"Чому так мало їси?", "Може, досить?": як реагувати на чіпляння щодо харчування у свята
Ілюстрація: Depositphotos.com

Попри повномасштабну війну, багато українців святкуватимуть новорічні та різдвяні свята, збираючись разом. І поруч з радістю від зустрічі з близькими можуть бути й труднощі у спілкуванні. Навіть у таких нібито дрібницях, як розмови за столом.

Ось чотири поширені сценарії, які можуть вас бісити за святковим столом, і поради експертів, як на них реагувати. LIGA.Life переповідає найважливіше зі статті HuffPost.

Сценарій 1. Коментарі про розміри вашого тіла

Позитивні чи негативні – немає значення, це недоречно, каже психологиня з питань харчових розладів Лорен Мюлхейм. Річ у тім, що ми не знаємо, чому людина має такий вигляд і чи пов'язаний він зі станом її здоров'я. 

Наприклад, схуднення могло статися через хворобу. Набір ваги – через вагітність або інші проблеми. Тому навіть сказаний щиро комплімент може засмутити.

Що робити. Відповідайте фразами на кшталт: "Я не хочу обговорювати свою вагу. Це дуже особисте", "Не коментуйте моє тіло, будь ласка". Якщо вам некомфортно сказати так "в лоб", проігноруйте коментар чи змініть тему розмови. Або зовсім її завершіть. Можете також запросити на вечерю, де є високий ризик таких розмов, своїх союзників і попросити їх про підтримку, якщо такі коментарі почнуть звучати.

Сценарій 2. Коментарі про те, як багато або мало ви їсте

Скільки їсти – ваша справа. Це залежить від настрою, здоров'я, гормонів, активності, віку тощо. Розмаїття та смак святкових страв можуть збільшувати апетит, і це ОК.

Одна додаткова порція за святковим столом біди не наробить, каже дієтологиня Аманда Френкені. Десерт демонізувати теж не потрібно. Коли на ваш апетит починають тиснути друзі чи рідні, спробуйте наступні фрази.

Що робити. Скажіть фрази на кшталт: "Чому ви кажете мені це? Я не збираюся про це з вами говорити. Дякую за турботу, але моє тіло – моя справа".

Сценарій 3. Коментарі про те, що ви їсте

Якщо у вас є свої нюанси в харчуванні, проговоріть їх наперед з гостями та господарем застілля. Можете запропонувати принести якусь страву і встановити правило – жодних розмов про те, хто що їсть і який вигляд має чиє тіло.

Що робити, якщо починаються коментарі стосовно того, що у вашій тарілці: "Дякую за турботу, але я думаю, що можу самостійно керувати тим, що і як їм".

Сценарій 4. Коментарі про їжу на столі

Їжа має культурну та соціальну цінність, тому важливо не засуджувати чи знецінювати смакові уподобання інших.

Дозвольте друзям, рідним і колегам презентувати вам їхні кулінарні традиції. І пам'ятайте, що не кожен з нас – шеф-кухар, який вміє готувати фантастичні домашні викрутаси. До того ж може бути банально погана, зламана чи відсутня духовка, чи людина важко працює і не має часу на куховарство тощо.

Тому придбані готові страви чи приготовлені напівфабрикати до святкового столу – цілком ОК.

Якщо вам дискомфортно через те, що ви принесли такі страви, можете пояснити, чому так сталося і зняти з себе цей емоційний тягар.

Що робити, коли хтось осудливо реагує на їжу на столі, одразу кажіть, що такі речі неприйнятні й терпіти їх не будете. Якщо це триватиме, можете піти з зустрічі.