Зміст:
  1. Проблема знайома
  2. Дані не скомпрометовані
  3. Що про це кажуть лікарі

Власники облікових записів скаржаться, що з їхнього акаунту хтось проходить огляди у лікарів та записується на обстеження.

Наталка Макогон розповідає на своїй сторінці у Facebook: "Хтось прийшов у мій Helsi кабінет, записався і пройшов відеоконсультацію у мого сімейного лікаря. Попросила в чоловіка перевірити свій. Виявилось, у нього крутіше – хтось  проходить обстеження, бо стоять записи на флюорографію, аналіз крові, до травматолога і уролога".

Через певний час Наталка дізналась, що у її випадку запис робив не сімейний лікар, а спеціаліст вторинної ланки. Окрім консультації, їй призначили обстеження гінеколога і рентген.

У коментарях до посту інші українці діляться подібними історіями. Є навіть випадки внесення в систему додаткової вакцинації

LIGA.Life дізналась, що про це кажуть у Міністерстві охорони здоров’я та Helsi.

Проблема знайома

8 травня на зустрічі з журналістами міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав, що міністерство знає про цю проблему.

"Ми виявляємо пацієнтів, які приходили по 4000 і більше [разів] на прийом. Починаємо на них реагувати дуже сильно і серйозно. Зараз вийшла остання постанова, яка розблокує проведення моніторингу для Національної служби здоров‘я України", – каже очільник МОЗ.

За його словами, такі заявки будуть "відшиватись" в автоматичну базу. Сама система показуватиме, що одна й та сама людина приходить щодня на реабілітацію чи амбулаторний прийом. Якщо таких прийомів буде багато, то запит горітиме червоним.

Далі міністерство відправить бригаду на місце формування цих прийомів для виявлення причини.

Також міністр повідомив, що МОЗ очікує запуск кабінету пацієнта. У відомстві планували запустити смс-інформування пацієнтів про кожен візит до лікаря. Там також мала б вказуватись вартість за прийом, яку має компенсувати держава. 

"Наприклад, буде сповіщення, що ви були в лікаря, і ваш візит компенсовано державою для цього закладу на таку-то суму коштів. Щоб люди розуміли, що кожен візит і кожна послуга в системі охорони здоров‘я через програму медичних гарантій оплачується", – пояснює Ляшко.

Однак запровадити таку послугу в умовах війни – досить дороге нововведення. Нині розглядають кілька варіантів для надсилання подібних повідомлень, серед них – через застосунки "Дія" або Helsi.

Дані не скомпрометовані

CEO Helsi Євген Донець також знає, що такі випадки трапляються: "Коли користувач знаходить у своєму кабінеті некоректні дані – це результат роботи прозорої системи, в якій бенефіціар (тобто пацієнт) контролює свої медичні дані".

Але попри те, що дані належать пацієнту, за коректність їх внесення відповідає лікар. Натомість Helsi – ланка між лікарем і пацієнтом.

Тобто ніхто, окрім лікаря, більше не вносить туди жодних даних. 

"Говорити про небезпеку даних – хибно. Бо дані пацієнтів не скомпрометовані. Адже пацієнт бачить дані, які вніс лікар про нього, навіть якщо дані некоректні. Так і має бути – для того, щоб пацієнт міг контролювати ситуацію зі свого боку", – додає CEO компанії.

Відтак про помилкові візити чи некоректні дані треба повідомляти в заклад охорони здоров’я або у підтримку Helsi. Компанія також звернеться з цим питанням до лікарні, де внесли неправильні дані або сформували фейковий прийом.

"Ми перебуваємо на такому етапі, коли такі великі системні рішення, як електронна система охорони здоров’я, постійно розвиваються. Тому й проблем, на кшталт помилок з внесенням інформації, не уникнути. Та, власне, саме користувачі сервісу Helsi можуть легко ці помилки виявити – і допомогти цілій системі охорони здоров’я", – підсумовує Євген.

Що про це кажуть лікарі

Один із лікарів на умовах анонімності розповів LIGA.Life, що подібні записи у системі Helsi дійсно можуть бути помилковими. Водночас, додав він, існують випадки, коли лікарі можуть створювати фейкові записи для підняття статистики лікарні та більшої оплати.

"Це може бути викликано тим, що НСЗУ щомісяця змінює правила, зменшує оплату, урізає та бракує записи за найменших помилок", — розповів співрозмовник.

Читайте також: Аптечний ажіотаж. Чому введення електронних рецептів – хороша ідея. Пояснюють лікарі