Зміст:
  1. Режим очікування
  2. Якість, а не кількість кандидатів
  3. Вимоги до роботодавця
  4. Soft skills і конкурентоспроможність
  5. Затребувані професії

Попередні чотири роки показали, як стрімко може змінюватися усе навколо. Від переходу на дистанційну роботу під час пандемії коронавірусу до високого рівня стресу, міграції та мобілізації працездатного населення, відключень електроенергії внаслідок російських обстрілів. 

Здавалося б, робити якісь прогнози на наступний рік — марна справа. Але в умовах постійної нестабільності хочеться мати бодай найменше розуміння, чого очікувати від завтра. Тож разом із HR-експертами та спеціалістами з кар’єрного розвитку LIGA.Life спробувала розібратися в основних тенденціях на ринку праці. 

Які ключові зміни спостерігають наприкінці 2023 року й чого очікувати у 2024-му? Які професії набувають популярності та які soft skills варто "прокачати", щоб бути конкурентоспроможними на ринку праці? Ділимося найцікавішою аналітикою та прогнозами!

Режим очікування

Літо й осінь 2023 року, каже Анна Мазур, засновниця та виконавча директорка кар’єрного порталу Happy Monday, були досить активними для креативної та диджитал-сфер: багато вакансій, багато відгуків. Однак ближче до завершення року ця активність знизилася — наразі компанії та кандидати зайняли позицію вичікування.

Анна Мазур

"Ми спостерігаємо один із найменш активних періодів. Люди не поспішають змінювати роботу чи шукати нових працівників, бо перебувають у стані очікування сильних зимових обстрілів і відключень електроенергії. В цьому статусі ми живемо вже два місяці. Однак є сподівання, що в першому кварталі 2024 року чи навесні ситуація покращиться", — пояснює вона.

На думку експертки, важкий травень (ледь не щоденні обстріли інфраструктури Києва та інших міст України), теракт на Каховській ГЕС та нинішній режим очікування похитнули ментальне здоров’я, що вплинуло на продуктивність та активність кандидатів. Як наслідок — через брак сил люди можуть частіше не приходити на призначені співбесіди, не виконувати тестові завдання або не проявляти активності під час зустрічей із роботодавцем.

Тренди 2024 року: які професії та навички будуть актуальні
Фото: Pexels

І це, зазначає Анна, поширена проблема: 

Навесні й восени ми відкривали схожі вакансії — і бачили величезну різницю в кількості, активності кандидатів, їхній готовності до співпраці, співбесід і роботи. Це, напевно, зараз один із не дуже позитивних, але показових трендів і для кандидатів, і для компаній.

Цю думку підтверджує Юлія Єфіменко, HR-менторка та засновниця рекрутингової агенції Smart Quotes, що спеціалізується на сегменті ІТ, телекомунікацій та диджиталу. За її словами, зараз у більшості сфер значно поменшало вакансій і відгуків на них. У результаті — збільшилася тривалість пошуку роботи. 

Юлія Єфіменко

"Але це не винятково явище українського ринку. Я супроводжую кандидатів у Європі й бачу, що там ситуація подібна", — додає експертка. 

Якість, а не кількість кандидатів

Юлія зазначає: для багатьох компаній, які розширили свою присутність в Європі або перепрофілювалися на європейський ринок, справжнім викликом стало знайти працівників за кордоном та синхронізувати їх з українським персоналом. Зокрема, йдеться про складнощі у пошуку менеджерів із продажу та маркетологів: 

"Тут ринок досить перегрітий і кандидатів потрібно відбирати якісно. Але не так багато людей, які мають досвід продажів або просування саме на європейських ринках. Відповідно, такі вакансії досить складно закривати роботодавцям".

Загалом, додає вона, у порівнянні з роками до великої війни, коли ринок був роздутий, сьогодні роботодавці виваженіше підходять до добору команди. Якщо раніше компанії могли наймати по п’ять людей щомісяця, то зараз — одну. Але цей працівник має відповідати більшості вимог. 

Тренди 2024 року: які професії та навички будуть актуальні
Фото: Pexels

"Роботодавці із кількості переходять на якість. Вони віддають перевагу одному продуктивному кандидату, ніж двом, які працюватимуть посередньо. До того ж не всі компанії готові зараз інвестувати у навчання людей. Хоча, звісно, все залежить від структури бізнесу та його цілей", — пояснює Юлія Єфіменко. 

Анна Мазур із Happy Monday зазначає: велика кількість технологічних компаній, з якими вона працює, призупинила пошук працівників в Україні, зосередившись на кандидатах за кордоном. Тож, наприклад, люди з досвідом у розробці, які звикли до перегрітого ринку, вимушені докладати зусиль, щоб знайти роботу.

"Це шокова ситуація для цього сегменту. Раніше люди з хорошим досвідом у технологіях отримували десятки пропозицій у LinkedIn щогодини, а тепер їм доводиться рухатися, аби знайти роботу", — пояснює вона. 

Вимоги до роботодавця

Не лише роботодавці підходять виваженіше до пошуку працівників, але й кандидати звертають увагу на більшу кількість факторів під час пошуку роботи, розповідає нейрокоуч і консультантка зі стратегічного та тактичного управління Марія Насєдкіна.

 Марія Насєдкіна

За її словами, "привабливість" позиції або компанії для працівника визначається такими чинниками:

  • гнучкість робочого середовища (можливість працювати віддалено або в гібридному форматі);
  • адекватна комунікація з менеджером (регулярні якісні фідбеки, простір для розвитку всередині компанії);
  • відповідність цінностей компанії власним.

"Люди не хочуть повертатися в офіси. Дані Gallup Institute свідчать про те, що 40% співробітників готові розглянути зміну роботи, якщо роботодавець їх змусить повернутися до офісу або забере цю гнучкість, яку зараз багато людей мають. Це призводить до того, що люди працюють як окремі контрактори і  менеджерам складно підтримувати їхню залученість на високому рівні", — пояснює Марія. 

Тренди 2024 року: які професії та навички будуть актуальні
Фото: Unsplash

Йдеться про зацікавленість працівників у розвитку компанії, коли людина не просто механічно виконує свою роботу, а відчуває приналежність до організаційної культури, командний дух. Такий працівник чи працівниця більш схильні проявляти ініціативу та працювати на загальний результат. 

"Це ж дослідження Gallup Institute показує, що співробітники, які регулярно отримують фідбек, наприклад, щотижня мають якісні розмови зі своїми менеджерами, більш залучені в роботу. Відповідно, вищі шанси, що вони захочуть залишатися у цій компанії й продовжуватимуть працювати. Тому менеджери мають розвивати у собі ці комунікаційні навички. Це тенденція, яка, я впевнена, дедалі більше проявлятиметься у нашому житті та роботі", — розповідає Марія Насєдкіна. 

Soft skills і конкурентоспроможність

Що стосується вимог до потенційних співробітників, зазначає експертка, дедалі більшого значення набуватимуть такі soft skills як адаптивність, комунікаційні навички, здатність розв’язувати проблеми та розвивати інших людей. А активна цифровізація підштовхує до роботи з інструментами штучного інтелекту, каже Юлія Єфіменко зі Smart Quotes:

Рекрутери використовують штучний інтелект для опису вакансій та опрацювання технічних запитів, кандидати — для написання резюме. Тому автоматизація, якісна й ефективна робота з різноманітними інструментами ШІ — це та навичка, яка потрібна зараз і, думаю, буде в тренді найближчі роки.

Серед інших необхідних навичок для конкурентоспроможного кандидата, не пов’язаних зі специфікою професії, — самоорганізованість та автономність. На думку Юлії, в умовах віддаленої роботи для співробітника важливо проявляти активність, вміти самостійно оцінювати рівень і складність поставлених завдань, визначати дедлайни.

Водночас Анна Мазур звертає увагу на ментальне здоров’я кандидата, його розуміння себе та вміння відновлювати власні ресурси. 

"Вміння відновлювати ресурс — це те, що дуже сильно впливає на конкурентоспроможність людини. Це про самоусвідомлення, самопідтримку, уважність і турботу про себе, які виливаються у краще виконання роботи та фінансові можливості. В нас є кейси, коли дуже професійна, класна людина не виконує план, який вона мала зробити. І це трапляється не через відсутність бажання, а через емоційну неспроможність, розбитість, психологічне напруження, в якому ми живемо зараз", — пояснює вона. 

Тренди 2024 року: які професії та навички будуть актуальні
Фото: Pexels

Затребувані професії

Тож, які вакансії стають більш затребуваними й можуть бути популярними наступного року? Фахівці із рекрутингової агенції Lobby X наводять такі позиції:

  • комунікаційники (пропозиція висока, на одну посаду від 15 до 30 відгуків);
  • грант-менеджери, фандрейзери та фінансові менеджери (попит на ринку вищий за пропозицію, тож потреби закриваються довго і складно);
  • посади у війську (на одну посаду агенція отримує відгук від 30 до 100 охочих). 

Марія Насєдкіна звертає увагу на вакансії у сферах:

  • роботи зі штучним інтелектом;
  • "зеленої" економіки, екології та сталого розвитку;
  • роботи з міжнародними донорами — зокрема, що стосується відбудови України та громадського сектору;
  • підтримки підприємництва серед військових, створення та функціонування реабілітаційних центрів;
  • здорового способу життя. 
Тренди 2024 року: які професії та навички будуть актуальні
Фото: Pexels

"Сьогодні ми маємо неймовірну кількість робочих можливостей, професійного розвитку та навчання. З одного боку, це дуже круто, а з іншого — створює відчуття загубленості. Люди не можуть зрозуміти, за що хапатися і куди бігти. Тому зростають запити на психологів, коучів і терапевтів. Думаю, ця тенденція буде і далі розвиватися", — додає експертка. 

На думку Анни Мазур, одним із великих викликів для бізнесу стане пошук фахівців у сферах маркетингу і продажів. Цей запит, пояснює вона, закривати вже нелегко, а в майбутньому люди такого фаху будуть ще більш затребуваними, особливо, якщо йдеться про міжнародні ринки. 

"Це ті, хто впливають на розвиток бізнесу, продажі та залучення нових клієнтів, грошей в економіку України. Від таких спеціалістів вимагають високий рівень англійської мови — і це сьогодні є величезною проблемою. Бо, враховуючи кількість людей, які виїхали з України, люди з хорошою англійською вже або знайшли собі роботу, або перебувають поза українським ринком праці", — пояснює вона.