Чотири поради тим, хто хоче покращити свої стосунки – Psychology Today

Якщо ви поставили собі за мету наступного року зміцнити свої романтичні стосунки – ліцензований клінічний психолог Андреа Боніор опублікувала в журналі Psychology Today чотири рішення, які можуть вас наблизити до цього.

"Стрес, невпевненість та стагнація останніх двох років, наповнених пандемією, викликали повсюдну тривогу – і часто це, своєю чергою, позначається на динаміці пари", – зазначає лікарка. 

1. Збільште час для спілкування 

Дуже часто, коли спілкування йде на спад, погіршуються і стосунки.

Проблеми зі спілкуванням є одночасно симптомом та причиною труднощів у відносинах: від нестачі відкритості у своєму повсякденному житті до саркастичних чи пасивно-агресивних способів вираження розчарування. 

"Витратьте деякий час на спостереження за патернами, які ви виробили зі своїм партнером", – зазначає Боніор. 

І радить дати відповіді на такі запитання:

  • Чи добре ви відчуваєте емоції одне одного? 
  • Що вас засмучує одне в одному?
  • Чи можете ви спокійно висловити це і працювати над вирішенням, чи ви починаєте захищатися?
  • Чи приховуєте ви почуття, про які важко говорити, але спостерігаєте, як вони з часом розростаються?
  • Чи турбує вас ваше внутрішнє емоційне життя, бо здається, що ви двоє вже так далеко відійшли емоційно одне від одного? 

"Що ясніше ви зможете окреслити стан, в якому опинилися, і що важливішим ви зробите спілкування, то більше ваші стосунки зможуть витримати важкі часи", – пояснює лікарка. 

2. Зробіть "час без телефонів" звичкою

Здається, що коли партнери паралельно "залипають" в телефонах – це не кінець світу і нічого страшного в цьому немає. 

"Але надто часто або спостерігається дисбаланс – коли один партнер почувається постійно закритим, – або обидва партнери використовують телефони так часто, що це забирає у них час, який вони зазвичай проводили, насолоджуючись спілкуванням один з одним", – пояснює Боніор. 

Вона радить стежити за тим, щоб "час телефонів" не розтягувався, створюючи рутинні періоди взаємодії офлайн. Почніть з коротких перерв від телефонів: від обіцянки відкласти телефони під час вечері до правила не схоплювати гаджет у перші 15 хвилин після того, як ви прокинулися разом, і не зависати в телефоні перед сном для них вночі.

Це може відкрити нові форми зв'язку, зазначає лікарка. 

3. Висловлюйте подяку 

Одна з перших речей, внаслідок яких пари розходяться, – те, що вони перестають цінувати один одного, приймаючи всі дрібниці у своєму партнері – і деякі з важливих – як належне. 

"В інших випадках партнери можуть відчувати невиразну вдячність один до одного, але не дбають про те, щоб висловити це в метушні повсякденного життя", – пояснює лікарка. 

Ефект майже такий самий, оскільки почуття недооцінки – проблема – незалежно від того, відбивати вона реальність чи ні. 

Звичайно, нереально, що люди, які живуть разом двадцять років, природно, щедро хвалитимуть один одного щоразу, коли закладають тарілки в посудомийну машину.

Та Боніор радить знову спостерігати: як часто (чи ні!) ви кажете "Дякую за це". 

4. Плануйте щось, на що варто розраховувати 

З безпрецедентним рівнем невпевненості, стресу та нудьги, які з'явились у житті в епоху пандемії, очікування чогось радісного, можливо, зникло, зазначає лікарка.

Це не обов’язково має бути щось коштовне, екзотичне й екстравагантне. 

"Запланований захід або взаємодія, що викликає взаємну радість, – дуже хороший спосіб посилити ваші спільні позитивні почуття, як індивідуально, так і з погляду загального зв'язку", – пояснює Боніор. 

Це можуть бути навіть приємні дрібниці, але якщо вони є регулярними. 

"Суботній ранковий ритуал разом зі смачною кавою або щотижневий вечір перегляду кіно (одночасний скролинг телефону не припустимий!)", – каже лікарка.

Це те, що досить легко вписати у свій розпорядок дня, але досить особливе, щоб поділитися одне з одним позитивним досвідом.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин