Зміст:
  1. Нюанс перший: дані в сертифікаті
  2. Нюанс другий: легітимність сертифікатів
  3. Нюанс третій: COVID-сертифікат і міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це різні документи
  4. Нюанс четвертий: в Україні сертифікати будуть легітимні одразу

Але це не означає, що українці вже зможуть з ними поїхати за кордон.

Про нюанси дії документу LIGA.Life розповів Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ.

З 1 липня сертифікати запустили в застосунку Дія в бета-тестуванні. Три тижні в Нацслужбі здоров’я і Дії стежать, з якими проблемами зіштовхується обмежена кількість користувачів. За даними Мінцифри, користувачів понад 5000.

Нюанс перший: дані в сертифікаті

На підставі цього користувачам радять перевіряти заздалегідь, яку інформацію про вакцинацію чи ПЛР-тест, чи історію хвороби вносять в базу. 

"Інколи лікар припускався помилки. І це бета-тестування показало кількість сертифікатів, які не змогли підтягнути дані, бо не було інформації про серію вакцин проти коронавірусу, які були в України", – пояснив Черниш.

Якщо помилку припустилися і Дія повертає запит на сертифікат, треба звернутися до лікаря, щоб він її виправив.

"Будь-яка інформація залишиться в картці пацієнта і вона невідомо як ще знадобиться, щоб її потім використовувати. Зараз всі пам’ятають, чим вакцинувалися. Але за рік-два, може, ніхто не згадає", – вважає директор департаменту.

Надалі цю інформацію зможуть використовувати для різного меданалізу. 

"Ми зможемо відслідковувати тенденції, як себе поводили пацієнти, які щеплювалися різними вакцинами. Це буде в деперсоналізованому вигляді. І держава зможе вирішувати, яку вакцину не закуповувати, а якої купувати більше", – зазначив Черниш.

Нюанс другий: легітимність сертифікатів

"Така ініціатива, як ковідні-сертифікати – в Європі Digital green certificate, – це сучасна ініціатива, вона в багатьох країнах ЄС розробляється. Але щоб цей документ – у вигляді QR-коду чи роздрукований – набув статусу документу, його треба легітимізувати на рівні відносин між країнами", – пояснює директор департаменту. 

Наприклад, аби Німеччина визнала українські сертифікати, український уряд має підписати з німецьким відповідну угоду. Цим займається Міністерство закордонних справ.

Наразі з багатьма європейськими урядами ведуть перемовини, каже Черниш.

Побачити, які країни офіційно визнають наш сертифікат, можна буде на сайті МЗС, а згодом і Дія зможе підтягувати інформацію.

Прикордонники країни, яка не визнає український сертифікат, не впустять людину, бо цей документ не буде підставою для в'їзду.

"Так само і ми будемо визнавати ковідні сертифікати тих країн. Це значить, що ми погоджуємося, що громадян цих країн ми можемо приймати в себе", – зазначив Черниш.

Нюанс третій: COVID-сертифікат і міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це різні документи

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – паперовий документ, який діє в світі з 2015 року. І він стосується не лише щеплення проти COVID-19.

COVID-сертифікат – документ, який тільки розробляють. І він буде доступний в електронному вигляді і прив’язаний до бази.

За свідоцтвами, виданими сімейними лікарями після двох доз вакцини, українці вже можуть літати до деяких країн.

Навіщо тоді потрібні були сертифікати? Бо вони є більш універсальними, пояснюють в НСЗУ. 

"Оскільки міжнародне свідоцтво про вакцинацію – виключно про вакцинацію. Сертифікат передбачає три причини для видачі. Якщо у вас протипокази до вакцинації або немає доступу до вакцини, держава пропонує вам такий сертифікат", – каже Черниш.

За його словами, Євросоюз рекомендував впроваджувати цей сертифікат. 

"Всі розуміють, що за цим майбутнє. Свідоцтва легітимізовані, але це паперові документи, на яких стоять штампи і печатки. А бази, з чим порівняти немає, існує достатньо високий ризик, що це може бути підробка. У сертифікаті буде підтягнута база – яка вакцина і де зроблена. І країни слідкуватимуть, щоб дійсно показували реальну картину, що це реальний лікар зробив реальному пацієнту дві дози", – запевняють в НСЗУ.

Плюс ковідний сертифікат використовуватимуть не тільки для закордонних подорожей.

З новою хвилею пандемії в Україні вводитимуть внутрішні обмеження. І цей сертифікат буцімто зніме з вакцинованих, перехворілих чи протестованих людей певні внутрішні обмеження. Наприклад, відвідини масових чи культурних заходів. 

"Наявність такого сертифікату надаватиме людині більше можливостей навіть всередині країни. І для цього достатньо внутрішнього регулювання. А міжнародна історія підтягнеться поступово", – вважає Черниш. І додає, що вже на осінь з низкою країн мають бути відповідні угоди.

Нюанс четвертий: в Україні сертифікати будуть легітимні одразу

Юридично вже все готово, каже Дмитро Черниш. 

"МОЗ видало нормативку про порядок формування цих сертифікатів і такий маленький нюанс важливий – відповідні права на розробку програмного забезпечення юридично передані в НСЗУ. Бо НСЗУ володіє електронною системою охорони здоров’я, де є інформація, необхідна сертифікату", – пояснив директор департаменту. 

Зараз документ ще тестують. Щойно буде позитивний результат – одразу випустять реліз, зазначає Черниш. Орієнтовно – найближчими тижнями.