На Херсонщині десятий день тривають роботи з ліквідації наслідків підтоплення, викликаного руйнуванням греблі Каховської ГЕС. Станом на ранок 15 червня, за даними Херсонської обласної військової адміністрації, підтопленими залишаються 27 населених пунктів на правому березі Дніпра і 17 — на лівому.

Вода поступово відходить, і деякі громади на підконтрольній Україні території вже проводять стабілізаційно-відновлювальні роботи. На місцях працюють сапери, рятувальники, правоохоронці, екологи та комунальники. В окремих населених пунктах запроваджують посилені комендантські години, аби уникнути мародерства. Однак люди вже повертаються до своїх домівок. 

LIGA.Life дізналася у Херсонської ОВА, що робити мешканцям підтоплених територій після сходу води з ґрунту. Який алгоритм дій, до кого звертатися за допомогою у прибиранні та викачуванні води, а також як отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване майно — пояснюємо у матеріалі.

Вода відходить — що робити?

Станом на ранок 15 червня середній рівень підтоплення у населених пунктах Херсонщини становить 1,98 метра, динаміка на спад зберігається. Щойно вода відходить, надзвичайники та комунальні служби розпочинають роботу з обстеження територій на наявність вибухонебезпечних предметів, прибирання, відновлення газо- та електропостачання. 

"Там, де вже не підтоплено, працюють вибухотехніки, аби якнайшвидше дати можливість іншим службам зайти на територію та розпочати прибирання. Коли комунальники закінчать роботу, усе має перевірити екологічна служба — і лише потім повинна прийти комісія від міської чи сільської ради, яка зафіксує в акті пошкодження та руйнування майна, щоб люди могли згодом звернутися за компенсацією", — пояснює речник Херсонської ОВА Олександр Толоконніков

За його словами, деякі жителі постраждалих населених пунктів уже повертаються до своїх домівок і намагаються щось самостійно лагодити. Цього робити не потрібно, адже так робота поліції та комісії, що фіксує пошкодження, лише ускладниться. Перш ніж викидати меблі та техніку із затопленого будинку, зазначає Толоконніков, необхідно звернутися до поліцейських, аби ті сфотографували наявні пошкодження — лише так люди зможуть розраховувати на повну компенсацію збитків. 

"Ми розуміємо, що є люди, які й не виїжджали зі своїх домівок під час підтоплення. Зараз вони просушують оселі, виносять свої речі надвір. До них приходять місцеві старости, надсилають комісії, які фіксують пошкодження будинку: тріщини, завалену стелю, стіни. Все, що буде пошкоджене внаслідок підтоплення, люди можуть показати. Звісно, про якийсь одяг не йдеться, але побутові речі – на зразок телевізора, холодильника чи пральної машини – точно не потрібно одразу викидати. Нехай вони краще постоять, щоб їх можна було показати поліції, й комісія усе це зафіксувала", — пояснює речник Херсонської ОВА. 

За допомогою з викачуванням води із підвалів та погребів, а також із прибиранням підтоплених територій необхідно звертатися до міських та сільських голів, які координують роботу комунальних служб. У випадку проблем із комунікацією з місцевою владою жителів просять повідомляти: 

  • на гарячу лінію Херсонської ОВА 0800330951, +380914817845;
  • у Telegram-боті адміністрації.

"У нас вже були випадки, коли мешканці одного із населених пунктів мали проблеми з комунікацією із владою. Наприклад, 12 червня нам надійшла скарга, що людям не доставляють необхідну допомогу, хоча місцева влада пише протилежне. Ми одразу виїхали туди з очільником області, переправилися через річку на човні, поспілкувалися з місцевими жителями та зʼясували, які є проблеми. 14 червня там вже увімкнули світло і надіслали необхідні речі", — додає Олександр Толоконніков.

Водночас він закликає дотримуватися запроваджених в області обмежень. На усій деокупованій території Херсонщини заборонено в’їзд до постраждалих від підтоплення населених пунктів — ця заборона діє до окремого розпорядження. Зокрема, у мікрорайоні Корабел у Херсоні встановили комендантську годину — вона триває з 15:00 до 12:00. Це необхідно для обстеження територій та з’ясування безпекової ситуації.

"Також ми намагаємося попередити мародерство, тому зараз заборонено в’їзд на підтоплені території. Нам вже телефонували люди й повідомляли про такі випадки, але наразі все це лише дзвінки. Жодного факту мародерства досі не виявили", — зазначив речник Херсонської ОВА. 

Компенсація та нове житло: хто може отримати?

За словами Олександра Толоконнікова, на ліквідацію наслідків підтоплення, фіксацію усіх пошкоджень і руйнувань може піти до місяця. Деякі населені пункти можуть бути обстежені й отримати акти за тиждень, але міста та села, де рівень води був вищим або де вона все ще стоїть, потребуватимуть більше часу. За результатами обстежень та фіксації пошкоджень постраждалі жителі зможуть отримати компенсацію або, у випадку повного руйнування житла, нову оселю. Наразі в області вже шукають землю для будівництва нового житла.

"Ми бачили щонайменше 5-6 домівок у деяких населених пунктах, де завалилася стеля. У більшості випадків це хати із глиняними стінами, які за 2-3 дні перебування у воді просто розкисли й впали. Звичайно, такі пошкодження вже неможливо відновити. Тому очільник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін за дорученням президента України ухвалив рішення побудувати поблизу Херсона окреме містечко для людей, які залишилися без житла. Скільки саме таких людей — ми знатимемо напевне лише тоді, коли будуть складені усі акти", — пояснив речник Херсонської ОВА. 

Отримати компенсацію за підтоплену домівку та пошкоджене майно мешканці Херсонщини зможуть через програму "єВідновлення" — про це напередодні в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. За її словами, наразі обласні військові адміністрації визначають зону підтоплень, що підпадатимуть під дію програми. Станом на 14 червня на Херсонщині визначено 35 таких населених пунктів. 

"Процедура і виплати буду ті самі. Але для цього потрібні акти, треба фіксувати пошкодження і подаватися на цю програму", — додає Толоконніков.

Він зазначає, що усі мешканці підтоплених населених пунктів зможуть також отримати виплати за моральну шкоду, незалежно від того, наскільки їхнє майно пошкоджене. За словами речника Херсонської ОВА, громади виплачуватимуть постраждалим домогосподарствам до 15 000 грн зі свого бюджету, держава — 5000 грн, а міжнародні організації — 6600 грн.