Зміст:
  1. Вінтажні шуби та "надуті" пуховики
  2. Довгі шарфи та чепчики з лелітками
  3. Анімалістичне взуття у жінок та класика – у чоловіків
  4. Потертість на сумці – в моді
  5. Светри, світшоти та худі потоваришують у гардеробі
  6. Обʼємні штани та висока талія
  7. Максідовжина в спідницях та сукнях
    1. Яскраві колготи та мереживні панчохи

Мінусова температура – не перешкода для стильного та теплого образу. І пуховик, і пальто, і шубу можна стилізувати відповідно до трендів цієї зими. Як це зробити, LIGA.Life пояснила стилістка та фешн-інфлюенсерка Ольга Літвінова.

Вінтажні шуби та "надуті" пуховики

Перше правило – відштовхуйтеся від індивідуального стилю, радить експертка. Найбільш видимі та виразні тренди нині – на пальта та шуби. Але це не скасовує різноманітності та актуальності пуховиків.

"Зараз дуже актуальні пальта максідовжини прямого силуету. Цей тренд почався ще минулого року, але цього сезону затьмарив мідіваріації. Щодо кольору, то обирайте відповідно власному гардеробу та вподобанням", – радить Ольга.

Також в тренді – вінтажні натуральні шуби, які отримують друге життя з новим власником. Придбати такі можна в спеціалізованих вінтажних магазинах або на барахолках/ярмарках.  

"Шуби актуальніші саме для жінок. Чоловіки взагалі не дуже полюбляють хутро для повсякденного життя. Частіше обирають дублянки або пуховики. Виняток – стилізація шуб у фешн-образах", – розповідає стилістка.

Щодо пуховиків, то нині в тренді гіперболізовані обʼєми.

Тобто навіть не оверсайз, а гіпероверсайз завдяки матеріалу та наповнювачу. Візуально він має виглядати, ніби надутий. 

"Це актуально для обох статей. Однак з такими обʼємами пасочки не потрібні. Краще обрати коротші моделі, вони будуть більше підкреслювати талію. Також можливі варіанти з резинками та шнурівками, які будуть приталювати верхній одяг", – додає Ольга. 

Колір пуховика – питання власного смаку. Нині в тренді червоний та його відтінки. Проте інфлюенсери також диктують тренд на пуховики шоколадного кольору. За словами Ольги, ці кольори роблять образ свіжішим за тренди попередніх сезонів – бежевий та сірий. 

Червоні колготи та дуже довгі пальта. Тренди зими 2023-2024
Фото: unsplash

Довгі шарфи та чепчики з лелітками

Усі мами будуть задоволені, адже шапки ніколи не втратять своєї актуальності. Оскільки стали основою базового гардероба. Однак є й стильні альтернативи, наприклад, капор (головний убір, що за формою імітує капюшон), кепі (актуальніші для чоловіків) та хустки. Особливою популярністю будуть користуватися чепчики, дещо розшиті лелітками (паєтками).  

"Але вони мають створювати не суперактивний блиск, а невеличкий. Особливо такі чепчики доречні в монохромних образах, які не мають інших акцентних аксесуарів", – зауважує Ольга.

Щодо шарфів, то й тут червоний колір буде актуальним. Обирайте довгі та широкі варіанти, які можна накинути або завʼязати поверх верхнього одягу. Також можливими є акцентні моделі – в смужку та клітинку з поєднанням 2-3 кольорів. 

В руки теж не варто мерзнути. Базова річ – рукавички, але щоб зробити образ цікавішим, обирайте довгі варіації. Не варто їх натягувати до ліктя, просто трошки зберіть у своєрідну гармошку, радить стилістка.

Читайте також: Як обрати тепле пальто чи пуховик на зиму. Тренди та поради від стиліста

Анімалістичне взуття у жінок та класика – у чоловіків

У жіночому зимовому взутті цього сезону вітаються акцентні кольори (наприклад, червоний) або принти (анімалістичні, як леопард). Також можна експериментувати з подовженими або іншими геометричними носаками.  

"Щодо підборів, то можна взути чобітки, які повністю обтягують ніжку, зі шпилькою. Також можливі стійкіші варіанти, як в чоботах-козаках", – зазначає Ольга.  

У чоловіків в моді залишатиметься класика – черевики зі шнурівкою. 

Потертість на сумці – в моді

З осені в зиму перекочував тренд на вінтажні моделі сумок. Їм притаманна така собі "зістарена" шкіра з потертостями, різноманітними заклепками, кишенями та нашивками в стилі гранж. 

Поєднання шкіри та замшу в самій сумці буде недоречним. Однак ви можете досягти цього міксу в самому образі.  

"Наприклад, одягніть шкіряні штани, кашеміровий светр, пальто, а сумку чи взуття оберіть з замшу", – радить стилістка.  

Для чоловічого образу більше пасуватимуть лаконічні моделі сумок та рюкзаків з чіткими формами та без зайвих деталей. Однак якщо ваш індивідуальний стиль дозволяє застібки, заклепки, багато блискавок та кишень, то можна поекспериментувати.

Червоні колготи та дуже довгі пальта. Тренди зими 2023-2024
Фото: unsplash

Светри, світшоти та худі потоваришують у гардеробі

Що обрати – светр, світшот чи худі – питання вашого вектора стилю. Адже з кожної моделі можна зробити стильний образ. Наприклад, поєднайте абсолютно контрастні речі – худі з взуттям на підборах. 

"Також в тренді з попереднього сезону залишаються кардигани з тонкої тканини. Але їх слід використовувати не як верхній шар, а перший – замість лонгсліва чи джемпера", – додає Ольга. 

Серед інших трендів: 

  • анімалістичні принти, наприклад, леопардовий;
  • оверсайз та вільний крій светрів, худі та світшотів;
  • подовжена та вкорочена довжина;
  • залишаються актуальними светри з блискавкою та великим коміром. Особливо ця модель зручна для тих, хто не любить носити шарфи. Адже светр має щільну горловину.

"Оскільки саме попит часто породжує тренди, то у чоловіків актуальними будуть однотонні светри, худі та світшоти. Це стосується і червоного кольору. Також смужка і клітинка залишаться базовим принтом. Натомість сміливі анімалістичні – це більше для жінок. Чоловіки можуть використовувати їх у взутті або аксесуарах, наприклад, пасках", – підсумовує стилістка.

Читайте також: Без прірви між поколіннями. Як бабусі з Одеси шиють сумки та знімають відео у TikTok

Обʼємні штани та висока талія

Вибір моделі штанів – також питання власного стилю. Наприклад, штани карго – більше експеримент, ніж повноцінний елемент гардероба для поціновувачів мінімалізму чи стилю oldmoney. Хоча вони нині в тренді.  

Між тим є декілька актуальних тенденцій:  

  • Висота талії. Моделі з високою талією поступово перетворюються на базовий елемент, оскільки дуже полюбилися жінкам і з ними зручно працювати під час створення образу, каже Ольга. Середня та низька посадка також мають місце бути, але "бум" на останню був ще 2-3 сезони тому.
  • Крій. Базою залишається класичний кльош та прямий крій. Серед інших актуальних моделей: штани-палаццо, гіперболізований кльош та джинси-бойфренди. Натомість завужені штани та джинси skinny втрачають свою актуальність. Виняток – легінси. За словами стилістки, їх можна цікаво обіграти та стилізувати в образі.

"У чоловіків в тренді залишаються гіперболізовано обʼємні моделі штанів, а також подовжені та різноманітні бойфренди", – додає стилістка.

Червоні колготи та дуже довгі пальта. Тренди зими 2023-2024
Штани карго. Фото: pexels

Максідовжина в спідницях та сукнях

У тренді – максідовжина, яка дозволяє "гратися" з вирізами з однієї сторони, відкриваючи ногу. Також можливі вирізи спереду та ззаду. 

"Також експериментуйте з фактурами та матеріалами. Наприклад, в тренді залишатимуться "тюльові" варіанти – напівпрозорі сукні, а також атласні та шовкові матеріали. Шкіряні сукні та спідниці можуть бути, але важливий крій. Наприклад, шкіряні мініспідниці у поєднанні з глибоким вирізом в зоні декольте – точно "ні". У таких образах слід робити акцент на чомусь одному: або довжині, або декольте", – пояснює Ольга. 

Щодо крою, то в пріоритеті жіночі силуети – приталеність з трішки розширеним низом та невеличким шлейфом.

Яскраві колготи та мереживні панчохи

Цієї зими актуальними стали акцентні колготки, наприклад, червоного кольору або синіх відтінків.

"Також зараз в тренді мереживні моделі, особливо в білому або молочному кольорі. Спробуйте стилізувати їх з шовковою сукнею або з рюшами. Однак взуття має бути грубішим, навіть гранжевим", – радить Ольга.

Окрім того, можна додати в зимовий гардероб різноманітні гетри або високі шкарпетки.

Це не тільки стильно, але й тепло. 

"Є неправильне уявлення, що зимовий образ не може бути одночасно і теплим, і стильним. Маємо обирати для себе речі, які будуть виконувати обидві функції. Але звертайте увагу, як поєднуються між собою не тільки верх і низ, але й весь образ, включно зі взуттям, верхнім одягом та сумкою. Про це часто забуваємо, закутуючись усім, що потрапило під руку, і в результаті виходить щось тепле, але не дуже стильне", – підсумовує стилістка.

Читайте також: Полювання на червоний колір та великі сумки. Тренди осені-2023