Як допомогти дітям впоратись зі стресом під час пандемії COVID-19 – пояснюють експерти
Фото: depositphotos.com

Пандемія COVID-19 стала справжнім випробуванням для організму та психіки не тільки дорослих, але й дітей. Згідно з нещодавнім опитуванням Загальнонаціональної дитячої лікарні, дві третини батьків переживають, що пандемія матиме вплив на психічне здоров'я їхніх дітей.

Батьки стурбовані тим, як буде виглядати наступний рік, і як діти будуть пристосовуватись до змін. Також вони бояться, що соціальне дистанціювання, скасування тематичних свят у навчальних закладах та зміна формату святкувань вдома може  негативно вплинути на дітей під час різдвяних та новорічних канікул. 

Однак існує низка способів, за допомогою яких батьки можуть допомогти дітям будь-якого віку зняти стрес у цей складний час та створити атмосферу свята попри обмеження.

Про це йдеться у статті ресурсу Healthline.

Допомога дітям віком до 5 років

"Діти до 5 років не дуже розуміють, що вони втрачають у період локдауну у порівнянні з дітьми старшого віку. Вони повинні просто відчувати себе у безпеці", – говорить психотерапевт Аманда Флудд.

Для дітей цього віку для почуття безпеки та любові потрібен час з батьками, які самі добре контролюють рівень власного стресу. Адже діти імітують настрій батьків.

"Якщо батьки сумують чи зляться на зміни через COVID-19 (наприклад, не бачитися з бабусями та дідусями), діти будуть імітувати ці емоції", – стверджує психолог та експерт з дитячої психології Робін Меленбек.

Зміни у житті родини можуть призвести до стресу, який проявляється таким чином:

  • труднощі зі сном;
  • ознаки тривоги під час розлуки з батьками;
  • капризність або дратівливість;
  • проблеми з фокусуванням на завданнях (особливо тих, які вони люблять);
  • надмірна емоційна реакція на те, що здається незначним;
  • головний біль.

Якщо ви впізнаєте будь-який із цих ознак, важливо пам’ятати, що ви можете владнати цю ситуацію.

Психологи радять говорити з дітьми, запитувати їх про те, що їх турбує. У передсвятковий період допоможуть спільні читання святкових історій чи впровадження нових сімейних традицій. 

Допомога дітям шкільного віку

Діти шкільного віку, як правило, більше усвідомлюють втрату традицій під час цьогорічних святкувань, а також загальну ситуацію з пандемією. Проте діти такого віку швидко пристосовуються до нових змін. 

Психологи пояснюють, що стрес у такому віці проявляється у вигляді поганого настрою, відстороненої поведінки, тривоги, непослідовного сну (чергування безсоння та сонливості) та зміни апетиту. 

"Якщо ваша дитина переживає стрес, допоможіть їй більше взаємодіяти з родиною, переконайтеся, що вона спілкується з однолітками (навіть за допомогою Zoom чи інших видів активного відпочинку на природі), а якщо у вас є додаткові проблеми, зверніться до свого педіатра або психолога", – запропонувала Робін Меленбек.

За її словами, батькам варто залучати дітей до планування святкового столу чи проведення сімейних ігрових вечорів.

Також батьки не повинні обмежувати спілкування дітей з друзями навіть під час пандемії. Можна разом з іншими батьками придумати відеовечірку для дітей або ж активності на свіжому повітрі.

Допомога підліткам

Найбільший вплив змін у зв'язку з пандемією відчувають підлітки. Дітям цього віку не вистачає соціалізації, яку обмежили через COVID-19. Свята, ймовірно, посилять почуття ізоляції.

Ознаки депресії у цій віковій групі можуть включати:

  • підвищену дратівливість;
  • зміни апетиту та ваги;
  • зниження інтересу до діяльності, яка колись приносила їм радість;
  • труднощі з концентрацією уваги;
  • зміни звичок сну;
  • замкнену поведінку.

Головна порада психологів – говорити з підлітками та залучувати їх до планування свят, традицій та активностей.

Ви навіть можете поставити їх відповідальними за певні речі, зокрема, за прикрашання ялинки чи власної кімнати.

З дітьми будь-якого віку важливо підтримувати відкрите спілкування – і бути готовими зателефонувати до професіоналів, якщо ви відчуваєте, що ваша дитина по-справжньому страждає від змін.

Також непогано нагадати дітям, що COVID-19 не триватиме вічно.