23 вересня вся Україна переходить у "жовту" карантинну зону. За парти потраплять діти лише тих шкіл, де вакциновані щонайменше 80% персоналу.

На 22 вересня в Міносвіти досі не можуть назвати кількість таких шкіл в Україні. Натомість ряд облдержадміністрацій сказали чітко: з 00:00 23 вересня школи, де персонал не дійшов до позначки по щепленнях, закривають двері.

Чи це подіяло, чи інші фактори, але в обід 22 вересня відбулося засідання уряду, на якому внесли зміни в роботу навчальних закладів, спростивши вимоги до роботи садків та шкіл.

LIGA.Life дізнавалася, чого чекати батькам, чи законно скасовувати навіть онлайн-навчання і куди звертатися.

 

Умови роботи шкіл у "жовтій" зоні

Ще наприкінці липня 2021 року керівник МОЗ Віктор Ляшко попередив – у "жовтій" зоні працюватимуть лише ті освітні заклади, де вакциновані від COVID-19 80% персоналу. Уряд ухвалив відповідну постанову.

Згодом МОЗ і МОН представили три сценарії, які визначатимуть формат навчання у школах під час пандемії. Серед них – запровадження змішаної форми навчання, де не уникнути дистанційки.

Утім, голова Київської ОДА Василь Володін 16 вересня заявив, що з 20 числа школи без 80% вакцинованих працівників будуть зачинені. І навчання не проводитимуть навіть онлайн.

Те саме кажуть на Львівщині, де тільки близько 14% закладів освіти області готові продовжувати працювати, серед них усі школи Моршина та Трускавця. Всі інші не матимуть навіть онлайн-навчання.

"Така позиція державної комісії ТЕБ і НС – онлайн-навчання не буде. Причиною став низький рівень вакцинування працівників закладів освіти, подекуди свідоме саботування з боку освітян вакцинальної кампанії", – повідомив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Андрій Годик.

У Херсонській ОДА кажуть, що працювати продовжують понад 200 освітніх закладів області. І стільки ж будуть зачинені.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов у коментарі LIGA.Life наголошує – таке рішення незаконне.

"Наразі немає жодного документа, який би передбачав повне закриття шкіл на цій підставі", – каже омбудсмен.

У такому випадку батькам радить звертатися до директора школи, до департаменту освіти. А також до суду.

Стосовно формату роботи школи – батьки можуть звернутися до директора закладу.

"Директор відповідає за роботу закладу освіти і питання, що саме робитиме конкретна школа у конкретний день", – пояснив омбудсман.

У Міносвіти офіційно заявляють – дистанційку ніхто не скасовував і учні продовжать вчитися онлайн у "жовтій" зоні в школах, що не дотрималися вимог.

А для дитсадків, початкових класів та спеціальних закладів загальної середньої освіти 22 вересня скасували умову щодо наявності 80% вакцинованого персоналу.

"Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм. Такий "виняток" діятиме під час "жовтого" та "червоного" рівнів епіднебезпеки", – пояснив керівник МОН Сергій Шкарлет.

Частину шкіл з 23 вересня зачинять через "жовту" зону? Які зміни вніс уряд і що буде далі
Джерело: МОН

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин 

Що робити з вакцинацією вчителів

За даними BBC Україна, на 19 вересня в Україні першою дозою вакцинувалися 48% освітян. Повністю ж вакцинувалися двома дозами всього 37%.

Сергій Горбачов каже, що треба також звертати увагу на проблеми вчителів і директорів, які безпосередньо впливають на проблеми дітей і батьків щодо навчання у "жовтій" зоні.

"Зараз директори поставлені в таку ситуацію, коли їх змушують тиснути на вчителів, погрожуючи звільненням та закриттям шкіл, недопуском до роботи, що є абсолютно незаконним. Вчителі перебувають під постійним тиском", – пояснює омбудсмен.

Як, на його думку, це вирішувати – ухвалити рішення про обов’язковість вакцинації для низки професій, які вимагають особливих умов праці.

"Вчительська професія відноситься до таких, оскільки вчитель, який контактує щодня з кількома сотнями людей – це група ризику. Він має бути захищений вакцинацією", – наголосив він.

Це рішення має ухвалити щонайменше Кабмін, а краще – на рівні закону, додав Горбачов.

"Тоді керівники закладів освіти те органи управління освітою можуть діяти у правовому полі, що зніме напруження та дозволить створити більш якісні умови для навчання дітей та праці вчителів", – пояснив він.

Саме так нині уряд і зробив, розповів міністр Віктор Ляшко: "Ухвалили протокольне рішення про затвердження МОЗом переліку професій та організацій, яким обов'язково потрібно мати щеплення від COVID-19. Зокрема, до нього ввійдуть працівники закладів освіти, центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій".