Зміст:
  1. Екологічна привʼязаність
  2. Побудова здорових стосунків
  3. Розширення кола спілкування
  4. Збалансоване харчування та підтримка здорової ваги
  5. Регулярні спільні прогулянки 

Собаки можуть відчувати стрес людини, ба більше, це пригнічує їх самих. Про це йдеться у новому дослідженні команди ветеринарки та аспірантки Бристольської ветеринарної школи Зої Парр-Кортес. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

У дослідженні взяли участь 18 собак. Спочатку Зої розділила простір на дві частини. В одній завжди була миска з їжею, в іншій – пустий посуд. З часом собаки до цього звикли і почали швидше бігати в сторону зі смаколиками, ніж у зворотну.

Згодом Зої поставила миску між двома точками. Там не завжди була їжа, тож тваринки бігли у невідомість. Вимірюючи швидкість бігу собак до миски, дослідники виявили: якщо собака бігла швидко, отже вона оптимістично налаштована. Натомість собаки, які підходили обережно до цієї миски, були більш песимістичні.

Згодом дослідники повторили цей експеримент. Але спершу дали собакам понюхати зразки поту та дихання людини, яка переживає стрес. Це були незнайомі для собак добровольці, які прикріплювали два шматки бавовняної тканини до пахв перед іспитом із математики та публічним виступом. Перед здачею тканини вони також дихали на кожен шматок.

Після вловлювання "запаху стресу", собаки почали повільніше підходити до миски, що стояла між точками. Це підтверджує: улюбленці відчувають стрес навіть незнайомої людини. Ба більше, це негативно впливає на їх стан.

Це дослідження має маленьку кількість учасників. Та попри це, вкотре підтверджує тісний звʼязок людини з її улюбленцями. З цією думкою погоджується й Жаклін Бойд, старша викладачка зоотехніки з Університету Ноттінгем Трент. У своїй статті для The Conversation вона поділилась пʼятьма правилами, які зроблять ваше спільне життя з улюбленцем здоровішим та щасливішим. LIGA.Life переказує основне.

Екологічна привʼязаність

Тварини можуть допомогти подолати стрес і переживання. Це підтверджують дослідження: фізична присутність собаки може позитивно вплинути на зниження кров’яного тиску і частоти серцевих скорочень у людини, яка виконує стресове завдання. Ба більше, улюбленець поруч заспокоює більше, ніж члени сімʼї чи друзі.

Домашні улюбленці також знаходять втіху у своїх господарях. Втім довготривала взаємодія людини та тварини може спричинити проблеми з прив'язаністю. Так, під час розлуки вихованець може стати більш схильним до агресії та тривожності.

Деякі господарі навіть ділять ліжко зі своїм улюбленцем. Однак сон поруч із твариною має дві сторони медалі:

  • Негативна: порушення сну, ймовірність травмувань, передання захворювань, алергії.
  • Позитивна: покращення якості сну, відчуття тепла, безпеки та взаємодії.

Відтак слід зважати на це, ухвалюючи остаточне рішення.

Побудова здорових стосунків

Позитивні стосунки між людиною та улюбленцем будуються на важливому правилі: власник відповідальний за добробут свого вихованця. Зрештою тварини, які мають погані стосунки з господарем, більш схильні до тривоги та депресії.

Відтак виховання улюбленця має базуватися на методах, які розбудовують партнерство між вами.

Що це означає? Уникайте покарань у процесі опанування нових навичок. Натомість використовуйте позитивне підкріплення – погладжування, заохочення тощо. За даними дослідження, це найкращий підхід для підтримки добробуту тварини та набуття нею нових навичок.

Міцні взаємини між людиною й улюбленцем можна побачити у тварин, які беруть участь у терапії або реабілітації людей. Погладжування та взаємодія з терапевтичними тваринами корисні для пацієнтів у медичних закладах. Така взаємодія зменшує нудьгу та допомагає полегшити депресію.

Розширення кола спілкування

Прогулянка з тваринкою може поліпшити не лише фізичне здоров’я, але й соціальні зв’язки. Так власники тварин мають можливість познайомитися з іншими мешканцями свого району, які також вигулюють улюбленців.

Додатковий аргумент: домашні тварини глибоко впливають на товариськість, допомагаючи створювати відносини з іншими власниками і шанувальниками улюбленців, доводить дослідження.

Збалансоване харчування та підтримка здорової ваги

Ветеринари сходяться на думці: талії тварин стають все ширшими! Ба більше, ожиріння собак повʼязане з гладшанням власників. Тобто спосіб життя людини безпосередньо впливає на здоровʼя улюбленця.

Як правило, власники переносять свої погані звички у харчуванні та рухливості на тварин. Саме тому, вибираючи корм для вихованців, слід зважати на склад, вміст вітамінів та мінералів. А поєднання збалансованого раціону з регулярною фізактивністю допомагає домашнім тваринам схуднути, як і їхнім власникам – здобути здоровішу фізичну форму.

Регулярні спільні прогулянки 

Регулярна фізактивність має безліч переваг для здоров'я як людей, так і домашніх тварин. Прогулянка – ефективний і доступний спосіб для більшості власників собак покращити фізичне здоров'я та загальне самопочуття як своє, так і вихованця.

Наприклад, люди, які регулярно вигулюють собак, мають нижчу масу тіла та вищий рівень рухливості, ніж люди без собак. Окрім того, ходьба хоча б тричі на тиждень може полегшити біль у спині та знизити ризик рецидиву вдвічі.