Дієтологиня пояснила, як харчуватися здорово під час відключень електроенергії
Фото: freepik.com

Цього тижня ситуація в енергосистемі України буде складнішою, ніж в останні дні травня. Про це 3 червня в ефірі Суспільного повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Відтак постає питання: як організувати побут, зокрема харчування. Дієтологиня Оксана Скиталінська поділилась рекомендаціями, як підтримувати здорове харчування в період відключень електроенергії.

Про це вона розповіла у випуску подкасту "Як це жити?" на YouTube-каналі LIGA Life.

Лікарка радить сфокусуватися на часі, коли світло є. У цей проміжок можна приготувати наперед тушковані овочі або овочеве рагу. 

"Обирайте овочі, які ви любите. Наприклад, потушкували капусту, додали трішки томатної пасти – джерело лікопену, а потім – моркву. Можна також просто натушкувати моркву чи зварити густий борщ, поклавши квасолю та грибочки", – радить Оксана Скиталінська.

Любите салати – збільште їхню поживність за допомогою консервованих бобових – квасолі або горошку. Це джерела цінного білку, який забезпечує тривале насичення. Бажано також доповнити це заздалегідь звареною кашею. 

"Ви зварили локшину швидкого приготування. Не бійтеся змішувати! Наприклад, додайте квасолю, квашену капусту або заздалегідь зварене яйце. Ідеально! Там буде і білок, і вуглевод, і трішки розчинної клітковини", – додає дієтологиня.

Вона радить фокусуватися на звичних локальних продуктах, які не потребують тривалого приготування. Наприклад, зваріть картоплю або буряк зі шкіркою. Поріжте їх та додайте трішки квашеної капусти й бобових. 

"Запечіть мафіни. Візьміть силіконову форму з декількома відділеннями. Збийте яйце виделкою. Додайте туди трішки броколі, помідорів. Можна навіть рибку додати або картоплю в мундирі. Перемішайте, додайте твердий сир, зелень та пряні трави. Залийте у форми, але не до самого верху. За невисокої температури мафіни виростуть. Спеклись – перекладіть на тарілочку та їжте. Дуже смачно, містить білок і насичує. Уся тарілка здорового харчування в одному мафіні", – радить лікарка.

Вона також рекомендує передавати корисні смаколики військовим на фронт, а саме:

  • горіхи;
  • сушені трави та суміші сушеної зелені;
  • квашені овочі;
  • сухі ягоди та домашні сухофрукти.