Як врятувати себе від похмілля до вечірки та після неї. П'ять правил гарного самопочуття
Фото: depositphotos.com

Свята, корпоративи та навіть онлайн-вечірки, які супроводжуються алкогольними напоями, можуть призвести до похмілля.

Головний біль, нудота, дискомфорт у шлунку, запаморочення та відчуття сильної спраги зіпсують настрій на наступний день після веселого святкування. 

Проте вихід є! Варто подбати про себе: поспати, поїсти та пити багато води. Та навіть у такої простої формули є свої нюанси. Пропонуємо дізнатися про них більше.

1. Виспіться

Втома, головний біль і дратівливість – це симптоми похмілля, які можуть посилитися через відсутність сну. Вимкніть будильник, звук на телефоні, закрийте штори та дозвольте собі добре виспатись. 

У цей час організм відновитися і допоможе полегшити симптоми похмілля.

Також пам'ятайте про те, що часте вживання алкоголю призводить до порушення сну та зниження його тривалості та якості. Тому варто вчасно сказати собі "стоп".

2. Добре поснідайте

Після сну варто підкріпити результат хорошим сніданком. Він підтримає рівень цукру в крові.

Адже його зниження сприяє появі деяких симптомів похмілля, таких як нудота, втома та слабкість.

Насправді деякі дослідження також показують, що підтримання адекватного рівня цукру в крові може пом'якшити деякі тілесні зміни, що відбуваються при вживанні алкоголю, наприклад, накопичення кислоти в крові.

Окрім цього, надмірне вживання алкоголю може призвести до порушення балансу хімічних речовин у крові та спричинити метаболічний ацидоз, який характеризується підвищенням кислотності. У результаті ви відчуєте нудоту та втома.

Здоровий сніданок може забезпечити вас важливими вітамінами та мінералами, які втрачаються під час надмірного споживання алкоголю.

Ресурс Healthline рекомендує включити у свій раціон після похмілля:

  • банани;
  • яйця;
  • мед;
  • горіхи;
  • шпинат;
  • авокадо;
  • м'ясо, але яловичину чи курку;
  • вівсянку;
  • курячий бульйон з макаронами;
  • апельсини;
  • імбир;
  • лосось.

3. Пийте достатньо води

Одним із симптомів похмілля є постійне відчуття спраги. 

По-перше, алкоголь має сечогінну дію. Це означає, що споживання алкогольних напоїв збільшує вироблення сечі, що призводить до втрати рідини та електролітів необхідних для нормального функціонування організму.

По-друге, надмірна кількість алкоголю може спричинити блювоту, що призведе до ще більшої втрати рідини та електролітів.

Збільшення споживання води може допомогти полегшити деякі симптоми похмілля і навіть запобігти їм.

Вживаючи алкоголь, хорошим правилом є чергування склянки води та напою. 

Проте, якщо вам вдалось уникнути "правила чергування" і наступного ранку відчули похмілля, тримайте біля себе пляшку з водою, щоб вчасно вгамувати спрагу. 

Також експерти рекомендують пити під час похмілля томатний сік. Дослідження показують, що помідори містять сполуки, які захищають від пошкодження печінки.

Надмірне вживання алкоголю може призвести до пошкодження печінки, тому помідори протидіятимуть наслідкам вживання алкоголю.

Ба більше, інше дослідження показало, що томатний сік може прискорити швидкість, з якою ферменти переробляють алкоголь.

4. Прийміть правильні ліки

Якщо у вас сильно болить голова, прийміть знеболюючі такі, як ібупрофен та аспірин.

Парацетамол варто уникати. Він може спричинити пошкодження печінки при прийомі в парі з алкоголем.

Також можете прийняти антациди, які полегшать розлади шлунку. Щоб заспокоїти шлунок природним шляхом, спробуйте додати столову ложку свіжого тертого імбиру у гарячу воду.

5. Не треба лікувати похмілля алкоголем

По-перше, такий спосіб може спричинити погіршення симптомів похмілля. По-друге, у довгостроковій перспективі таке "лікування похмілля" може спричинити розвиток шкідливої звички та алкогольної залежності.

Як в наступний раз уникнути похмілля

Кращий спосіб лікування похмілля – запобігання його виникненню. Для цього варто дотримуватись таких правил:

  • Їжте вуглеводну їжу. Їжа багата вуглеводами (коричневий рис, макарони) допоможе уповільнити швидкість всмоктування алкоголю в кров. Це може запобігти появі похмілля на наступний день.
  • Уникайте газованих напоїв. Вони прискорюють швидкість всмоктування алкоголю в крові, що може спричинити симптоми похмілля наступного ранку.
  • Відмовтесь від цигарок. Куріння впливає на вашу гідратацію, імунну систему та якість сну, залишаючи після себе більш інтенсивне похмілля.
  • Пийте достатньо води. Спробуйте випити склянку між кожним напоєм та ще одну склянку перед тим, як лягти спати.
  • Знайте свою межу. Якщо ви знаєте, що п’ять-шість напоїв призведуть до похмілля, знайдіть способи обмежити кількість випитого. Наприклад, спробуйте чергувати алкоголь та безалкогольні напої або робити півгодинну перерву між кожним напоєм. Також не забувайте, що головна мета вечірки не вживання алкоголю, а спілкування. 

Пам'ятайте, що ваше самопочуття після вечірки залежить тільки від вас.