Даруйте подарунки навіть під час війни. Як обрати та що дарувати – пояснює психолог
Фото: unsplash.com

Оновлено від 25.11.2022

До Нового року залишилось менше двох тижнів. Тож час подумати про подарунки для близьких.

Попри дев’ять місяців війни, психологиня Анастасія Ратушна запевняє LIGA.Life – святкувати та дарувати подарунки варто. Адже ці процеси мають терапевтичний ефект та відволікають від навколишнього стресу. 

Навіщо дарувати подарунки у війну

"Подарунки це елемент обміну у стосунках – родинних, романтичних, ділових. За допомогою добрих слів, підтримки, пригощань та подарунків ми підтримуємо та зміцнюємо взаємовідносини. Це альтернативний спосіб висловити "я тебе люблю", "ти мені дорогий", "ціную вашу допомогу", "мені хочеться підтримувати стосунки з тобою" тощо", – пояснює психологиня.

Обмін працює в обидва боки. Людина, якій дарують, отримує не лише подарунок, а й повідомлення про увагу, свою значущість та цінність стосунків.

Обдумувати, обирати, готувати подарунок – важливий терапевтичний процес. У цей момент людина переживає дві емоції:

  • "я даю щось важливе, приємне, цінне";

  • "я включений у стосунки". Потреба бути частиною стосунків та соціуму – одна з базових у людини як соціальної істоти.

Дарувати щось на свято – ще й підтримання традицій, вони теж об’єднують. І ще – це ознака приналежності до свого соціуму та сімейних звичаїв.

"Під час таких кризових часів, як війна, важливо підтримувати близьких. Подарунок – знак уваги та підтвердження, що життя триває. Ви ніби кажете: "Я тебе люблю та ціную, попри все, що відбувається навколо", – додає Анастасія.

Як та що дарувати

За словами психологині, подарунки умовно ділять на два типи: 

  • для радості – те, що людині подобається або чого вона хоче;

  • практичні – те, що допомагає полегшити життя/роботу/побут. 

"У мирний час етикет дарування фокусувався на бажаннях та вподобаннях одержувача. Наприклад, якщо людина не любить готувати, недоречно дарувати їй пательню. Хоча це практичний подарунок", – пояснює психологиня.

Під час війни пріоритети зміщуються. Практичні подарунки стали більш доречними – але за умови, що зможуть полегшити життя отримувача. Наприклад, у часи блекауту можна дарувати свічки тривалого горіння, теплі ковдри, ліхтарі та навіть газові пальники.

Головне – ставте того, кому даруєте, на перше місце. Подарунок має відображати життя, інтереси, побут цієї людини. Ваші вподобання мають відійти на другий план.

Читайте також: Пережите під час війни нам колись болітиме менше? Пояснює історія та біологія