Як перетворити прогулянку на медитацію
Фото: pexels.com

Якщо ви регулярно виходите на прогулянку, ймовірно, використовуєте цей час, щоб прослухати подкасти, насолодитися улюбленою музикою або просто розвіятись й подумати про життя. Можливо, ви телефонуєте другові або п’єте з ним каву. Будь-який із перелічених варіантів – це чудовий вибір. Дослідження показують, що ви можете отримати кілька переваг для здоров’я, поєднавши свій час, витрачений на ходьбу, з рухомою медитацією.

Ми знаємо, що перебування на природі допомагає позбавитись від стресу. Доведено, що лише 20 хвилин прогулянки в парку або лісі, навіть просто трава навколо футбольного поля на стадіоні поруч з вами, значно зменшують стрес та занепокоєння. 

Медитація має подібні переваги, але дуже мало хто з нас насправді встигає це зробити. Тут на допомогу приходить рухома медитація.

Що таке рухома медитація

Можливо, ви багато чули про те, що біг – це також певна медитація. Ми можемо рухатися цілеспрямовано й зосереджувати уважність одночасно. 

Ходьба – чудовий час для занять медитацією, оскільки це один з небагатьох випадків, коли ми можемо бути фізично трохи далі від людей та факторів, які зазвичай відвертають нашу увагу. Саме так вважає вчитель медитації Емі Янг із заповідника в Колінгвуді, Онтаріо. 

Медитація – стан існування, а не дія. Це дозволяє нам сприймати фактори, з якими ми стикаємось у нашому повсякденному житті та які постійно відвертають увагу, як щось крихітне та незначне – крихітні плями пилу. І як тільки він осяде, ми зможемо побачити дійсно важливі.

Наш розум блукає у майбутнє чи минуле майже половину часу, який ми проводимо у свідомості. Можливість усвідомити моделі мислення може допомогти перенаправити їх у більш позитивний спосіб, і ходьба – чудовий час для роботи над цією звичкою.

Як розпочати медитувати

Почніть з наступної прогулянки й спробуйте увімкнути всі свої почуття. Скануйте оточення, своє тіло та навіть емоції. Часто ми настільки роз'єднані, що й гадки не маємо, де наше мислення.

Дихання. Було б чудово, якби у вас було щось на зразок місцевого медитаційного лабіринту в парку. Під час прогулянки в цій місцині ви можете просто зосередитись на своєму диханні й на тому, як це відчувається під час ходьби. Подумайте про своє дихання, зосередьтеся на ніздрях, відчуйте прохолодне повітря, коли воно надходить, й тепле повітря на виході. 

Кроки. Також можна зосередитись на відчуттях, які виникають, коли ваша нога торкається землі. Як почувається ваша нога у взутті чи на землі? Що ви відчуваєте, коли ваша п’ята б’ється об землю, перш ніж котитися через всю стопу до пальців? Коли ви вперше починаєте, рекомендується ходити трохи повільніше, ніж зазвичай, щоб ви дійсно могли відчувати свої ноги на кожному кроці.

Якщо ж ваш розум заблукає, ви дуже обережно повертаєте його до відчуття ноги на землі крок за кроком.

Також можуть допомогти керовані медитації, які можна знайти в спеціальних мобільних застосунках. Це відчуття майже схоже на прослуховування подкастів, але замість того, щоб бути заглибленим у теми навколо останніх новин спортивної науки, ви можете піти всередину себе. 

Це допоможе зробити плавний перехід між необхідністю слухової стимуляції під час ходьби та зосередженням уважності. Для тих, хто намагається медитувати, це може бути ідеальним рішенням.

Пам’ятайте, що немає правильного чи неправильного способу медитування під час прогулянки.  Наступного разу спробуйте зосередитись на своєму диханні й при цьому більше уваги приділяти тому, що відбувається навколо. Це допоможе ближче познайомитись з тілом в його сучасному стані та оточенні. 

Спробуйте розпочати з п’яти хвилин на день, поступово збільшуючи час разом із тим, як буде рости ваш досвід та розвиватися вміння.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.