Що буде, якщо ніколи не чиcтити вуха?
Вухань. Фото: Unsplash

Усіх людей можна умовно поділити на два типи: тих, хто озброївшись ватними паличками щоранку ретельно добуває сірку з вух і тих, хто взагалі не чистить вуха, навіть у Чистий четвер. Хто ж з них має рацію? 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Більшість людей не потребує особливого, а тим більше глибинного, догляду за вухами. Достатньо лише мити водою зовнішню частину вушну раковину. 

Невже цього достатньо? А як бути з сіркою?

Вушна сірка служить для очищення й змащення слухових каналів, а також захищає вухо від  бактерій, грибків, пилюки та навіть комах. Недостатня кількість сірки може спричинити сухість та свербіж у вусі. Коли людина жує і рухає щелепою, стара сірка рухається зі слухового проходу назовні, згодом засихає та випадає (або її змивають водою). 

Проте іноді цей природний механізм не працює, або працює недосконало. Причинами цього можуть бути:

  • підвищена липкість сірки у зв'язку з генетичними або екологічними чинниками;

  • особливості будови вуха, зокрема вузький слуховий прохід, через що сірці не вдається нормально виходити назовні;

  • сторонні предмети у вусі, зокрема слуховий апарат;

  • остеома та екзостоз;

  • деякі аутоімунні захворювання, наприклад вовчак;

  • хвороби шкіри, наприклад екзема;  

  • травма вуха.

Неможливість сірки вийти назовні може призводити до утворення сірчаних пробок щільного скупчення сірки. До основних симптомів сірчаної пробки належать: 

  • шум і дзвін у вусі;

  • відчуття закладеності;

  • відлуння власного голосу під час розмови;

  • свербіж в зовнішній частині слухового проходу.

Найпоширеніша причина виникнення вушних пробок очищення вуха за допомогою ватних паличок. Паличка лише заштовхує остовну масу сірки вглиб слухового проходу. Добрими намірами вимощена дорога до отоларинголога (ЛОРа). Експерти категорично не рекомендують користуватися паличками для вух, тому що це може призвести інфекції, пошкодження барабанної перетинки та навіть до значної втрати слуху.   

Крім паличок є й інші народні методи очистити вуха, але вони не менш небезпечні.

Так, перекис водню може розм’якшити сірчану пробку. Однак робити це в домашніх умовах категорично заборонено, адже без огляду лікаря, встановленого діагнозу та врахування усіх особливостей стану здоров'я, перекис може тільки погіршити стан та спричинити додаткові проблеми.

Популярний спосіб видалення сірки з вух за допомогою воскової свічки, яку нагрівають, щоб гарячий віск заповнив слуховий прохід, є не менш небезпечним. Не факт, що це допоможе позбутися сірки, а от опіки гарантовані. Управління продовольства і медикаментів США зазначає, що вушні свічки можуть призводити до пошкодження барабанної перетинки та виникнення воскової пробки у вусі.

Якщо ви відчуваєте, що стали гірше чути і / або маєте неприємні відчуття у вусі, зверніться до професіонала до лікаря-отоларинголога.