Місто в Данії знайшло спосіб, як замінити паперові стаканчики: як це працює
Фото: Maria Halse / Visit Aarhus

У данському місті Орхус запровадили систему використання багаторазових стаканчиків, завдяки якій вдалося уникнути появи близько 3000 контейнерів для сміття з одноразовими стаканчиками. Про це пише The Mayor.

На початку цього року (з 17 січня) місто Орхус впровадило систему використання багаторазових стаканчиків, у якій взяли участь 53 заклади. Відтоді містяни зробили у цих закладах близько 300 000 замовлень, використовуючи багаторазові горнятка, що суттєво зменшило кількість відходів. 

"Навіть інші міста в усьому світі стали звертати увагу на результати цієї ініціативи у данському місті", — пише видання.

Система працює так: окрім вартості напою, клієнт вносить депозит за посуд (менше ніж євро), який можна погасити, повернувши багаторазовий стаканчик в один із 27 автоматів Reusable по всьому місту.

Якби люди продовжували купувати напої в одноразових стаканчиках, за цей час вони б наповнили 3000 сміттєвих контейнерів.

"Можливо, що ви не так часто купуєте каву з собою. Але навіть маленькі кроки допомагають змінити ситуацію. Кожна чашка має значення", — сказав каже Ніколай Банг, міський радник з технологій та навколишнього середовища.

Як пише видання, попри невелику плату за зберігання горнятка, система популярна серед мешканців — за увесь час люди викинули у смітник лише 4 багаторазових стаканчики, решту повертали або залишали собі.

Нагадаємо, у ЄС з 3 липня набуло чинності нове правило: у торгівлі дозволено лише пластикові пляшки з прикріпленими кришками.