Зміст:
  1. Головні пам’ятки Флоренції та видатні шедеври Відродження
  2. Нестандартна Флоренція: винні віконця, трояндові сади та антична парфумерія
  3. Сієна – зразок ідеально збереженого середньовічного міста
  4. Що подивитися у місті Лукка
  5. Класичні тосканські пейзажі: природа чарівної долини Валь д’Орча
  6. Вино К’янті, де дегустувати та чому треба шукати чорного півня на пляшці
  7. Поради для відвідування Тоскани, клімат та як дістатися до регіону

Уже відвідали кілька міст Італії та хочете поринути в культуру та традиції країни ще глибше? Тоді ідеальний варіант – відвідати Тоскану. Після Лаціо (де розташований Рим) це один з найвідвідуваніших регіонів Італії. Тоскана зачаровує своїми хвилястими круглими пагорбами, висадженими під лінієчку кипарисами, середньовічною архітектурою та атмосферою епохи Відродження, яка як культурний код зашита тут у кожну будівлю, музей чи навіть бруківку. Саме тут жили та творили да Вінчі, Мікеланджело, Данте й Петрарка.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях



Тоскана приваблює туристів ще й тим, що час тут іде повільніше, є враження, ніби ти в минулому, а не в божевільному сьогоденні. 



Люди більш розслаблені, й саме тут можна відчути на собі дію найбільшої туристичної принади Італії – "dolce vita" та "dolce far niente" (солодкість нічогонероблення).

Головні пам’ятки Флоренції та видатні шедеври Відродження

Перша зупинка в Тоскані – це столиця регіону неперевершена Флоренція. Це одне з найкрасивіших міст Італії, з неповторною атмосферою. Флоренція є батьківщиною Ренесансу та зберігає у своїх стінах чи не найбільшу колекцію витворів Відродження. Мистецтво завжди посідало ключове місце в житті міста. В ідеалі на відвідини Флоренції треба хоча б два дні. Собор Дуомо (Санта Марія дель Фіоре) розташований на центральній площі, і це справжній архітектурний шедевр та взірець неоготики. За особистими враженнями, це найкрасивіший собор Італії, бо він одночасно поєднує в собі вигадливе ажурне різьблення по мармуру, кольори, легкість та міць структури. Він ніби ширяє в повітрі, а масивний купол, що вже давно став візитівкою міста, підкреслює його витонченість.

Тоскана, яка вкраде ваше серце: секрети Флоренції, середньовічна Сієна, найвідоміше італійське вино
Фото з архіву авторки



Будівництво собору розпочалося у 1296 році й тривало 140 років (фасад завершили тільки у ХІХ столітті). Площа собору – 8600 квадратних метрів, а висота – 114 метрів. Все облицювання фасаду – це справжній мармур: білий, рожевий та зелений. Знаменитий найбільший купол з цегли у світі спроєктував Філіппо Брунеллескі. Всередині собор прикрашений безліччю фресок та вітражів на релігійні теми, які були створені видатними митцями тогочасся.





Ще один витвір мистецтва – дзвіниця Джотто, яка сягає 81 метру, і з неї відкривається гарний вид на місто та тосканські пагорби. Вхід до собору безкоштовний, а ось за відвідування купола чи дзвіниці треба буде заплатити. Беріть квитки заздалегідь онлайн із часом відвідування, щоб не стояти в черзі пів дня. Також зауважте, що буде дуже багато охочих зайти всередину собору.



Для всіх поціновувачів мистецтва обов’язковий похід до Галереї Уффіці, тут представлені Боттічеллі, да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель, Тиціан, Караваджо та інші класики й засновники Відродження.

Квиток коштує десь під 33 євро, якщо брати з визначеним часом, щоб уникнути довжелезних черг (галерею щороку відвідують близько двох мільйонів людей). Окрім всесвітньо відомих скульптур та картин, на увагу заслуговує й інтер’єр музею. Плитка на підлозі, розмальовані стелі, оздоблення стін та колон – окремий витвір мистецтва.





Галерею було засновано ще у 1560 році родиною Медічі, а для загалу її відкрили у 1769 році. Тож сьогодні всі охочі можуть доторкнутися до історії та становлення італійського та європейського мистецтва.



Палаццо Веккйо на площі Сеньйорі – це старовинна ратуша, перед якою стоїть копія знаменитої статуї "Давид" Мікеланджело. Оригінальна статуя зберігається в Галереї Академії. З XIV сторіччя в ратуші збиралися "урядовці".





Понте Веккйо – старий середньовічний міст з десятками ювелірних крамничок. Це один з найстаріших мостів Європи. Він вирізняється на тлі іншої архітектури своєю простотою та досконалістю.



Нестандартна Флоренція: винні віконця, трояндові сади та антична парфумерія

Поки ви гуляєте старовинними вуличками, роздивляєтесь красивих людей та флорентійські будинки, саме час шукати віконця з вином (аби знайти локацію, дивіться уважно або просто гугліть buchette del vino). Це суто фішка Флоренції, яку бари вдало осучаснили та повернули як туристичну атракцію.





Ці невеличкі віконця у стінах будинків використовувалися для швидкого продажу вина від виробника ще з XVI століття. Мешканці давали гроші, а з отвору у стіні їм давали склянку чи глечик вина. Сьогодні цю традицію відновили, й вона має шалену популярність серед туристів, які шикуються в чергу, щоб подзвонити у дзвін та отримати зі стіни жаданий келих вина за 6-8 євро.

Аби побачити всю красу Флоренції, на неї треба обов’язково дивитися з висоти. На щастя, в місті багато місць з панорамними видами. П'яццале Мікеланджело – це площа, яка розташована на пагорбі десь за 20 хвилин пішки від центру, звідти видно Дуомо, річку Арно, башти, мости та палаци міста. Найбільше людей тут під час заходу сонця.

Тоскана, яка вкраде ваше серце: секрети Флоренції, середньовічна Сієна, найвідоміше італійське вино
Фото з архіву авторки

Ще одна гарна місцина – Сади Боболі, з яких теж відкривається панорамний вид. Прогулянка тут стане чудовим доповненням до вашого дня. Є ще одне місце, яке менш відоме, але пропонує не гірші види на флорентійські пагорби та мальовничу атмосферу. Це Сад Троянд, що був створений у ХІХ сторіччі. Навесні тут розквітає близько 350 сортів троянд, які підкреслюють та доповнюють види на Флоренцію. Місцеві обожнюють у затишку повалятися тут на траві.





Окрім традиційних архітектурних пам’яток, обов’язково зайдіть у найстарішу парфумерію Флоренції. Парфумерно-аптекарська майстерня Санта Марія Новелла була заснована домініканськими монахами ще у 1221 році й досі радує відвідувачів своїми неперевершеними природними ароматами, неймовірним декором всередині та рідкісними інструментами для виготовлення парфумів та мила.



У Флоренції будь-яка крамничка перетворюється на мікс історії та мистецтва. Вхід вільний, продавці привітні та цікаво розповідають про тонкощі справи. Щоправда, тут завжди невеликі черги на вхід.





Смачно поїсти в Італії можна на центральному ринку – Меркато Чентрале біля площі Сан-Лоренцо. На першому поверсі продають свіжі локальні  продукти, є великий вибір італійських сирів, оливкової олії, прошуто та вина. На обох поверхах розташовані кафе та фудкорти з італійськими пастами, лазаньєю, чікетті та смаженими квітами кабачків. У кафе в місті орієнтовно страва коштуватиме від 15 євро. 





Також у Флоренції є кілька відкритих ринків, де продають шкіряні вироби (ремені, сумки, гаманці) за дуже привабливими цінами.

Сієна – зразок ідеально збереженого середньовічного міста

Історичні центри Флоренції, Сієни, Пізи, Сан Джіміньяно та Валь д'Орча визнані Світовою спадщиною ЮНЕСКО. Сієна однозначно одне з топових міст Тоскани. Це середньовічне місто, яке дуже добре збереглося. Коли потрапляєш до Сієни, таке відчуття, що ти на зйомках фільму чи просто перенісся у минуле. Аби побачити бурхливе життя міста, відправляйтесь на головну площу дель Кампо, що має форму мушлі, розділеної на дев’ять частин. Недалеко від центру своїм готичним стилем вражає Собор Сієни, весь декорований білим та чорним мармуром.





Палаццо Публіко теж заслуговує на особливу увагу. Ця міська ратуша XIII-XIV століть має всередині музей з унікальними фресками та зразками середньовічного живопису. 2 липня та 16 серпня в Сієні проходить Паліо. Це кінне змагання, яке глибоко занурює в епоху Середньовіччя. Суть видовища полягає у змаганні районів міста. Зазвичай у параді беруть участь понад 600 учасників. Також багато хто вбирається в старовинні традиційні для епохи Відродження костюми. На вулицях міста в ці дні можна зустріти людей у вбраннях лицарів, міледі, прапороносців та представників середньовічної знаті.

Саме у Сієні розташований один з найстаріших університетів Європи, заснований у 1240 році.

Що подивитися у місті Лукка

Місто, яке часто обділяють увагою, – Лукка, хоча воно всього у годинній відстані на авто від Флоренції.  Це середньовічне місто подарує вам багато вражень від прогулянок по міських стінах доби Відродження. Ці фортифікаційні мури довжиною 4,2 км, що були побудовані у XVI-XVII сторіччях, оточують центр міста.

Найвідоміша пам’ятка міста – Собор Сан Мартіно в романському стилі з вигадливою різьбою на фасаді. Площа Амфітеатру  розташована на місці колишнього римського амфітеатру та має овальну форму. На вежі Гуїніджі ростуть дуби, а з верхівки відкривається вид на ціле місто та околицю.



Попри середньовічний фльор, саме тут у кінці жовтня проходить один із найбільших у Європі фестивалів, присвячених коміксам, відеоіграм і попкультурі.

Класичні тосканські пейзажі: природа чарівної долини Валь д’Орча

Тоскана – це не тільки про старовинні історичні міста, а й про чудову унікальну природу. Тосканські пагорби стали окремою пам’яткою. Звісно, один з найкращих сезонів для Тоскани – весна (кінець квітня-червень), коли цвітуть незчисленні макові поля, які є трейдмарком тосканського пейзажу. Окрім маків, навесні на пагорбах багато різних польових квітів.





Ще один традиційний символ Тоскани – це вічнозелені кипариси, що рівненько ростуть понад дорогами та перед віллами. І якщо зараз вони елемент естетичного задоволення, то раніше зупиняли вітри та зберігали посіви. Повсюдно тут ростуть і величезні оливкові гаї. Поєднання струнких кипарисів, квітучих маків, зелених пагорбів та розкиданих на вершинах кам’яних вілл є гармонією природи та сільського життя в чистому вигляді.



Якщо у вас є час та фінансова можливість, зупиніться та проведіть кілька днів саме на такій традиційній віллі, де ви зможете пройти кулінарні майстер-класи, насолодитися тосканськими заходами сонця та поєднатися з природою.

Вино К’янті, де дегустувати та чому треба шукати чорного півня на пляшці

У самому серці Тоскани між Флоренцією та Сієною розташований один із найвідоміших виноробних регіонів Італії – К'янті. Найпопулярніше вино регіону К'янті Класіко виробляють з винограду Санджовезе ще з  середньовіччя, тож це не просто напій, а історія регіону в пляшці. Аби впевнитися, що вино має оригінальне походження, шукайте чорного півня на етикетці, а у смаку та ароматі – нотки червоних фруктів та ягід, шкіри, землі та висушених трав. К'янті Суперіоре та Резерва вважаються винами найвищої категорії, оскільки мають вищі вимоги до якості та витримуються мінімум рік та два роки відповідно.

Тоскана, яка вкраде ваше серце: секрети Флоренції, середньовічна Сієна, найвідоміше італійське вино
www.chianticlassico.com

У регіоні безліч винних турів та дегустацій, а також тейстингів, де можна спробувати класичні вина в парі з традиційними тосканськими стравами та місцево вирощеними оливками. Завітайте до Кастелліна ін К’янті, де ви знайдете безліч ресторанчиків зі смачною їжею та старовинні сімейні виноробні, на яких вам з радістю проведуть тестування.





Ще одна родзинка виноробного регіону Тоскани – Монтальчино, де виготовляють Брунелло ді Монтальчино. Тут просто неймовірні краєвиди на виноградники, дуже камерна атмосфера, вишукані вина та їжа. В цьому місці значно менше туристів, тож ви можете насолодитися місцевим тосканським життям.



Напевно, кожен чув про Пізу та Пізанську вежу, що похилилась. Її часто включають до списку must-see у Тоскані. Але після всіх унікальних міст Тоскани та Італії в Пізі майже немає, що дивитися, окрім вежі. Навіть організовані туристичні автобуси ніколи не затримуються тут довше, ніж на 30 хвилин. Як альтернатива – можна відвідати Сан Джіміньяно. Сан Джіміньяно відоме своїми середньовічними вежами. До нашого часу збереглися 14 веж з 72. 

У Тоскані, до речі, багато природних термальних джерел, є море і пляжі Ліворно чи Гроссето.

Поради для відвідування Тоскани, клімат та як дістатися до регіону

У Тоскані середземноморський клімат з теплим літом і м'якою зимою. Але останні роки через кліматичні зміни в Тоскані доволі спекотно влітку, +30-35 – стандартна температура навіть для червня.

У містах спека відчувається більше через кам’яні будівлі та бруківку. Літо сухе та сонячне, також враховуйте, що ландшафт Тоскани такий, що в багатьох місцях майже немає тіні.

Осінь та весна – комфортні сезони, температура варіюється від +15 до +25, плюс зменшується кількість туристів. Восени ви можете спостерігати за збором винограду чи оливок, а навесні – за цвітінням дерев та інших рослин.  

Найбільша кількість опадів припадає на кінець жовтня-листопад. Взимку температура рідко падає нижче нуля, тримається в районі +5-10 градусів. Саме в цей сезон найбільше дощів, але часто вони не затяжні.

Традиційно найбільша кількість туристів приїжджає до Тоскани влітку, тож якщо ви не фанат натовпів – обирайте інші сезони. Загалом Італія може запропонувати багато варіантів відносно бюджетного відпочинку. Але ціни у Тоскані трохи вищі.

 

Головний аеропорт Тоскани розташований у Флоренції, неподалік від центру. Туди прилітають рейси з багатьох європейських міст. У Пізі є аеропорт, який обслуговує багато інтернаціональних перельотів. Загалом до Флоренції, Сієни чи Пізи легко дістатися швидкісними потягами з інших міст Італії.

Якщо плануєте подивитися не тільки великі міста (які мають гарне транспортне сполучення), а й саме тосканські пагорби, вілли,  виноградники та маленькі чарівні містечка, то найкраще орендувати авто. Загалом на такий маршрут вам точно знадобиться принаймні тиждень. Але відповідно до вашого часу та інтересів можна скоротити подорож до трьох-чотирьох днів.