Партнерський проєкт Партнерський проєкт
Партнерський проєкт
Зміст:
  1. 1. Що таке антитіла до коронавірусу і чому до них так багато уваги?
  2. 2. Які бувають тести на антитіла IgG?
  3. 3. Чим може бути корисний тест на антитіла IgG?
  4. 4. А якщо антитіла IgG є? Я можу жити звичним життям?
  5. 5. Чи доцільно перевіряти антитіла перед та після щеплення?
  6. 6. Якщо антитіла не з’явилися після щеплення – чи означає це, що вакцина не спрацювала? 
  7. 7. Якщо я вагітна та перехворіла на коронавірус, чи може моя дитина отримати антитіла?
  8. 8. Чи захистять вони її?
  9. 9. Чому результати тестів на антитіла, зданих у різних лабораторіях, можуть відрізнятися?
  10. 10. Коли доцільно здавати тести на антитіла IgG до COVID-19?
  11. 11. Яка різниця між антитілами та клітинним імунітетом?
  12. 12. А чи можна перевірити клітинний імунітет?

Пандемія коронавірусної хвороби змусила нас цікавитись речами, про які ми не завжди й здогадувались. Замислюватись про рівень антитіл в нашому організмі. Про те, який тип антитіл може бути в нашому організмі. Шукати інформацію про клітинний імунітет. Намагатися зрозуміти тонкощі імунної відповіді та основ імунології. З моменту оголошення пандемії минув рік, але питань більшає.

Ми вирішили надати відповіді на 12 найбільш поширених запитань щодо антитіл та COVID-19 у партнерському матеріалі з мережею лабораторій Сінево.

1. Що таке антитіла до коронавірусу і чому до них так багато уваги?

Коли ви підозрювали у себе коронавірус, ви вже могли здавати тест на антиген. Він мав визначити, чи є у вас в організмі збудник. І от антитіла – це протеїни, які виробляються нашою імунною системою, і місія антитіл – розпізнати збудник, причепитися до нього та знищити. 

Багато субстанцій наш організм вважає антигенами – тобто чимось, чого варто позбутися. Це може бути й інфекційний агент, і якась речовина, яка може викликати алергію, наприклад, пилок дерев, рослин.

Антитіла виробляються спеціальними клітинами – B-лімфоцитами (або В-клітинами). Антитіла можуть циркулювати в крові декілька місяців, забезпечуючи нам таким чином доволі тривалий "спротив" хворобі". Їх ще називають імуноглобулінами і розрізняють п’ять класів антитіл: IgG, IgA, IgM, IgE, IgD.

Якщо говорити конкретно про коронавірусну хворобу, то увага прикута саме до антитіл IgG та IgM. Як пояснює імунолог Юрій Степановський, антитіла IgM виробляються доволі швидко. "Це так звана перша лінія захисту. Але вони часто малоспецифічні та швидко руйнуються. Імуноглобуліни IgG свідчать про те, чи контактувала наша імунна система з вірусом. Також вони виступають як блокатори вірусу або бактерії, не дають йому потрапити в клітину", – каже він.

Імунолог додає, що ці антитіла виробляються доволі повільно за першого контакту з інфекцією, тому відсутність їх в аналізі зовсім не означає, що ви не маєте захисту проти хвороби. 

Але коли організм повторно зустрічається з  інфекцією, то вони з’являються за лічені дні.

2. Які бувають тести на антитіла IgG?

12 питань про антитіла до коронавірусу, які точно вас турбують
Фото – пресслужба Сінево

Найважливішими для діагностики антитіл до COVID-19 є антитіла IgG до двох білків коронавірусу: білка N і білка S. З огляду на це, лабораторія Сінево виконує два види тестів на антитіла IgG на обладнанні Abbott (США): до N білка і до S білка.

Обидва тести – до N білка та до S білка – дають відповідь на питання: "чи знайома" моя імунна система з COVID-19 та чи є у мене антитіла до коронавірусу?"

Проте, тест до N-білка не зможе показати, скільки саме захисних антитіл виробив організм після боротьби з вірусом. Він лише показує, вироблено антитіла у відповідь на інфекцію або ні. Результат розраховується у вигляді спеціального цифрового індексу, який не свідчить про конкретну кількість антитіл, а лише відповідає на питання, антитіла є або немає. Таке дослідження є напівкількісним.

Тест до S білка, який нещодавно запустили у Сінево, окрім відповіді на запитання, чи стикалася людина з коронавірусом та чи "познайомилася" з ним імунна система, дозволяє відповісти ще на два запитання. Перше — чи виробилися організмом захисні антитіла після щеплення. Друге — тест покаже кількість антитіл, які виробилися організмом у відповідь на щеплення. Таке дослідження є кількісним.

3. Чим може бути корисний тест на антитіла IgG?

Тести на антитіла IgG до N, S білків допоможуть з‘ясувати, чи був у людини контакт з вірусом (при тому, що вона не обов’язково хворіла) COVID-19 у будь-якій формі та чи зреагувала на це імунна система.

А тест на антитіла IgG до S-білка додатково може ще й оцінити реакцію організму на вакцинацію. Тобто, він покаже, скільки захисних антитіл виробила імунна система людини у відповідь на вакцину. Тут важливо зазначити, що золотим стандартом саме діагностики хвороби COVID-19 залишається ПЛР-тест. 

Тести на антитіла не можуть замінити ПЛР-тестування, якщо ми хочемо підтвердити наявність гострої коронавірусної хвороби. Але цей вид тестування пропонується Центром з контролю та профілактики захворювань США (CDC) в епідеміологічних цілях.

4. А якщо антитіла IgG є? Я можу жити звичним життям?

12 питань про антитіла до коронавірусу, які точно вас турбують
Ілюстративне фото – depositphotos.com

Ви й надалі маєте дотримуватися всіх заходів безпеки необхідних під час пандемії. А саме: носити маски, не нехтувати правилами гігієни та соціальної дистанції, а також уникати місць скупчення людей.

Це може видаватись нелогічним, адже здається, що після захворювання ви нікому не загрожуєте, але, на жаль, все не так просто. Як стверджує Всесвітня організація охорони здоров'я, рівень захисних антитіл може сильно відрізнятись у людей.

Також наразі лише вивчається, як довго антитіла нас захищають. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, були зафіксовані випадки реінфекцій. Такі випадки не можна назвати частими, але вони є і це означає, що заходи безпеки не можна скасовувати, навіть якщо ваш тест на антитіла виявився позитивним. 

5. Чи доцільно перевіряти антитіла перед та після щеплення?

Обстеження на наявність антитіл перед та після вакцинації не є обов'язковим. Проте, згідно з рекомендаціями Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), тестування на антитіла може бути корисним інструментом для системи громадського здоров'я протягом  реалізації програм з вакцинації. 

Адже тест на антитіла G до S-білка дозволить визначити кількість захисних антитіл та, відповідно, рівень імунітету перед щепленням. А це, своєю чергою, дозволить після проведення вакцинації оцінити, як змінюється кількість антитіл у відповідь на вакцинацію. 

Проте, вакцинація важлива незалежно від рівня антитіл. 

6. Якщо антитіла не з’явилися після щеплення – чи означає це, що вакцина не спрацювала? 

12 питань про антитіла до коронавірусу, які точно вас турбують
Ілюстративне фото – depositphotos.com

Зовсім ні. Як стверджує інфекціоніст Роб Мерфі у своєму коментарі для Washington Post, зовсім не означає, що кожен, хто отримає вакцину, матиме позитивний тест на антитіла.

Можна не перевірятись на антитіла після щеплення й на думку експертів Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC). З цим абсолютно погоджуються українські експерти. "Завжди є невеликий відсоток людей, які погано відповідають на вакцину. Але низька кількість антитіл після щеплення не означає, що вакцина не подіяла", – каже Юрій Степановський. 

Перевірка на антитіла після щеплення може мати наукову користь. 

7. Якщо я вагітна та перехворіла на коронавірус, чи може моя дитина отримати антитіла?

Імовірно, так, хоча це питання ще потребує подальшого вивчення. Як стверджують науковці, у 87% випадках, жінка, яка перехворіла на коронавірусну інфекцію і мала антитіла, передає їх своїй дитині через плаценту.

В одному дослідженні вчені з дитячої лікарні штату Філадельфія зібрали материнську та пуповинну кров у 1471 матері та їхніх новонароджених дітей. Антитіла IgG та/або антитіла IgM були знайдені у 6% породіль (83 жінки). З 83 дітей цих жінок, у 72 (87%) в пуповинній крові були виявлені антитіла IgG.

Проте в 11 малюків антитіл не було виявлено взагалі, попри той факт, що вони народжені жінками, які мали антитіла.

8. Чи захистять вони її?

А ось це науковцям і треба дослідити. Імунолог Юрій Степановський стверджує, що хоча б тимчасовий захист такі антитіла мають надавати. Проте наскільки надійний та наскільки довго – наразі це лише досліджується.

"Це так званий пасивний імунітет. Проте з часом (за кілька місяців) материнські антитіла руйнуються", – додає імунолог. 

9. Чому результати тестів на антитіла, зданих у різних лабораторіях, можуть відрізнятися?

12 питань про антитіла до коронавірусу, які точно вас турбують
Фото – пресслужба Сінево

Результати тестів у різних лабораторіях можуть відрізнятися. І це нормально. Причинами цього може бути низка факторів. Зокрема, різні лабораторії можуть застосовувати різні методи дослідження та, відповідно, одиниці вимірювання, тест-системи різної точності та чутливості, різне обладнання. Також має значення час та правила підготовки пацієнта до здачі аналізу. 

10. Коли доцільно здавати тести на антитіла IgG до COVID-19?

Тести на антитіла IgG рекомендовано здавати не раніше 14 дня після ймовірного зараження. Імунна система кожної окремої людини на контакт з вірусом реагує індивідуально. У деяких випадках антитіла після захворювання можуть починати вироблятись на третій чи четвертий тиждень після появи перших симптомів. 

А от після щеплення першою дозою вакциною CoviShield антитіла починають вироблятись лише на 22 день.

11. Яка різниця між антитілами та клітинним імунітетом?

Пам'ятаєте, ми говорили про B-клітини, які виробляють антитіла, аби побороти нахабну інфекцію, яка вдерлася в наш організм? Тепер час поговорити про T-клітини, які також відіграють неабияку роль у нашій боротьбі з інфекціями, зокрема збудником коронавірусу –  Sars-Cov-2.

Т-клітини або Т-лімфоцити, так само як і В-клітини, – це білі кров'яні тільця. Т-клітини виробляє наш кістковий мозок, потім вони мігрують до тимуса – центральної залози імунного захисту. Звідти й назва – Т-клітини.

Суть в тому, що не завжди самі лише антитіла можуть впоратись з захворюванням. Як пояснює патофізіолог, доктор медичних наук Віктор Досенко, якщо вірус вже вбудувався в клітину – самими антитілам не впоратись. "Інфікована клітина буквально "комунікує" з імунітетом: вона демонструє на своїй поверхні, що вона вже не сама – "чужий" вже в середині, повідомляє, що вона не здорова і її варто знищити.

Цим і займаються Т-клітини. Для того, щоб виробити їх, нашій імунній системі потрібно більше часу, ніж на продукування антитіл. Але вони вкрай важливі, щоб знизити саме осередок розмноження цих "чужих", – пояснює науковець. 

12. А чи можна перевірити клітинний імунітет?

Так, і для цього є спеціальна методика під назвою EliSpot, пояснює Віктор Досенко. "Результат такого аналізу виглядає як окремі цяточки на спеціальному приладі. І так можна порахувати специфічні лімфоцити до будь-якої інфекції", – каже він. 

Наразі така методика починає поступово впроваджуватись у світі.