Прибирання оселі – тренування м’язів всього тіла. Або скільки калорій спалює миття підлоги
Фото: pixabay.com

Сьогодні Чистий четвер, тому, напевно, багато хто запланував генеральне прибирання. Для того, щоб зробити цей процес приємнішим, ми вирішили нагадати вам, що, по-перше, під час виконання хатньої роботи працюють всі м’язи тіла. Й, по-друге, ви спалюєте доволі багато калорій, тож його можна прирівняти до своєрідного домашнього прибирання з подвійною винагородою – плюс чиста оселя й мінус зайві сантиметри на талії.

Скільки калорій можна спалити за одне прибирання

В середньому людина вагою 68 кілограмів спалить приблизно 200 ккал на годину під час виконання домашніх справ. І це мінімальний показник. Перелічені далі варіації можуть допомогти вам витратити ще більше калорій. 

Крім того, ви навчитеся залучати у роботу м’язи свого кору та використовувати вправи на баланс, щоб збільшити користь від будь-якої щоденної діяльності.

Скільки калорій спалюють різні види хатньої роботи

Цікавий факт: людина, що важить 68 кг, під час перегляду телевізора спалює одну калорію за хвилину. 

Пилосос та миття підлоги

 

Прибирання підлоги спалює 4 калорії за хвилину.

Спалюйте ще більше. Виконуйте випади під час роботи з пилососом або шваброю. Можна крокувати випадами, а можна робити їх на місці, кожного разу повертаючись у вихідну позицію разом з інструментом прибирання.

М’язи, які працюють: випади використовують більшість основних м’язів нижньої частини тіла плюс м’язи живота, які допомагають утримувати рівновагу під час руху. 

Витирання пилу та бруду з різних поверхонь та прибирання ванної кімнати

Ці види активності спалюють 4 калорії за хвилину.

Спалюйте ще більше. Якщо поверхні, які вам потрібно очистити, знаходяться над головою, ви, мабуть, уже встали на носки, щоб дістатися до них. Ви також можете триматися на пальцях ніг, коли рухаєтесь до нижчих поверхонь. Потім дайте відпочити литкам і станьте лише на одну ногу, поки ви витираєте поверхні на кухні чи у ванній. Чергуйте ноги, наприклад, кожні п’ять хвилин.

М’язи, які працюють: під час стояння навшпиньках працюють литкові м’язи – це допоможе зміцнити вашу гомілку та зробить її красивішою. Якщо ви можете балансувати, перебуваючи на пальцях ніг, ви також залучаєте м’язи кора, щоб залишатися вертикально. Коли ви встаєте на одну ногу, а другу ногу витягуєте вбік, ви залучаєте сідничні м’язи, які обволікають стегна. Ці м’язи-абдуктори допомагають сформувати витончені стегна та сідниці.

Прибирання речей

 

Піднімаючись сходами, переносячи додаткову вагу ви спалюєте 6 калорій за хвилину.

Спалюйте ще більше. Якщо у вас є кошик для білизни або засоби для чищення, які потрібно переносити з кімнати в кімнату, мандруйте випадами.

М’язи, які працюють: якщо ви несете вантаж перед собою, ви прокачуєте верхню частину тіла та плечі. Випади допоможуть укріпити біцепс стегна (задню частину ноги) та сідничні м’язи.

Чим швидше ви рухаєтесь, тим інтенсивнішою стає діяльність. Отже, працюйте якомога швидше, зберігаючи техніку виконання вправ, щоб уникнути травм й одночасно збільшити кількість спалених калорій.

Заміна постільної білизни та прибирання ліжка

 

Прибирання ліжка спалює 2 калорії за хвилину.

Спалюйте ще більше. Виконуйте бічні випади, заправляючи простирадла з кожного боку ліжка. Збивайте подушки та розрівнюйте ковдри у позі Warrior III.

М’язи, які працюють: бічні випади підключає більшу частину м’язів нижньої частини тіла, але буде націлений на м’язи аддуктора та абдуктора з внутрішньої та зовнішньої сторони стегон. Поза "Воїн III" допоможе вам набрати сили в ногах, спині та животі.

Миття вікон

 

Миття вікон та підйом на драбину та з неї спалює 6 калорій за хвилину.

Спалюйте ще більше. Додайте додаткові "поїздки" вгору-вниз по драбині, щоб підтримувати роботу м’язів нижньої частини тіла.

М’язи, які працюють: м’язи ніг використовуються для випаду та підйому по сходах, а м’язи кору використовується для балансування та дотягування до потрібних місць. М’язи рук залучені під час обприскування та протирання вікон.

Миття посуду

Миття посуду спалює приблизно 6 ккал за хвилину.

Якщо ви будете мити посуд 30 хвилин миття посуду вручну та прибиратися зі стола з помірною інтенсивністю, спалите 187 ккал при вазі тіла 56 кг й  300 калорій, якщо ви важите 90 кг.

Спалюйте ще більше. Під час миття посуду можна виконувати підйоми на носки, або стояти на обох носках, або чергувати по одній нозі, або навіть зліпити це все у такий собі балетний комплекс – спочатку підйоми на обох ногах разів 30, потом на одній нозі по 30 на кожну й затриматись в кінці у балансі на 20 секунд.

М’язи, які працюють: основне навантаження йде на м’язи литок, а кор працює, щоб ми могли втримувати рівновагу якомога довше.  

Тож, бачите, хатні справи також можна перетворити на тренування й завжди знайти час для того, щоб зробити своє тіло ще трошки міцніше та стрункіше. 

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.