Дії туристів, які опинилися в ситуації з пожежами на курортах:

1. Письмово звертатися до туроператора за наданням альтернативи.

Якщо туроператор не в змозі надати значну частину послуг (як сталося під час пожеж), він повинен запропонувати туристу альтернативу, наприклад, замінити готель, без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані. 

Якщо ж турист відмовляється від цього, туроператор зобов’язаний забезпечити повернення додому або в інше місце, на яке погодився турист.

Тому треба письмово звертатися із вимогою до туроператора (його представника на місці) надати альтернативу, оскільки надані послуги не відповідають умовам договору.

2. Фіксувати неможливість проживати в готелі/регіоні.

Необхідно задокументувати неможливість продовжувати проживати в готелі/регіоні: отримати довідку від готелю, звернутися до Міністерства закордонних справ України щодо обставин в Туреччині

Наразі МЗС взагалі рекомендує утриматися від поїздок у Туреччину (посилання в першому коментарі).

3. Зберігати всі чеки/докази витрат.

Необхідно фіксувати усі витрати, які несе турист у зв’язку з пожежами, зокрема витрати на житло, квитки додому, якщо доводиться повертатися за власний кошт. 

Після повернення турист, надавши підтвердження витрат, може звертатися до туроператора із претензією про повернення коштів.

4. Не сподіватися на компенсацію.

Одним із винятків, коли туроператор звільняється від відповідальності за невиконання або неналежне виконання умов договору з туристом, є настання форс-мажорних обставин або якщо таке невиконання є результатом подій, які туроператор (турагент) та інші суб'єкти туристичної діяльності, не могли передбачити.

Тому на додаткову компенсацію від туроператора розраховувати не потрібно, лише на повернення вартості не наданих послуг.

Інформація для туристів, які бажають скасувати тур у зв’язку з умовами в країні прибуття.

До укладення договору із туристом, йому надається інформація, зокрема, і про стан навколишнього природного середовища, санітарного та епідеміологічного благополуччя (ч.4 ст.19 Закону України "Про туризм").

У разі зміни істотних умов договору та обставин, якими сторони керувалися під час укладення договору, зокрема, у разі погіршення умов туристичної подорожі, турист може вимагати внесення змін до договору або його розірвання (ч.7 ст.20 Закону України "Про туризм").

Туроператор (турагент) зобов'язаний не пізніш як через один день з дня, коли йому стало відомо про зміну обставин, якими сторони керувалися під час укладення договору на туристичне обслуговування, та не пізніш як за три дні до початку туристичної подорожі повідомити туриста про таку зміну обставин з метою надання йому можливості відмовитися від виконання договору без відшкодування шкоди туроператору (турагенту) або внести зміни до договору, змінивши ціну туристичного обслуговування (ч.8 ст.20 Закону України "Про туризм").

Тому відмова туриста у зв’язку з пожежами є відмовою туриста у зв’язку з істотною зміною обставин, які жодна зі сторін не могла передбачити при укладенні договору. Тобто коли турист придбавав тур, обирав готель у певній місцевості, він не розраховував і не міг розрахувати наявність таких погодних умов.

Туристу слід звертатися до турагента (туроператора) із вимогою внести зміни в договір (змінити дату туру) або розірвати договір і отримати повернення коштів.

Якщо ж туроператор відмовляється повернути кошти за тур або змінити дату туру, турист може звернутися до суду із вимогою розірвати договір на туристичне обслуговування, оскільки одночасно наявні всі умови для розірвання договору у зв’язку з істотною зміною обставин:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане – ані турист, ані туроператор не могли передбачити лісові пожежі біля курортів і їхній вплив на туризм;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору – турист, укладаючи договір, розраховує не лише на готель, а на готель на певному курорті та інше туристичне обслуговування.

Проте якщо немає офіційного підтвердження про введення надзвичайної ситуації чи стану в країні призначення, перевезення здійснюються і працюють готелі, туроператори, скоріше за все, будуть наполягати на тому, що відмова від туру є добровільною відмовою туриста і не зумовлена істотною зміною обставин.

Загальне правило: чим дорожчий тур – тим краще захищений турист і вища вірогідність, що скасувати тур або перенести його можна без застосування штрафних санкцій. 

Недорогі тури, як правило, передбачають штрафні санкції для туриста, що можуть складати 100% вартості туру.

Оригінал