Нам хочеться бути підтягнутими й гарними, без зайвих кілограмів. А після 30-ти до бажання добре виглядати додається розуміння, що красиве тіло дорівнює здорове тіло. 

Я завжди була активною і постійно шукала свій вид спорту. У дитинстві пробувала плавання, хореографію, народні танці, гімнастику та навіть пауерліфтинг. Дорослою підтримувала форму у фітнес-центрах.

Коли навесні 2020 року почався карантин, і всі були спантеличені обмеженнями, я почала шукати заняття, яке не залежатиме від графіку спортзалів. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Одного дня подруга покликала мене на тренування до парку. Пообіцяла здивувати і не збрехала.

У Європі вона захопилась скандинавською ходьбою – спортом, яким займається кожен другий європеєць. Спочатку я посміялась: "Ну ми наче на пенсію зібрались!". Я керувалась стереотипами, бо в Україні бачила лише бабусь, які гуляють у парках із палицями. 

Але вже після першого тренування зрозуміла, що помилилась і зраділа, що нарешті знайшла своє у світі спорту! Так захопилась, що одразу записалась на курси, пройшла навчання й отримала сертифікат інструктора з оздоровчої скандинавської ходьби.

Розповім про п'ять причин, які переконали мене і мотивують, сподіваюсь, вас спробувати цю активність.

1. Скандинавська ходьба покращує самопочуття і тренує серцево-судинну систему

Як голова благодійного фонду Твоя опора, флагманським проєктом якого є допомога дітям із вадами серця, я знаю про масштаби проблем із серцево-судинними хворобами в Україні та світі. 

І знаю, що у боротьбі з цими недугами важливу роль грає спосіб життя й фізичні навантаження. Скандинавська ходьба – ідеальне кардіотренування. Тут серце не має стресу, як при силових навантаженнях, або бігу з великою швидкістю. Пам’ятайте, що наше серце – це теж м’яз, який треба тренувати.

Крім того, скандинавська ходьба – спорт, який залучає в роботу 90% усіх м’язів тіла людини. На тренуванні відчуваєш,  як кожен сантиметр буквально підтягується і приходить в тонус. 

При ходьбі, за рахунок правильної роботи рук із палицями, активно рухаються не лише ноги, а й руки, плечі, спина. Працює увесь організм і це впливає на загальний стан, самопочуття покращується вже після першого тренування.

2. Скандинавська ходьба допомагає худнути

Після того, як я почала регулярно займатися, схудла вже більше ніж на десять кілограмів.

Будь-який спорт дисциплінує, тож аби тренування давались легко, і фігура швидко ставала стрункішою, я стала слідкувати за харчуванням. 

Скандинавська ходьба – безпечна активність, при якій немає ризиків травмувати суглоби, на відміну від бігу. Загалом за годину ходьби з палицями середньостатистична людина спалює  400-600 кілокалорій. Тобто, просто гуляючи на свіжому повітрі, при правильній техніці, ви повністю можете замінити повноцінне заняття в залі.

3. Зникають проблеми зі сном

Перевірено на собі. Після 50-60 хвилинної прогулянки на свіжому повітрі тілу набагато простіше розслабитись, а сон стає більш міцним і якісним. 

4. Організм наповнюється киснем і енергією

Коли гуляєш і тренуєшся на свіжому повітрі, навіть мозок миттєво переключається і відволікається. 

Після напруженого робочого дня так хочеться ковток кисню, здається, ти просто дихаєш, але організм одразу наповнюється новою енергією і натхненням. У тренажерному залі цього не отримаєш.

5. Тренування постійно доступні, не потрібно постійно витрачати гроші на абонементи 

Щоб почати займатись скандинавською ходьбою, потрібно лише купити палиці та взяти кілька уроків з інструктором, щоб навчитися правильній техніці. І все. 

Далі вам буде потрібно лише зручне взуття і гарний настрій. Палиці раджу придбати телескопічні, вони компактно складаються і їх зручно брати із собою в будь-яку подорож.

Ще один приємний бонус – тренуючись, ви гарантовано знайдете нових друзів. Скандинавська ходьба стає все популярнішою серед прогресивних людей.