Мій пес боїться феєрверків. Як допомогти тварині пережити новорічні свята

Домашні тварини часто бояться феєрверків, особливо це стосується собак. Тож зимові свята є для них неабияким стресом, тварина може втекти і потрапити під машину. 

У КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" розповіли, як уберегти улюбленця від наслідків забороненого "атрибуту" свята.

Поради власникам тварин:

  • гуляйте з собаками якомога далі від місць розваг;
  • перенесіть час вигулу на частину дня, коли на дворі ще світло. Влаштуйте пару тривалих прогулянок вдень і коротку – суто для туалету – ввечері;
  • тримайте собаку на повідку;
  • заздалегідь проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем, які саме заспокійливі препарати підходять вашому улюбленцю.

Додамо, що тварині необхідний адресник – медальйон з номером вашого телефону. В ідеалі адресник має бути прикріплений до окремого шнурка, а не основного нашийника чи шлейки, адже тварина може вирватися з амуніції, до якої причеплений повідок.

За темою: Як вберегти домашніх тварин від новорічної ялинки. Поради ветеринара

Якщо немає адресника – наклейте пластир зі своїм номером телефону на нашийник свого чотирилапогою.

Ветеринари також радять замість нашийника підібрати правильну шлейку, бо якщо тварина почне панікувати та сильно вириватися – зі шлейкою вона не нашкодить своєму горлу.

Якщо ви все ж потрапили під салют і собака злегка почала нервувати – спробуйте перемкнути увагу на себе і спокійно рушити в напрямку, протилежному епіцентру салюту – без надмірних погладжувань і заспокоювань тварини. Якщо собака бачить, що ви спокійний і все під контролем – є шанс, що заспокоїться і вона.

Якщо у собаки почалася паніка – намагайтеся якомога швидше потрапити додому будь-яким способом.

Вдома краще закрити штори, щоби тварину не лякали яскраві спалахи.

Можна помістити собаку в найтихіше місце в квартирі (навіть у ванній) і дати їй іграшку з їжею чи спеціальні кісточки – аби тварина відволіклася від салютів і тривалий час була зосереджена на ласощах.

Зранку чи вдень 31 грудня, за можливості, можна звозити свого хвостатого в ліс на декілька годин, щоби він там добряче набігався, нанюхався, награвся і втомився. Так, можливо, він буде не сильно активний, коли почнуть стріляти салюти.

Зокрема, є й спеціальні беруші для собак. Але не кожен чотирилапий може на це погодитися.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин