5 речей, які керівники-початківці ніколи не мають казати своїй команді
Фото: depositphotos.com

Коли людина вперше стає керівником – маленької команди, підрозділу чи одразу компанії, – їй важко. Бо це складна робота. І знань, як керувати правильно, багатьом бракує, йдеться в статті на HuffPost

Засновник компанії C-Track Training, котра навчає працівників на робочих місцях, Лоріс Браун каже, що більшість людей не навчали менеджменту. Тому вони використовують або пробують скопіювати, що робили інші, або вирішують ніколи не поводитися так, як колись вчинили з ними, і керувати по-іншому. 

Ще "зеленому" керівнику критично важливо подбати про те, як він спілкується зі своєю командою. Встановити кордони та очікування. 

Коли ви втратили довіру команди, її важко повернути. Тому слід зарубати собі на носі фрази, які казати своїй команді не треба. 

1. "Пиши у будь-який час, якщо щось станеться"

Звучить ніби чудово. Але коли ви кажете, що доступні 24/7, то заганяєте себе в ситуацію, коли вас постійно будуть чимось відволікати і ви не зможете виконувати свою роботу.

Така політика, за словами Брауна, затримує професійний розвиток і ваш, і вашої команди. 

У найгіршому випадку ви вчите команду бути залежною від вас і не закінчити завдання, якщо ви не дали відповіді. 

Найкраще – чітко проговорити свої кордони і домовитися з командою, які випадки є терміновими і як тоді вас дістати для відповіді. 

2. "Я все тобі розповідатиму"

Коли ви ділитеся інформацією, це може сприяти створенню довіри та згуртованості в команді, пояснює кар'єрна консультантка Анджела Караакрістос. Але можуть бути випадки коли повна прозорість неможлива і недоречна. 

За словами експертки, коли ви переходите в статус керівника, менеджера, це означає, що дні надмірного обміну інформацією, висловлення думки про рішення керівництва та спекуляції мотивами членів команди закінчилися. 

Краще сказати команді, що ви обіцяєте бути чесними та відкритими, наскільки це можливо, і підтверджувати це діями. 

Як керівнику вам треба бути обережними щодо деталей. Кар'єрна тренерка Енн Джендасо пояснює, що новоспечені менеджери можуть ставитися до своїх підопічних як до друзів, бути надто фамільярними з ними. Ділитися інтимними деталями чи особистою інформацією, наприклад. 

3. "Я розберусь і вирішу це питання" 

З такими фразами варто бути обачними, щоб не дати фальшивих надій команді. Бо, наприклад, ви можете ще не знати всіх деталей і пообіцяти неможливе. Підвищення платні під час обмеження видатків, наприклад. 

Зазвичай такі фрази з’являються з хороших намірів – бажання бути керівником, якого у вас не було. Бо поганий бос, напевно, був у кожного. 

Утім, у реальності краще пояснювати чиїсь очікування м'якше: "Я з'ясую в керівництва, які є варіанти, і повернутися з відповіддю". 

4. "А тепер зануримося в цю незначну деталь"

Звичка занурюватися у кожну дрібницю може зробити вас зірковим працівником, який відповідає лише за свою роботу, але зіграти злий жарт, коли ви стаєте менеджером. 

Працівникам не потрібно стрибати в кролячу нору деталей, вони хочуть бачити від керівника ширшу картинку того, що відбувається, і як їхня робота поєднується в одне ціле. А коли бос занурюється в кожну технічну деталь, намагаючись це контролювати, він може стати недалекоглядним. 

Це не означає, що деталі неважливі. Просто потрібен баланс між деталями та загальною картиною, аби працівники розуміли, куди рухається ваш підрозділ чи компанія. 

5. "Не така це вже й велика проблема" 

Часто босам-початківцям некомфортно виправляти своїх підлеглих, давати їм чесний зворотний зв'язок. Тому фразами на кшталт цієї вони хочуть пом'якшити ситуацію.

Але це спантеличує людей. Бо якщо це невелика проблема, чому ми взагалі про неї говоримо? І працівник думає: "І як я маю тепер на це реагувати?". 

Краще побудувати розмову на чесності та повазі: "Я не хочу, щоб ти почувався / почувалась погано, ніби погано виконуєш роботу. Але я хочу підкреслити ось це на майбутнє".