Зміст:
  1. Як затвердили цю книжку
  2. Що кажуть в Міністерстві культури та інформаційної політики
  3. Реакція урядової уповноваженої з гендерної політики
  4. Що відомо про цю книжку
  5. Що відомо про авторку Марину Ланге

У переліку книг, які мають закупити для бібліотек у 2021 році, книжка "Щоб у 16 не було запізно" авторки Марини Ланге, яка розповідає, що хлопчики – "це досягнення", а дівчата – "це атмосфера".

Список опублікували на сайті Українського інституту книги. А фото сторінок книжки – Микола Ябченко, який працює в Програмі розвитку ООН фахівцем з комунікацій.

Цієї книжки вирішили закупити 459 примірників.

Чому держава купує скандальну книгу про цноту дівчат і захисників-хлопців бібліотекам
Скріншот з переліку книжок для бібліотечних фондів
Чому держава купує скандальну книгу про цноту дівчат і захисників-хлопців бібліотекам
Фото: Микола Ябченко

Як затвердили цю книжку

Згідно з процедурою закупівлі, книги, які запропонували видавці з держреєстру, проходять визначений Порядок відбору.

Книжки, які відповідають вимогам Порядку, направляють на перевірку одній із трьох експертних рад. Всього їх є три: Експертна рада з оцінювання літератури для дітей та юнацтва, Експертна рада з оцінювання літературно-художньої літератури для дорослих чи Експертна рада з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих.

Судячи з тематики книжки, цим займалася Експертна рада з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих. Тут – перелік членів ради.

Так експерти вирішили, що книжка "Щоб у 16 не було запізно" відповідає необхідним критеріям:

  • якість (актуальність; сприяння розвитку державної мови, національної культури, засвоєння найкращих зразків світової літератури; естетичне оформлення (дизайн); привабливість; читабельність; релевантність (відповідність цільовому призначенню, читацькій адресі, певному виду видань); технічні характеристики; премії та відзнаки).
  • умови придбання – співвідношення ціна/якість книжкового видання.

Тоді відібрані бібліотеки відповідно до їхньої читацької аудиторії оцінюють книжкові видання за відповідним тематичним напрямом.

І з максимальних чотирьох балів від експертів + двох балів від бібліотек книжка Марини Ланге отримала прохідний бал – 3,72, повідомило джерело в Українському інституті книги.

Скільки витратять на закупівлю 459 примірників книжки "Щоб у 16 не було запізно", наразі невідомо. 

Згідно з порядком, внести зміни до переліку книжок, затвердженого Міністерством культури та інформаційної політики, уже неможливо.

LIGA.Life направила також запит в Міністерство культури, щоб дізнатися, хто затверджував перелік.

Також ми звернулися до урядової уповноваженої з гендерної політики Катерини Левченко з проханням прокоментувати ситуацію.

Що кажуть в Міністерстві культури та інформаційної політики

Зранку 28 серпня на сторінці МКІП повідомили, що міністр Олександр Ткаченко подав запит на Український інститут книги щодо можливості зупинити процес закупівлі книги "Щоб у 16 не було запізно" Марини Ланге для бібліотек країни.

"... є речі, які, попри вільне розповсюдження у крамницях, не мають фінансуватися за кошти платників податків. Книга Марини Ланге "Щоб у 16 не було запізно" – одна із таких речей. Тому що підтримує усталені гендерні стереотипи. Авторка узагальнює переконання про те, якими мають зростати дітлахи різних статей, закликає заохочувати хлопчиків та дівчат до певної поведінки, що "відповідає" уявленням про жіночність і мужність", – йдеться в повідомленні.

LIGA.Life очікує уточнення позиції Українського інституту книги щодо цієї ситуації.

29 серпня в міністерстві повідомили, що видавець IPIO відкликав книгу з процесу закупівель через суспільний розголос.

Водночас, у МКІП зазначили, що не поділяють цьогорічний вибір експертів ради, яка рекомендувала цю книжку до списку.

Але і не відповіли, хто з боку міністерства затверджував цей перелік.

Доповнення:

Реакція урядової уповноваженої з гендерної політики

Катерина Левченко повідомила, що прочитала книжку Ланге.

Текст називає відверто дискримінаційним, сексистським і шкідливим.

"... бо слідування наданим в описі (маю право так назвати після читання) правилам виховання точно призведе до халепи, причому і батьків, і дітей, і раніше, ніж в 16 років", – написала Левченко.

Вона наголосила, що є вкрай необхідними запобіжники для не потрапляння подібних творів у кошик державного фінансування.

Що відомо про цю книжку

У книзі авторка розповідає, що "дівчатка вже народжуються з жіночими якостями". Природними для дівчат називає вміння піклуватися, умиротворення, цнотливість  і здатність надихати.

А хлопцям, на її думку, треба "напрацьовувати чоловічі чесноти".

Чому держава купує скандальну книгу про цноту дівчат і захисників-хлопців бібліотекам
Фото: Микола Ябченко

Крім того, поради Ланге підтримують тезу культури зґвалтування про те, що "жінка сама винна", якщо щодо неї чинять насильство, пише видання "Повага".

"До чого в майбутньому призведе така стратегія? До провокації побутового насилля. Ці 150 см у спідниці за звичкою кидатимуться на чоловіка. Дівчинка має поводитися так, щоб у хлопчаків навіть думка не виникала її образити", – пише Марина Ланге.

Чому держава купує скандальну книгу про цноту дівчат і захисників-хлопців бібліотекам
Фото: Олександра Оліневич

А також радить не вчити дівчат давати здачі і заступатися за себе, бо "навіть найслабший хлопчик буде сильніший за неї".

Що відомо про авторку Марину Ланге

Ланге представляє себе, як дипломованого психолога Вищої Школи Практичної психології, сертифікованого арт-терапевта, ціннісно-орієнтованого консультанта і коуча.

А, як зазначає Ябченко, Вища школа практичної психології – це приватна компанія з російського Краснодару, яка проводить підвищення кваліфікації.

Педагогічної освіти Ланге не має. Утім має авторську програму для підлітків, з 2017 року проводить тренінги для 10-11 класів в Ліцеї лінгвістики, права і бізнесу, що на Київщині. У ліцеї нам не вдалося поспілкуватися з кимось, хто міг би підтвердити, що вона там викладає. Але сама Ланге має на сторінці низку фото з занять ліцеїстів та випуску.

"Марина Ланге – щаслива жінка, улюблена і любляча дружина, гармонійна мама, яка виховує трьох чудових доньок. Їй вдалося створити міцну і люблячу сім'ю. Титули важливі, але в жінці головне – це атмосфера, яку ви відчуваєте поруч з нею. Ті відносини, що вона створює кожен день", – йдеться в описі автора в її ж книжці.

Чому держава купує скандальну книгу про цноту дівчат і захисників-хлопців бібліотекам
Фото: Микола Ябченко

Книжка Ланге уже привертала увагу – в червні 2021 року її помітили на вітрині новинок Книжкового Арсеналу. 

Тоді український видавець Ілля Стронґовський звернувся до Yakaboo. Після чого книжку зняли з продажу.

"Низька грамотність, печерні стереотипи, знецінення, віктімблеймінг, шеймінг. Це видання – ідеальний приклад, що треба назавжди прибирати з книжок про виховання", – писав він.

Утім, на 27 серпня книга знову доступна на сайті. Із позначкою "Хіт продажів" поряд ціна – 300 грн.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин