Три кроки, як відрізнити свої бажання від того, що вам справді треба просто зараз
Фото: Depositphotos.com

Немає світла? Все одно треба перестрибнути через голову, щоб виконати роботу і навіть більше.

Працювати ще важче, заробляти ще більше, бути ще кращими – у роботі, в сім’ї, у стосунках. Попри все.

Ми виснажуємо себе самокритикою і високими вимогами. Але самокритика може шкодити нашому розуму й тілу, погіршувати продуктивність і навіть стимулювати запальні механізми. А це призводить до хронічних хвороб та пришвидшує старіння. 

Коли ми вимагаємо від себе забагато, починаємо жити в умовах постійного стресу. І, якщо коротко, цим самим робимо себе хворими та втомленими.

Щоб вибудувати баланс у житті, потрібно відрізняти свої бажання від своїх потреб. Тобто бачити різницю між "О, було б круто досягти оцього" і "Ось це мені дійсно потрібно". 

Три поради, як це зробити, описує для Psychology Today клінічна психотерапевтка, яка спеціалізується на травмі та стресі, Моніка Вермані.  

Крок 1. Зробіть комплексний, довгий список того, що ви хочете – для свого дому, дітей (якщо вони є), кар’єри, коханої людини, турботи про себе.

Складіть список усього, що ви б хотіли встигнути за день. Все-все запишіть, усі дрібниці. 

Крок 2. А тепер довго й вдумливо гляньте на кожен пункт у кожній категорії. Подумайте про те, що вам потрібно прямо зараз і чого ви просто хочете.

Ви можете хотіти значне підвищення зарплатні, але прямо зараз, коли треба балансувати між сім’єю, роботою, домашніми справами, – що вам справді потрібно? Будьте чесними з собою.

Якщо підвищення на роботі призведе до вигорання, може, це не те, що вам зараз потрібно. 

Коли ви визначите свої потреби у кожній категорії, підкресліть їх.

Якщо бачите цей список і розумієте, що за добу не впораєтеся, треба дві, тоді перегляньте його ще раз і заберіть зі списку те, що може почекати.

Цей же принцип застосовується і до стосунків у парі. Напишіть все, чого б ви хотіли у стосунках, і відділіть це від того, що вам справді потрібно від кохання. Ви можете хотіти, щоб чоловік / дружина взяли на себе всі хатні справи, планували вам романтичні вихідні тощо, але, може, просто зараз вам потрібна людина, яка здатна розсмішити і підтримати, подивитися разом кіно для релаксу, яка любить вас такими, якими ви є, без умовностей. Над рештою можна працювати.

Крок 3. Користуйтеся цим списком потреб, щоб планувати свій день, тиждень і рік. Наскільки це можливо. Пам’ятайте свої бажання, але фокусуйтеся на своїх потребах і самопочутті. 

Регулярно переглядайте цей список. Цілі та обставини можуть змінюватися, тому це слід враховувати. Пам’ятайте, що зосередження на тому, що вам потрібно просто зараз, допоможе вам підтримувати своє фізичне та психічне здоров’я і моральний дух.