Перестаньте облизуватися та ще 5 порад, як позбутися потрісканих губ
Ілюстрація: Depositphotos.com

Шкіра на губах делікатніша, ніж шкіра обличчя та тіла. І зима може їй добряче нашкодити. Як тримати губи зволоженими та здоровими взимку, радить для Клівлендської клініки дерматологиня Меліса Пілянг.

Чому губи стають сухими й тріскаються

Такий ефект дає комбінація холодного повітря, холодного вітру надворі і сухого прогрітого повітря у приміщенні. Тому губи мають бути захищені. 

Як полікувати потріскані губи: 5 порад

1) Вибирайте правильний бальзам для губ:

  • На основі мазі.

  • Шукайте із загоювальним ефектом, що містить вазелін, ефірні олії чи гліцерин. Це допоможе втримати вологу і сприятиме загоюванню тріщин і ранок на губах.

  • Не купуйте бальзами для губ із вмістом камфори, евкаліпту та ментолу. Вони сушать губи і загострюють проблему.

  • Бальзам має бути із захистом від сонця. Так, навіть узимку. 

2) Пийте вдосталь води: зневоднення може призводити до відчуття сухості на губах. Пити достатньо води добре для шкіри загалом.

3) Не облизуйте губи: слина на губах швидше сушить губи, і зрештою вони стають ще сухішими. А ензими в слині призначені для перетравлення їжі, а тому можуть подразнювати губи.

4) Не кусайте, і не здирайте губи: не здирайте з них відмерлу чи пошкоджену шкіру зубами чи нігтями. Створите тріщини та виразки, чим можете погіршити ситуацію. Натомість намастіть губи якісним бальзамом, який допоможе їм зажити.

5) Не відкладайте лікування потрісканих губ, бо можна не лише поглибити проблему, але й занести інфекцію того ж герпесу.

Як захистити губи від тріскання

Наносьте захист на губи зранку, на ніч і перед виходом на вулицю.

Не забувайте мастити губи бальзамом на ніч. Багато людей сплять із відкритим ротом, і вісім годин вдихів-видихів добряче сушать губи.