Як організувати навчання у дитсадках під час пандемії. Поради батькам і вихователям
Ілюстративне фото пресслужби КМДА

У липні 2020 року Міністерство освіти та науки спільно з ЮНІСЕФ за сприяння Інституту освітньої аналітики провело онлайн-опитування керівників, вихователів, батьків, діти яких відвідують заклади дошкільної освіти щодо освітнього процесу в дитсадках в умовах пандемії.

На основі відповідей Український інститут розвитку освіти підготував рекомендації як організувати освітній процес у дитсадках у період пандемії, враховуючи нормативні документи МОН, Міністерства охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Зокрема, керівникам закладів дошкільної освіти рекомендують відстежувати й за потреби інформувати засновників про необхідність забезпечення дитсадків у достатній кількості засобами запобігання поширенню COVID-19 – масками, антисептичними та миючими засобами, безконтактними термометрами тощо.

Керівникам дитсадків також радять поширювати інформаційно-освітні матеріали щодо профілактики захворюваності на COVID-19 серед вихователів, батьків та самих дошкільнят, а також перевіряти дотримання ними протиепідемічних заходів.

Вихователям дитсадків рекомендують:

  • здійснювати моніторинг стану здоров’я дошкільнят впродовж дня;
  • організувати зворотний зв’язок з батьками дітей;
  • формувати бібліотеку онлайн-матеріалів на випадок змішаного навчання;
  • організовувати час для дошкільнят на свіжому повітрі;
  • допомагати дітям дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних правил.

Батькам дошкільнят радять тісно співпрацювати із вихователями, інформувати їх про стан здоров’я дитини, а також сприяти формуванню в них навичок безпечної поведінки загалом та в умовах пандемії зокрема.

  • В Україні запустили платформу НУМО – вона про важливість дошкільного розвитку та має спеціальні методики.
  • 10 листопада тимчасовий керівник МОН Сергій Шкарлет заявив, що міністерство вивчає за і проти того, щоб діти йшли в школу з п’яти років. Так він спростовував інформацію про скасування 12-річки в школах.
  • Багато освітніх експертів та психологів виступили проти того, щоб діти ще раніше йшли в школу, мовляв, невідомо, чи вийде організувати належну підготовку та умови для навчання.