосунках з однією людиною. Рівень розлучень у всьому світі зростає й люди перескакують з одних стосунків в інші, бо мало хто може функціонувати під таким тиском. Одне з рішень – це бачити реальну людину й учитися закривати певні потреби самостійно за допомогою друзів, родичів, ком’юніті, релігії тощо.

Терапевтка виділяє 4 фактори, коли людей найбільше тягне до їх партнерів, і дистанція – один із них. Людей найсильніше приваблює їх половинка, коли вони бачать її в її стихії (у роботі/хобі/спорті);  коли вони далеко й коли є очікування возз’єднання; коли інша людина їх дивує; коли вони бачать її очима інших людей.

Потенціал для саморозвитку

У стосунках на відстані є можливість нарешті ближче познайомитися з собою, з’ясувати ваші цінності, бажання, мати час на хобі. Комусь відстань допомагає зрозуміти, що насправді без іншої людини краще. Але це шанс бути чесними з собою та знайти те, що підходить вам, а не умовним мамі, подружкам, суспільству.

Одна з ключових засад будь-яких успішних стосунків – говорити та  ще раз говорити. У стосунках на відстані люди більше говорять, що дає можливість навчитися висловлювати свої очікування.

Використайте час на відстані з коханим для того, щоб проявити свою автономність, навчитися бути в стосунках зі свідомого вибору.

Насолоджуйтесь побутом, який підходить саме вам. Більше не треба спати з відкритим вікном, ділити ковдру, не висипатися через різні режими сну (тут кожен може підставити свої побутові тригери).

Не відкладайте своє життя: спілкуйтеся, знайомтеся з новими людьми, створюйте ком’юніті, подорожуйте, знаходьте нові захоплення та розвивайтеся як особистість.

Потенціал – новизна й романтика

Перетворіть стосунки на медовий місяць, де кожен із партнерів викладається більше, бо зустрічі рідші, а доступ один до одного обмежений. Хоча ви матимете менше часу разом, він буде якісніший.

Дайте місце романтиці, а набридливу рутину з розряду "хто не повісив новий рулон туалетного паперу та чиє волосся залишилося у ванній" облиште на потім. Простір дає новизну контакту, яка часто розчиняється в повсякденності.

Ви маєте можливість побачити партнера в новому світлі, а він – вас.

Звісно, що легко не буде, бо треба докладати зусиль. Люди часто забувають вкладати ресурс і в традиційні стосунки, тож наступає гедоністична адаптація, коли інший сприймається як належне. Вашою нагородою може стати розквіт ваших стосунків.

Дієві способи як підтримати стосунки на відстані

Кожні стосунки унікальні. Стосунки на відстані у пари, де хтось за кордоном, різнитимуться від тих, де пара розділена, бо хтось служить у війську. Але є кілька універсальних порад, з яких ви можете обрати ті, які допоможуть вам навігувати в нових просторах (поради перевірені на власному досвіді):

  1. Прочитайте "П’ять мов кохання" Гері Чепмена та визначте, які ваші мови кохання. Якщо з мовою кохання "слова підтримки", "подарунки", "вчинки служіння", "якісний час разом" доволі легко впоратися на відстані, то з мовою кохання "фізичний дотик" – важче. Можна обмінятися якимось тактильними предметами (футболки, улюблений крем для тіла чи парфуми, запах яких нагадуватиме про вас). Робіть тілесні практики, масажі, обіймайтеся з домашніми улюбленцями.
  2. Культивуйте спільні інтереси: дивіться один серіал, грайте в онлайн гру разом, читайте ту саму книгу, тренуйтеся чи готуйте по відеозв’язку,  пройдіть однаковий онлайн курс чи майстер-клас, а  потім обговорюйте враження.
  3. Діліться контекстом свого життя. Шліть фотозвіти, описуйте деталі середовища, настрою.
  4. Не цурайтесь секстингу, нюдсів, дистанційних секс-іграшок (але треба відчувати доречні моменти).
  5. Пишіть романтичні довгі листи про почуття.
  6. Заведіть нові традиції чи ритуали: date night онлайн, де кожен готується і наряджається.
  7. Плануйте ваші реальні зустрічі заздалегідь, щоб насолодитися передчуттям.
  8. Під час зустрічі робіть ставку на спільні враження: нову їжу, хобі, активність, спорт, нове місто. Бо емоції, які ми переживаємо під час спільних активностей зближують в рази.
  9. Створюйте плани на майбутнє разом.

На сьогодні багато хто не обирав такий формат стосунків. Але реальність та обставини вже такі, як є. І замість того, аби чинити опір і вкладати ресурс у нетерпимість до обставин, краще скористатися цією відстанню як можливістю зробити ваші стосунки більш захопливими й покохати один одного з новою силою.