Що буде з тілом, якщо відмовитися від цукру
Фото: pexels.com

Дійсно, нічого страшного не трапиться, якщо ви з’їсте одну цукерку в день, але хто ж відмовиться від цілої коробки?

Чому ми залежні від цукру

Так сталося, що завдяки природному відбору солодке входить в улюблені смаки людини. Материнське молоко солодке на смак, а кислий чи гіркий смак їжі міг свідчити про те, що краще її не чіпати, бо можна отруїтися або мати проблеми зі шлунком. Тож можна сказати, що тяга до солодкого в нас від природи.

Як ми вже зазначали вище, від невеликої кількості солодкого шкоди не буде, а от зловживання цукром може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям від легкої знервованості та карієсу до діабету другого типу!

Так чому ж нам так нестерпно хочеться солоденького?!

Дослідження, проведене на щурах, показало, що "солодкі" рецептори мозку не пристосовані до такого постійного та високого рівня цукру. Ця інтенсивна солодкість стимулює центр винагороди мозку. Її дія може бути приємнішою, ніж кокаїн, навіть у людей із наркоманією. Іншими словами, задоволення, яке наш організм отримує після шматочка тортика чи цукерки, набагато сильніше, ніж задоволення від кокаїну. Наші механізми самоконтролю просто відключаються через високий рівень цукру у крові.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Що буде з тілом, якщо відмовитися від цукру

Виключення доданого цукру з вашого раціону допоможе захиститись від розвитку хронічних захворювань та зміцнить загальний стан здоров’я.

Тяга до солодкого може стати сильнішою

Але це тимчасове явище! Ви звикли їсти морозиво, цукерку або торт після обіду, тож без звичного десерту буде відчуватися порожнеча. Якщо ви дати собі час, це відчуття вщухне. Головне – встояти перед першими дратівливими спонуканнями! Й чітко розуміти, що це в першу чергу потрібно вам для здоров’я. 

Ви схуднете

Дослідження пов’язують споживання великої кількості цукру з різними захворюваннями, включаючи ожиріння, діабет та серцеві захворювання, а також проблеми з зубами. 

Відмова від солодкого подарує вам омріяний дефіцит калорій – мінімум мінус 200 ккал щодня! А це перетворюються у мінус п’ять кілограмів на вагах за місяць!  

Покращиться настрій

Також цукор також може знизити рівень енергії, що призводить до втоми та зниження пильності протягом дня. 

Якщо раніше ви мали справу з перепадами настрою, стабілізація рівня цукру в крові може допомогти вам почувати себе більш врівноваженими. І якщо ви раніше тягнулися до цукерок для підняття настрою посеред напруженого робочого дня, краще залишити цю звичку позаду. 

Дослідження 2019 року, яке розглядало споживання вуглеводів та настрій, виявило, що приплив цукру не сприяє підвищенню настрою, але робить вас неуважним й сонним протягом години, та може стати причиною депресії.

Вирівняється рівень цукру в крові

Відмова від цукру перемикає нас на більш здорове харчування. У раціоні нарешті з’являються фрукти та й овочі, збільшується споживання білків та корисних жирів – ці зміни допоможуть стабілізувати рівень цукру в крові. Тож ви почнете почуватись менш млявими та енергійнішими. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Неприємні фізіологічні та психологічні ефекти

Як відмова від будь-якого наркотику, відмова від цукру супроводжується не дуже приємними симптомами у перші дні.

  • Пригнічений настрій. Деякі люди можуть відчувати пригнічення. Частково це пов’язано зі зменшенням вивільнення дофаміну.

  • Тривожність. Почуття тривоги може супроводжуватися нервозністю, неспокоєм і дратівливістю. Можливо, вам здається, що у вас менше терпіння, ніж зазвичай, і ви на перешкоді.

  • Зміни в режимі сну. Деякі люди можуть відчувати зміни у графіку сну після відмови від цукру. Вам може бути важко заснути або проспати всю ніч.

  • Когнітивні проблеми. Можливо, вам буде важко зосередитися. Можуть виникнути проблеми з виконанням завдань.

  • Тяга до інших продуктів. Окрім тяги до цукру, ви можете відчути тягу до інших продуктів, таких як прості вуглеводи – хліб, макарони та картопляні чипси.

Також ви можете відчувати таки неприємні симптоми як запаморочення або головний біль,нудоту й втому.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Коментар дієтологині Ірини Гудим

Що буде з тілом, якщо відмовитися від цукру
Фото: facebook.com

Ми запитали у дієтологині Ірини Гудим про те, чи дійсно усе й так буде, якщо ми відмовимося від цукру!

Коли ми відмовляємось від цукру, через деякий час починаємо відчувати себе краще, з’являються більше енергії. В організмі зменшується кількість запальних процесів, в тому числі висипань на шкірі – колір обличчя вирівнюється.

Також відмова від цукру допомагає позбутися зайвої ваги. Але треба пам’ятати, що на цей процес можуть впливати й інші фактори, тож не треба чекати на миттєве диво. Це спрацює лише тоді, коли цукор був основною причиною набору ваги, тобто, якщо людина ласун.

Перший час після відмови, якщо зробити це різко, може з’явитись дратівливість та головний біль. Тому я б рекомендувала робити це поступово, зменшуючи кількість солодощів, які ви з’їдаєте за день, вибираючи більш дієтичні варіанти тощо. Таким чином ми спокійніше пройдемо цей шлях і психологічно, і фізично.