Алергія на сонце: як проявляється та що робити з нею в спеку. Пояснює алерголог
Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала дитячу алергологиню Ілону Кадіну про причини та прояви сонячної алергії, хто ризикує та як захиститися.

Що таке сонячна алергія

На тривале перебування під прямими сонячними променями й нехтування захистом шкіра може реагувати почервонінням або серйозніше пошкоджуватися.

"Досить поширеними є висипання на кшталт кропив'янки, пухирі, лущення, виражений свербіж", – розповідає дитяча алергологиня Ілона Кадіна. 

Це симптоми ультрафіолетового опромінення шкіри – фотодерматозу або алергії на сонце. Сезонне захворювання, досить поширене в Україні влітку, каже лікарка. Причому більше серед дорослих: "Напевно, тому, що дітей більше захищаємо. Дитину не випустять о другій дня під палюче сонце".

Водночас, зауважує лікарка, схильність до алергічної реакції через сонячне проміння можлива у дітей, які вже мають дерматологічну патологію, наприклад, атопічний дерматит, псоріаз чи інші захворювання.

Фотодерматоз вражає переважно відкриті ділянки шкіри: руки, шию, зону декольте, обличчя. 

Сонячна алергія, як правило, здобута проблема: "Можна 10 років ходити на пляж, відпочивати, і все буде добре, а потім одного разу отримати неприємний "сюрприз", – зауважує Кадіна.

Існує також поняття "вроджений фотодерматоз", але це рідкісна генетична схильність. 

Як попередити алергію 

Максимально захищатися від сонця. 

  1. Обов’язково користуватися сонцезахисними засобами (не тільки на пляжі, але й перебуваючи на вулиці).

Змащувати відкриті ділянки тіла та не забувати поновлювати захист кожні дві-три години. Найбільш чутливим до перегріву людям зі світлою шкірою слід використовувати засоби з індексом SPF 50.

"Темніший колір шкіри – не привід нехтувати SPF. Захищатися потрібно всім, просто зважаючи на фототип шкіри, дерматолог підбирає захист", – пояснює вона.

  1. Носити широкий, нетісний одяг із натуральних тканин (льон, бавовна), бажано світлого кольору.

  2. Прикривати голову, не забувати про капелюхи.

  3. Уникати потрапляння під прямі сонячні промені. Якщо хочеться позасмагати, обирати правильні години – максимум до 11:00  та після 16:00.

  4. Після купання повторно наносити захист з SPF. 

"Не можна вранці прийти на пляж, нанести SPF, а потім купатися цілий день і про захист від сонця не згадувати", – наголошує лікарка.  

Як лікувати фотодерматоз

Залежить від вираженості проявів сонячної алергії. 

Якщо шкіра почервоніла, можна прийняти душ кімнатної температури або зробити компреси зі змоченого рушника. 

Якщо прояви алергії не надто сильні, для покращення самопочуття ураженої шкіри використати спреї з медичної косметики (продаються в аптеках), каже лікарка: "Це можуть бути такі спреї – Bepanthen, La Roche-Posay Cicaplast, Avene. Препарати, які заспокоюють шкіру, мають у складі вітамін В5 і полегшують страждання". 

Не використовувати на уражену шкіру засоби на кшталт "Пантенолу" чи різноманітні олії, які створюють на шкірі плівку. 

Щоб покращити самопочуття у разі підвищення температури тіла, вживайте нестероїдні протизапальні препарати (наприклад, нурофен або ібупрофен). 

​​У разі кропив'янки, сильного свербіння можна вживати антигістамінні препарати, наприклад "Супрастин", розповідає алергологиня: "Але вони викликають седативний ефект. Тому ці препарати протипоказані, якщо людина займається розумовою діяльністю чи є водієм. Якщо використовуєте ці препарати – за кермо не сідайте". 

Всі інші призначення – тільки після консультації лікаря, підкреслює Кадіна. У випадку більш важких чи повторних проявів алергії на сонце не слід займатися самолікуванням. 

Читайте також: