Чи можна вижити в ліфті, який падає, та як це зробити
Фото: pexels.com

Тож, ми опинилися у дуже неприємній ситуації – летимо разом з ліфтом у шахту. Чи є якась позиція, яка може збільшити мої шанси на виживання?

Удар ліфта в нижню частину шахти може спричинити надзвичайне гравітаційне прискорення (G). Кількість G, яку ви відчуваєте, збільшує вашу нормальну вагу, тож ви можете відчувати, що важите у 10 разів більше.  

До того ж враховуючи швидкість падіння ліфтової кабіни, пошкодження все одно будуть, але шанси на виживання значно збільшуються.

Ви можете подумати, що згинання ніг також може допомогти, але при великих силах тяжіння ноги просто можуть не витримати вагу тіла. Навіть вага вашої власної голови була б занадто великою для шиї.

Еліот Х. Франк, інженер-дослідник Центру біомедичної інженерії Массачусетського технологічного інституту, радить лягти на підлогу на спину якомога рівніше. Він вважає це найкращим варіантом.

Це розподілить силу удару на по всьому тілу, а хребет та великі кістки будуть розташовані паралельно напрямку впливу, а значить, навряд чи зламаються. Але є одна проблема – коли ми летимо разом з ліфтом у вільному падінні, на якийсь час опиняємося у стані невагомості, й лягти рівно на підлогу буде важко.

Те що стрибки у момент удару можуть вас врятувати, переконливо розвінчується у відеоролику "Розбиття міфів" на веб-сайті каналу Discovery. Це не спрацювало б, якби ви не знали точного моменту удару та стрибка з тією ж швидкістю, на якій опускається ліфт.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин