Що буде, якщо пити забагато чи замало води? – відео
Фото: depositphotos.com

Однією зі складових здорового способу життя є вживання води. Так у відеоуроці ресурсу TEDed пояснюють, що людина в середньому складається на 55%-60% з води.

У немовлят її частка навіть більша. Вони на 75% складаються з води і цим дуже подібні до риб. Але протягом першого року життя вміст води в тілі дитини зменшується до 65%.

Вода в тілі людини працює як амортизатор та як мастило для суглобів. Вона регулює температуру, та забезпечує харчування головного та спинного мозку. Покращує фізичну та розумову працездатність.

Окрім цього, вода покращує роботу кишківника. Так згідно з дослідженням щоденне споживання природної мінеральної води, багатої сульфатом магнію та сульфатом натрію, покращує частоту та послідовність спорожнення кишківника у людей, які мають закреп.

Також вода є помічником під час схуднення. Адже її вживання збільшує ситість і посилює рівень обміну речовин. Якщо людина п’є воду за пів години до їжі, вона відчуває ситість і під час приймання їжі з’їдає менше калорій.

Дослідження, у якому взяли участь 50 молодих жінок із зайвою вагою, продемонструвало, що вживання додаткових 500 мл води три рази на день перед їжею протягом восьми тижнів призвело до значного зменшення маси тіла та жиру.

Проте через неправильну кількість вживання води людина може страждати від зневоднення або ж навпаки гіпергідратацію. Liga. Life пояснює, що це таке, які симптоми має та як врегулювати щоденне споживання води.  

Що таке зневоднення?

Щодня ми втрачаємо близько трьох літрів води у вигляді поту, урини, випорожнень та під час дихання. Так ми постійно маємо компенсувати втрату рідини в нашому організмі. У випадку надмірної втрати рідини виникає зневоднення

Причиною зневоднення може бути вживання продуктів, які посилюють виведення води з організму (алкоголь, гарячі напої), ліків (антигістамінні препарати, нейролептики); харчові отруєння, опіки та теплові/сонячні удари; підвищення температури тіла та відмова від будь-якої рідини у раціоні харчування.

Серед симптомів зневоднення у дорослих – сухість шкіри та втрата її еластичності. У дітей окрім сухості шкіри з’являється сонливість, відсутність сечовипускання та мармуровий колір шкіри.

Нестача рідини в організмі відчутна одразу. Так, наприклад, згідно з дослідженням втрата 2% ваги води в організмі може погіршити витривалість спортсменів.

Окрім цього, зниження рівня води в організмі може призвести до зміни контролю температури тіла, зниження мотивації та підвищеної втоми. 

Дослідження, опубліковане в "The Journal of Nutrition" показало, що втрата рідини на 1,4% після фізичних вправ погіршує як настрій, так і концентрацію уваги. Окрім цього, збільшує частоту головного болю. 

До речі, саме головний біль є одним з найрозповсюдженіших симптомів зневоднення. У рамках дослідження, проведеного за участю 393 людей, 40% учасників скаржились на сильний головний біль внаслідок нестачі води в організмі.

Отже, сильне зневоднення може спричинити значну втрату енергії, погіршення настрою, вологості шкіри та зниження тиску, а також ознаки порушення когнітивних функцій.

Зневодненому мозку потребується більше зусиль для виконання того ж обсягу роботи, що й нормальному мозку. Він навіть тимчасово зменшується через нестачу води. 

Що таке гіпергідратація?

Гіпергідратація – надмірний вміст води в організмі або в окремих його частинах. Причиною її виникнення є надлишкове споживання води протягом короткого проміжку часу. 

Коли зневоднений мозок посилює виробництво антидіуретичного гормону, гіпергідратований мозок сповільнює або й припиняє вивільнення його в кров. Кількість натрієвих еліктролітів у плазмі крові зменшується, що спричиняє набряки.

Атлети часто стають жертвами гіпергідратації через ускладнення регулювання рівня води під час сильних фізичних навантажень. 

Гіпергідратація може спричинити сильні головні болі, блювання, а в деяких випадках конвульсії та смерть.

Як правильно підтримувати водний баланс?

Важливо пам’ятати, що потреба у воді змінюється залежно від віку, статі, погоди, рівня активності та загального стану здоров’я. Тож не існує універсальної норми споживання води, яка підходить усім. Проте є орієнтована або середня.

Наприклад, сильна спека, значна активність та хвороби, які супроводжуються високою температурою, вимагають більше споживання рідини, ніж прийнято в середньому.

Згідно з інформацією МОЗ України орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла. Так для людини вагою 70-75 кг цей показник становитиме 2800-3000 мл на день. Проте варто зазначити, що це не лише вода, а й рідина, яку людина отримує з їжею.

Попри те, що вода є найкращим зволожувачем та засобом подолання спраги, інші напої та їжа, також відновлюють баланс рідин.

Їжа містить приблизно п’яту частину денної норми води. Фрукти та овочі, на кшталт полуниць, огірків і навіть броколі містять 90% води і можуть надати необхідну кількість рідини з важливими поживними речовинами та клітковиною. 

Щоденна кількість води, яку має споживати дитина, залежить від статі, віку, рівня фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей: 

  • діти від 1-4 років: від 2-4 склянок;
  • діти 4-8 років: 5 склянок;
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок;
  • 14 і більше: 8-11 склянок.

Споживання правильної кількості рідини покращить самопочуття, продуктивність, витривалість та настрій.

Відео: ted.com