Зміст:
  1. Що таке гастрит
  2. Міф 1. Під час гастриту людина відчуває біль у шлунку
  3. Міф 2. "Ковтання зонду" допомагає діагностувати гастрит
  4. Міф 3. Причина гастриту – неправильне харчування
  5. Міф 4. Лікування гастриту вимагає дієти
  6. Міф 5. Кава та алкоголь – збудники гастриту
  7. Міф 6. Гастрит має сезонне загострення

Діагностика та лікування гастриту "у народі" має безліч міфів. Дезінформація та самолікування можуть призвести до загострення хвороби та серйозних захворювань, як рак шлунку.

LIGA.Life поспілкувалася з гастроентерологом, очільницею гастроцентру клініки "Оберіг", професоркою Галиною Соловйовою, яка розвінчала найбільш розповсюджені міфи про гастрит.

Що таке гастрит

Гастрит‌ ‌–‌ ‌це‌ ‌запалення‌ ‌слизової‌ ‌оболонки,‌ ‌яке‌ ‌слід‌ ‌лікувати‌ ‌не‌ ‌тому,‌ ‌що‌ ‌воно‌ ‌існує,‌ ‌а‌ ‌тому,‌ ‌що‌‌ ‌може‌ ‌призвести‌ ‌до‌ ‌змін‌ ‌у‌ ‌слизовій‌ ‌оболонці‌ ‌шлунку.

Суфікс -ит- в медичних термінах вказує, що йдеться про запалення. Наприклад, гастрит, панкреатит, цистит. Запалення – це приплив клітин до певного місця в організмі. 

Наприклад, ви вдарилися, з’явилась рана. Перше, що ви бачите – почервоніння, набряк, виділення гною. Згодом рана загоюється. Усе це фази запалення. 

Ви бачите пошкодження, тому що на місце ураження приходять клітини захисту – лімфоцити. Спочатку вони намагаються прибрати патогенні агенти. Виникає гнійне запалення. Потім вони намагаються відновити та захистити структуру клітин. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Подібний процес запалення відбувається в слизовій оболонці внутрішніх органів. Наприклад, у шлунок потрапляє бактерія Helicobacter pylori (хелікобактер пілорі). Вона поселяється у слизовій оболонці шлунку.

Іноді може проникати навіть у підслизову основу. Тоді у місце запалення приходять нейтрофіли, лімфоцити, Т-клітини та В-клітини.

Проте вбити бактерію вони не можуть, тому що вона пристосувалась до існування в слизовій оболонці. Коли клітини та бактерія знаходяться в слизовій оболонці шлунку – утворюється запалення. Це називається гастритом. 

Якщо гастрит не лікувати, він призведе до змін у слизовій оболонці та до виникнення таких захворювань як атрофія, метаплазія, дисплазія, а згодом і до раку шлунку. 

Проте це відбувається не за тижні та місяці, а за роки відсутності лікування гастриту.

Міф 1. Під час гастриту людина відчуває біль у шлунку

Часто гастрит плутають із функціональними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Їхні симптоми включають відчуття важкості після приймання їжі, нудоту, слабкість, біль в епігастрі (область у центральній частини живота, лежить нижче грудини та над пупком), блювання. 

Проте ці симптоми не мають нічого спільного з гастритом.

Під час запалення в слизовій оболонці шлунку людина частіше не відчуває симптомів. Відчуття болю провокує дисфункції вегетативної нервової системи (частина нервової системи, що регулює внутрішні органи, шкіру, м'язи, залози внутрішньої секреції – Ред.).

Стрес, їжа, ліки можуть виступати тригерами, які спричиняють біль. Наприклад, людина розповідає, що з’їла певний продукт, і після цього в неї болить живіт. Через те, що вона рефлекторно пов’язує ці речі, біль збільшується.

Лікування пацієнтів, які мають нервову дисфункцію, складне. Їм важко усвідомити, що збудник болю – їхні тригери.

У випадку сильних вегетативних розладів гастроентеролог може звернутися до психіатра. Проте не для того, щоб лікувати психіку людини. Психіатр допоможе підібрати препарати для корекції відчуттів у внутрішніх органах.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Міф 2. "Ковтання зонду" допомагає діагностувати гастрит

За результатами ендоскопічного обстеження, більш відомого як "ковтання зонду", не можна діагностувати гастрит. Адже ендоскопія не показує, що відбувається у слизовій оболонці шлунку. 

Діагностування гастриту відбувається за допомогою біопсії – видалення шматочка ураженої тканини із конкретної зони запалення для мікроскопічного дослідження. 

Лікар-гістолог, який вивчає будову тканин, визначає ступінь запалення та ставить діагноз.

Якщо у слизовій оболонці невелика кількість лімфоцитів, це перший ступінь запалення.

Якщо там нейтрофіли, людина має гостре запалення. Від ступеня залежать методи лікування.

Також існують сучасні методи діагностики як ендоскопія NBI. Проте такі апарати зустрічаються рідко в українських лікарнях.

Міф 3. Причина гастриту – неправильне харчування

Головна причина виникнення гастриту – бактерія Helicobacter pylori (хелікобактер пілорі).

На питання, де можна підхопити бактерію, поки що наука точно не відповіла.

Існує версія, що вона передається від людини до людини у дитинстві. 

Міф 4. Лікування гастриту вимагає дієти

Раціон під час гастриту та без нього має відповідати принципам здорового харчування:

  • 2/4 раціону – овочі та бобові;
  • 1/4 – м’ясо та риба;
  • 1/4 – фрукти;
  • трішки цільнозернових та молочних продуктів.

Цукор та вуглеводи не мають складати основну частину раціону. Потрібно максимально зменшити їхню кількість. Краще вживати клітковину, яка міститься в овочах. 

Також можна спробувати раціон середземноморської дієти, яка популярна в Іспанії та Португалії. Він складається з овочів, оливкової олії, цільнозернового хліба, риби та морепродуктів. Це також одна з варіацій здорового харчування.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Міф 5. Кава та алкоголь – збудники гастриту

Кава не шкодить організму, а навпаки здатна прискорювати обмін речовин. Проте варто знати міру.

300 мг натуральної кави подарує запас вітамінів B2, B3, B5 та заряд бадьорості.

З алкоголем також важливо знати міру. Існують щоденні безпечні дози алкогольних напоїв:

  • 40 г коньяку; 
  • 150 мл вина;
  • 300 мл пива. 

Якщо людина буде вживати протягом п’яти років більше цієї норми, то вона матиме алкогольну хворобу печінки. 

Міф 6. Гастрит має сезонне загострення

Якщо ви почуєте від знайомих: "У мене осіннє загострення гастриту" – спростуйте це твердження. Гастрит немає сезонності. Загострення залежить від стану кожної людини.