Зміст:
  1. Довгий шлях петиції
  2. У чому звинувачують Ткаченка?
  3. Розмова на Книжковому Арсеналі

На початку червня петиція №41/005046-23еп із проханням звільнити Олександра Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики України набрала понад 25 тисяч підписів — кількість, необхідну для розгляду Кабінетом міністрів. Автор петиції Юрій Шиян закликав Дениса Шмигаля здійснити до Верховної Ради подання про звільнення очільника Мінкульту "у зв’язку з неналежним виконанням посадових обов’язків". Серед головних претензій, висунутих Ткаченку — спричинення стагнації у культурній сфері, недотримання слова та зневага до військових. 

Вже 19 червня Кабмін дав відповідь на звернення. Прем’єр-міністр зазначив, що у петиції не вказано чітких підстав для звільнення міністра Ткаченка. Тож чинний голова МКІП залишається на своїй посади. 

LIGA.Life звернулася до автора петиції та дізналася, про які саме факти діяльності Олександра Ткаченка на посаді міністра культури та інформаційної політики йшлося у петиції, і що про це каже сам голова Мінкульту.

Довгий шлях петиції

Шлях до 25 тисяч підписів був довгим. На Facebook-сторінці "Рух Українських Буржуазних Націоналістів", учасником якого є Юрій Шиян, зазначають: у жовтні минулого року вже була спроба зібрати голоси за звільнення Олександра Ткаченка. Але вона виявилася невдалою, бо до грудня 2022-го автору ініціативи не вдалося зібрати необхідну кількість підписів. Тож спробу повторили у березні. 

"Під час збору підписів ми стикнулися з труднощами. Були спеціально створені умови для того, щоб петиція не набрала необхідну підтримку. Спочатку блокували сайт через нашу петицію, а коли сайт "жив" — нашої петиції не було. Також блокували підписи, коли люди просто не могли зареєструватися через банк. Потім і взагалі почали видаляти петицію, а коли вона зібрала 25 тисяч голосів — прийшло повідомлення, що ініціатива не набрала необхідну підтримку", — розповідає автор петиції Юрій Шиян. 

Третього червня йому надійшов лист із повідомленням, що петиція у визначений термін не набрала необхідну кількість голосів. Хоча на той момент ініціативу підписали понад 25 тисяч людей, а до кінця збору залишалося два дні. 

"Того ж дня написали листа до КМУ з вимогою пояснити причину таких дій. На відповідь очікували довго, чіткої аргументації не почули. Лише те, що це є наслідком логічної помилки у старій системі петицій", — додає Юрій. 

Зрештою, на розгляд петиції виділили 10 днів. До 15 червня Кабмін мав надати відповідь на звернення, але реакція прем’єр-міністра надійшла із запізненням — 19 червня. 

"Зі змісту розглянутої петиції неможливо встановити факти та обставини, які б давали чіткі підстави для здійснення прем’єр-міністром України своїх повноважень щодо порушення перед Верховною Радою України питання про звільнення міністра культури та інформаційної політики Ткаченка О. В. Від нього на адресу Секретаріату Кабінету міністрів України надійшов лист щодо петиції (...), в якому міністр відкидає звинувачення, викладені у петиції", — йдеться у відповіді Шмигаля. 

У чому звинувачують Ткаченка?

"Рух Українських Буржуазних Націоналістів" у Facebook пише, що рішення розпочати новий збір підписів на відставку Олександра Ткаченка ухвалили 7 березня, наступного дня після скандалу з відмовою відспівувати військових диверсійної групи добровольчого батальйону "Братство" в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Лідер батальйону Дмитро Корчинський тоді заявив, що саме Олександр Ткаченко не дозволив відспівати загиблих бійців: Максима "Непийпиво" Михайлова, Юрія "Святошу" Горовця, Тараса "Тарасія" Карпюка та Богдана "Аполлона" Лягова. 

Однак у МКІП цю інформацію заперечили та заявили, що не надавали жодних відмов відспівувати загиблих героїв. 

" (...) МКІП та міністр не отримували жодних прохань та звернень з вищезазначеного питання від представників релігійної громади, тому не могли відмовити у відспівуванні загиблих військових в Успенському соборі. Водночас сторона, яка запустила згадану інформаційну кампанію, не змогла надати жодних фактів, які б доводили правдивість звинувачень проти міністра", — йдеться у відповіді Олександра Ткаченка на петицію. 

Іншими причинами для звільнення чинного голови МКІП у петиції назвали: неналежне виконання обов’язків, спричинення стагнації у культурній сфері та недотримання слова. У коментар LIGA.Life Юрій Шиян пояснив, що йдеться про великий перелік претензій до міністра культури та інформаційної політики.

"Він зробив можливим, аби ті, хто понад вісім років розпалював ненависть серед українців до "нацистів", "злочинних націоналістів", "бандерівців" та інших "ворогів всередині", зараз працювали в ефірі телемарафону. Не покарані. Не звільнені. Просто змінили павільйон, текст і фон, на якому знімаються", — каже автор петиції. 

Йдеться про журналістів та ведучих, які раніше працювали на телеканалах Віктора Медведчука та Євгена Мураєва. У травні 2022 року понад 300 медійників та громадських організацій підписали звернення до Володимира Зеленського та Олександра Ткаченка із закликом відсторонити експрацівників телеканалів ZIK, NewsOne, "112 Україна" та "Наш" від участі у національному телемарафоні. Однак тоді міністр культури та інформаційної політики відповів, що під час війни вбачає доцільним "в першу чергу звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені у списку ведучі". 

Серед інших причин для звільнення Ткаченка, які озвучив Юрій Шиян: 

  • бездіяльність під час спроб Держкіно ліквідувати "Довженко-Центр";
  • провал демонтажу пам’ятників російським діячам;
  • виступ проти демонтажу серпа і молота на щиті монумента "Батьківщина-Мати" у Києві;
  • провал евакуації музеїв, що призвело до захоплення цінностей на тимчасово окупованих територіях;
  • будівельні скандали: спроби захопити Одеську кіностудію, знищення історичної садиби Барбана, забудова історичних ареалів Києва, недекларування незаконно збудованого будинку в природоохоронній зоні на Трухановому острові;
  • невдалий флешмоб із жестом тризуба від Banda Agency.

Також "Рух Українських Буржуазних Націоналістів" оприлюднив дві частини розслідування, в якому звинувачують Ткаченка у зв’язку з російським бізнесом. 

"Ці та інші дії в додатку із шаленою корупцією, кумівством, договорняками та іншим безладом, головним апологетом культурної сфери якої є Ткаченко, породили сьогоднішню ситуацію в культурній сфері. Коли на місцях — мафія, культура не просто стоїть на місці, а деградує (...)", — зазначив Юрій Шиян. 

Розмова на Книжковому Арсеналі

23 червня Олександр Ткаченко взяв участь у дискусії про державну політику у сфері книговидання на Книжковому Арсеналі. На захід прийшли активісти — вони тримали плакати із закликами до міністра піти у відставку. У коментарі LIGA.Life Юрій Шиян заявив, що ця акція не пов’язана з ним або "Рухом Українських Буржуазних Націоналістів". 

Одна з учасниць акції розповіла, що люди самоорганізувалися за допомогою соцмереж. За словами дівчини, питання відставки міністра культури та інформаційної політики стосується її особисто, адже раніше вона працювала у Довженко-Центрі. 

Діалог мовою петицій. Чому вже втретє збирають голоси за звільнення Олександра Ткаченка
Фото: Анастасія Плис / LIGA.Net

Після завершення заходу Олександр Ткаченко зустрівся з активістами та спробував зʼясувати, чому вони хочуть його відставки. Утім, очільнику МКІП озвучили лише одну конкретну претензію — вибірковість Мінкульту в наданні дозволів на перетин кордону культурними діячами. За словами однієї з учасниць акції, міністерство не надало дозвіл і не прокомунікувало про це з кількома музичними гуртами, хоча ті зібрали усі необхідні документи. 

"На жаль, у нас немає механізму покарання тих (культурних діячів. — Ред.), які не повертаються. Є лише вимоги для того, щоб вони могли перетнути кордон і повернутися. І переважна більшість, 95%, повертаються. Ми зробили лиш одне ускладнення щодо наявності документів про взяття на військовий облік", — відповів Ткаченко. 

На цьому розмова з активістами закінчилася, а згодом очільник МКІП опублікував у своєму Telegram-каналі пост про зустріч. Міністр зазначив, що заклики на плакатах були незрозумілими, тому він вирішив поспілкуватися з активістами особисто. 

"Відповідь була дивна — ми з вами спілкуємося мовою петицій. Єдина дискусія, яка відбулася, стосувалася правил перетину кордону культурними діячами. Пояснив. Але після цього активісти вирішили інших питань не задавати та пішли. Тому я запрошую всіх охочих на зустріч, на якій ви зможете задати всі питання та озвучити претензії, а я спробую пояснити, чому той чи інший процес чи подія відбуваються саме таким чином", — написав Олександр Ткаченко.

Запланована зустріч відбудеться 26 червня о 18:00 у Національному художньому музеї України. Тим часом на сайті Кабінету міністрів України знову збирають підписи під новою електронною петицією про звільнення Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики. Станом на 15:00 24 червня її підписали 8000 осіб.