Зміст:
  1. Olympia Dumbo, Бруклін
  2. Two Manhattan West, Мангеттен
  3. Brooklyn Tower, Бруклін
  4. The Spiral, Мангеттен
  5. Eagle + West, Бруклін
  6. Steinway Tower, Мангеттен
  7. 611 West, Мангеттен
  8. 50 Hudson Yards, Мангеттен
  9. 11 Hoyt, Бруклін
  10. 425 Park Avenue, Мангеттен

За останні два роки у Нью-Йорку з'явилося чимало нових хмарочосів — від бронзово-мідного Brooklyn Tower, який порівнюють зі "зловісною" вежею з "Володаря перснів", до найтоншого хмарочоса у світі. Над проєктами працювали найавторитетніші бюро світу — Foster + Partners, OMA Architecture, BIG. Новобудови суттєво змінили ландшафт Нью-Йорка — міста, яке станом на 2023 рік посідає третє місце у світі за кількістю хмарочосів (після Гонконгу і Шеньчженю). 

Dezeen публікує добірку з 10 нових найзнаковіших хмарочосів Нью-Йорка, які змінили його панораму з 2022 року. 

Olympia Dumbo, Бруклін

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Pavel Bendov / dezeen

Спроєктований студією Hill West Architects хмарочос звели в одному з найпрестижніших районів Нью-Йорка — Брукліні. Фасад 33-поверхової будівлі, яку завершили на початку 2024 року, звужується доверху, символізуючи вітрило. Стилобатна частина з комерцією була спроєктована так, щоб не перевищувати висоту сусіднього Бруклінського мосту та історичних будівель району Дамбо. 

Two Manhattan West, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Dave Burk / SOM / dezeen

Two Manhattan West — один з двох хмарочосів комплексу Manhattan West у Нью-Йорку, спроєктований бюро SOM. Він розташований у Мангеттені, поруч зі своїм близнюком — вежею One Manhattan West. Обидва хмарочоси вирізняються вигнутими кутами, повністю скляним фасадом та високими вестибюлями. Two Manhattan West заввишки 285 метрів добудували на початку 2024 року, завершивши будівництво Manhattan West — багатофункціонального комплексу загальною площею 650 тис. кв. м, який міститиме житло й торгові простори.

Brooklyn Tower, Бруклін

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Max Touhey / dezeen

Хмарочос Brooklyn Tower, спроєктований студією SHoP Architects, має висоту 325 метрів (93 поверхи). Тепер це найвища будівля у Брукліні. Через його висоту та кортенові відтінки фасаду будівлю вже порівняли із вежею Саурона з кінотрилогії Пітера Джексона "Володар перснів". Водночас у SHoP Architects називають хмарочос "бруклінським Empire State Building".

The Spiral, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Laurian Ghinitoiu / dezeen

The Spiral — проєкт авторитетного архітектурного бюро BIG, будівництво якого завершили у жовтні 2023 року. Хмарочос заввишки 314 метрів розташований поблизу High Line — лінійного парку з біговими доріжками у Мангеттені. Будівля огорнута спіралеподібною терасою, яка сягає верхівки хмарочоса. За задумом авторів, екстер’єр споруди продиктований ідеєю зикурату — культових будівель у Стародавній Месопотамії.

Eagle + West, Бруклін

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Jason O'Rear / dezeen

Хмарочос з лаконічним екстер’єром спроєктувала данська студія OMA Architecture. Це комплекс з двох веж, розташований уздовж набережної в бруклінському районі Грінпойнт. Хмарочоси складаються із семиметрових блоків, встановлених один на одного так, що кожен блок "звисає" над попереднім. Висока вежа сягає 121 метра у висоту, нижча — 91. Фасади обидвох будівель облицьовані збірним залізобетоном. Комплекс хмарочосів — це частина проєкту Greenpoint Landing, що містить житло, офіси та розважальні простори.

Steinway Tower, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Evan Joseph / dezeen

Steinway Tower вважається найтоншим суперхмарочосом у світі та другою за висотою будівлею в Західній півкулі. Його будівництво завершили ще у 2022 році, та лише нещодавно будівля почала наповнюватись життям. Хмарочос, спроєктований SHoP Architects, має висоту 435 метрів та складається з декількох багаторівневих об'ємів, що звужуються до вершини. У будинку близько 60 житлових просторів, а з найвищих поверхів відкривається панорама на увесь Мангеттен та Central Park.

611 West, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Evan Joseph / dezeen

Це перша будівля португальського архітектора Альваро Сізи в США, який порівнює свій витвір з "жирафом". Житловий будинок заввишки 137 метрів розташований у Верхньому Вест-Сайді. Фасад будівлі вкритий вапняком Perla Bianca — будматеріалом, що видобувається в Туреччині та використовується для "розкішної архітектури та інтер'єрів".

50 Hudson Yards, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Nigel Young / dezeen

50 Hudson Yards спроєктувало всесвітньо відоме архітектурне бюро Foster + Partners. Це надвисока офісна будівля заввишки 308 метрів (78 поверхів), розташована в Мангеттені, у районі Гудзон-Ярдс. У діловому хмарочосі розміщуються офіси компанії Meta та інвестиційної фірми BlackRock. Будівництво амбітного проєкту завершили ще позаминулого року. 

11 Hoyt, Бруклін

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Tom Harris / dezeen

Житловий будинок 11 Hoyt звели у центрі Брукліну у 2022 році. Це 57-поверхова будівля, спроєктована Studio Gang, яка сягає 189 метрів заввишки. Фасад має хвилеподібну фактуру — завдяки цьому деякі квартири неначе виступають назовні, що надає їм нетипової форми та більше простору. 

425 Park Avenue, Мангеттен

10 щойно збудованих хмарочосів Нью-Йорка
Фото: Alan Schindler / dezeen

Ще один проєкт Foster + Partners у Мангеттені. Це перша офісна будівля, побудована на 425 Park Avenue за останні 50 років. 47-поверховий хмарочос (262 метри заввишки) має трирівневу структуру і скляний фасад. "Будівля підкреслює історичний контекст й стриману елегантність своїх сусідів, одночасно розширюючи межі дизайну офісних просторів й відображаючи сучасний дух міста", — прокоментував свій витвір Норман Фостер.