Зміст:
  1. Що таке сучасний підхід в інтер’єрі
  2. Мінімалізм та візуальний спокій: кому пасують такі інтер’єри
  3. 5 законів сучасного простору
    1. Сучасні рішення в плануванні
    2. Технологія смарт-дім
    3. Функціональність та осмислений підхід до вибору меблів
    4. Спокійні теплі кольори в інтер’єрі
    5. Сучасні віконні технології 

LIGA.Life продовжує досліджувати стилі дизайну інтер’єрів, які зараз популярні. Раніше ми розповідали шість головних правил для облаштування помешкання у стилі мінімалізм, розвінчували головні міфи про стиль лофт, а тепер вирішили розповісти про один з найдинамічніших напрямів в інтер’єрі — сучасний стиль. 

Які його головні ознаки? Чи можна визначати цей напрям як окремий і самостійний стиль дизайну та які сучасні тенденції треба знати, щоб втілити цей підхід у квартирі чи будинку? Про це LIGA.Life розповів Олексій Гулеша, архітектор та співзасновник української дизайн-студії Sivak+Partners.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати

Що таке сучасний підхід в інтер’єрі

"Сучасність — це про сьогоднішній день. Тож якщо виокремити такий стиль в інтер’єрі, то він щодня повинен бути "сучаснішим" ніж вчора. Адже нові технології, нові матеріали та навіть нові погляди на життя змінюються щодня. То ж я б не називав це стилем — тут більше пасує слово "підхід", — пояснює Олексій Гулеша.

На його думку, сучасний підхід перш за все передбачає використання новітніх технологій — це високотехнологічні матеріали, новітні технічні рішення у побутовій техніці та оздобленні, прихована електрика, смартінженерія. "Дуже скоро, я думаю, ми побачимо якісні варіанти інтеграції штучного інтелекту в інтер'єрних технологіях", — додає Олексій. 

Але це не означає, що сучасні інтер’єри не можуть містити елементи історії чи культури, мистецтво чи навіть меблі з минулого. "Сучасний підхід може поєднувати новітні та історичні елементи. Але втілюється так, щоб зберегти та поважати старе і тактовно, лагідно поєднувати з новим", — каже дизайнер. 

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Кафе Tanu. Фото: Sivak+Partners

Як приклад — втілення сучасного інтер’єру у старовинних історичних будівлях. Референсом у цьому випадку Олексій називає кафе Tanu в Одесі, яке Sivak+Partners реалізували у 2023 році. 

Мінімалізм та візуальний спокій: кому пасують такі інтер’єри

На думку дизайнера, сучасний підхід найчастіше реалізують у стилі мінімалізму. "Але не тому, що мінімалізм є невід'ємною складовою сучасного інтер’єру, а тому, що ми живемо в епоху, коли люди намагаються практикувати розумне споживання. Ми дедалі менше витрачаємо на емоційні, але нефункціональні речі, цінуємо вільний простір, багато повітря та сонячного світла", — пояснює Олексій.

Це як новий айфон, він завжди дорожчий, ніж старий.

Кольори та матеріали у сучасному дизайні, зазвичай, відповідають трендам сьогодення. "Років 5-6 тому ми усі були в захваті від рожевого в інтер'єрі настільки, що навіть айфон вийшов у кольорі Rose Gold. Сьогодні цей колір майже усім байдужий", — каже дизайнер й пояснює, що сьогодні популярні спокійні й світлі кольори.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

Водночас люди уже пройшли точку "крайнього аскетизму" і знов повертаються до емоційного декору, переосмислюють "важливість краси в дизайні". "Але є надія, що скоро ми знайдемо баланс між аскетичним споживанням і хаотичним накопиченням", — додає Гулеша.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

На питання, кому найкраще пасує сучасний дизайн, Олексій відповідає: "У такому просторі комфортно людям, для яких важливо жити в моменті. Які не дуже тримаються за минуле, яким не властива ностальгія. Це люди, які сміливо дивляться в майбутнє, експериментують, творять нове, ризикують, незрозуміле їх приваблює і не лякає", — підкреслює дизайнер.

5 законів сучасного простору

"Почнемо з того, що сучасні інтер’єри — значно дорожчі, ніж будь-які інші. Тобто бути в сьогоденні, використовувати найсучасніші технології та актуальні рішення — це дорого. Це як новий айфон, він завжди дорожчий, ніж старий", — так Олексій Гулеша характеризує головну відмінність сучасного підходу в інтер’єрі. 

Щоб втілити такий дизайн у своєму помешканні, архітектор студії Sivak+Partners радить дотримуватись наступних 5 правил: 

Сучасні рішення в плануванні

Це, наприклад, може бути відкрита душова зона у спальні, кухня об'єднана з вітальнею, максимальна відкритість простору і як наслідок — відсутність перегородок й мінімум дверей. Зазвичай такі рішення застосовують там, де є достатньо велика площа — у пентхаусах чи великих будинках.

"Якщо ми говоримо про звичайну двокімнатну квартиру, то звісно таке рішення як душова у спальній зоні буде просто недоступним", — каже Олексій.

Однак, щоб невелике помешкання виглядало сучасним і без прогресивних й новітніх технологічних рішень, краще обирати мінімалістичний інтер’єр.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

"Треба розуміти, що все залежить від деталей. Сучасний інтер’єр може виглядати естетично, але не бути дорогим. Втім якщо ви хочете у просторі мати прихований плінтус з підсвіткою чи розумні розетки — це, звісно буде дорожче", — пояснює дизайнер. 

Технологія смарт-дім

Смарт-дім — це підхід, який передбачає встановлення у будинку централізованої смартсистеми — комп’ютера чи процесора, який координує всі технологічні процеси. Це дозволяє повністю автоматизувати всю електроніку, а управління нею зробити сенсорним, без аналогових кнопок чи вимикачів. Зазвичай комп’ютер розміщують в гардеробі або в окремому технічному приміщенні. 

"Тоді власник з пульта чи навіть зі смартфона може керувати усіма процесами, налаштовувати сценарії освітлення чи, наприклад, час, коли вмикатиметься певна температура до його приходу з роботи", — пояснює Гулеша.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

До комп'ютера у першу чергу підключається й автоматизується управління кондиціонерами й вентиляцією. Найголовніше у такому підході — приховати самі блоки вентиляції та кондиціонери. Зазвичай їх розміщують за стелею, облаштувавши щілинні дифузори — естетичні й мінімалістичні рішення. "Це набагато дорожче, ніж ставити звичайні кондиціонери, але це і є сучасний підхід", — додає Олексій. 

Окрім кондиціонування, підключають світло, сценарії освітлення, щоб "не бігати по всій квартирі й не шукати вимикачі". "Це зручно перед сном: ти вкладаєшся спати, але тобі не треба вставати з ліжка й вимикати світло", — каже дизайнер.

Функціональність та осмислений підхід до вибору меблів

По-перше, за такого підходу слід мінімізувати кількість меблів у помешканні, тобто визначитись, де і як саме ви проводите час у своїй квартирі.

"Якщо найбільше часу проводите у вітальні, то з меблів достатньо буде комфортної диванної зони, можливо, ще крісло і все. Якщо не готуєте часто вдома, або у вас рідко бувають гості — то в плануванні не передбачайте їдальню. Тобто не слід пхати у квартиру те, чим не будете користуватись", — пояснив дизайнер.

Меблі мають працювати і як функція і як смислове навантаження.

По друге, цей підхід стосується самого вибору меблів. "Окей, перелік меблів ми звели до найнеобхіднішого — але це повинні бути предмети, які чіпляють вас на усіх рівнях, зокрема й на емоційному", — наголошує Олексій.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

Якщо ви обираєте крісло у квартиру, то варто подумати — яке це крісло, воно має бути не тільки зручне і красиве, а й стати композиційним центром або мати якусь історичну чи художність цінність. "Таке крісло має говорити щось про вашу особистість й виглядати так, щоб ви завжди звертали на нього увагу. Тобто меблі мають працювати і як функція і як смислове навантаження", — додає дизайнер.

Спокійні теплі кольори в інтер’єрі

Наші міста сповнені візуального шуму — реклама, яскраві вивіски, лайтбокси. Тому підсвідомо люди шукають спокою, зокрема, візуального. У більшості випадків у сучасних інтер’єрах відсутні яскраві кольори, натомість — переважають відтінки, які символізують спокій, тишу, візуальний комфорт.

"Адже коли ми приходимо додому, нам хочеться також візуальної тиші, щоб легше було фокусуватись на домашніх справах й акумулювати енергію. Зазвичай клієнти до нас звертаються за якимось бежевим чи пісочним кольором", — розповідає Гулеша.

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

Якщо бажаєте обрати більш яскраві кольори — дизайнер радить використовувати їхні пастельні відтінки. Вони значно "тепліші", тому заспокоюють нашу нервову систему й психологічно налаштовують нас на відпочинок. 

Сучасні віконні технології 

Географічно склалось, що будинки в Україні будували з маленькими вікнами, бо через вікна ідуть найбільші втрати тепла. З часом технології дозволили збільшувати розмір вікон, але не втрачати тепло. Тож зараз практично у всіх сучасних помешканнях реалізують панорамні вікна — вони дозволяють отримувати максимальну інсоляцію.

"Це наша базова потреба — мати достатню кількість сонячного світла у приміщенні, де ми живемо", — каже Олексій. 

Як новий айфон. Сучасний підхід в інтер’єрі та 5 правил, щоб його облаштувати
Фото: Sivak+Partners

Відповідно у сучасних інтер’єрах зазвичай облаштовують великі вікна й використовують новітні склопакети, які пропускають сонячне проміння, але не втрачають тепло. Сучасні технології дозволяють також створювати великі вікна без додаткових перетинок, щоб не заважати денному світлу проникати у дім й не перешкоджати краєвидам з вікна.

"Яким би спокійним і врівноваженим не був інтер'єр, він все ж таки має не бути нудним. Нудного стерильного мінімалізму вже задосить, тож не бійтеся зробити якусь одну, але дуже нахабну витівку посеред свого витонченого простору", — підсумовує Олексій Гулеша.