Зміст:
  1. Цинк це...
  2. Скільки цинку нам потрібно

Цинк це...

Поживна речовина, яку людина має постійно отримувати з їжі та дієтичних добавок. Адже організм природно не виробляє та не зберігає її.

Це також необхідний мікроелемент для захисту імунної системи. Нестача цинку може зробити людину більш сприйнятливою до хвороб та інфекцій.

Цинк необхідний для правильного росту та підтримки організму. Серед головних його функцій: зміцнення імунітету, прискорення загоєння ран та лікування застуди. Дефіцит цинку може призвести до ослаблення імунної відповіді.

Добавки цинку стимулюють певні імунні клітини та зменшують окислювальний стрес – нездатність клітини подолати надлишкове виділення активних форм кисню та запобігти пошкодженню клітинних структур.

Огляд семи досліджень продемонстрував, що 80-92 мг цинку на день можуть зменшити тривалість звичайної застуди до 33%. Дослідження, опубліковане у Open Respiratory Medicine Journal, показало, що льодяники, які містять цинк, скорочують тривалість застуди до 40%.

Окрім цього, пастилки або сиропи зі вмістом цинку корисні для зменшення тривалості та тяжкості застуди у здорових людей. Якщо приймати ці ліки протягом 24 годин з моменту появи симптомів.

Однак використання крапель для носа, які містять цинк, може спричинити втрату нюху.

Цинк також відіграє роль у підтримці цілісності та структури шкіри. Він допомагає підтримувати цілісність шкіри та слизових оболонок. Пацієнти з хронічними ранами або виразками часто мають недостатній метаболізм цинку та його низький рівень у сироватці крові.

Тому цинк часто використовують у кремах для шкіри для лікування висипу, а також у засобах для лікування опіків та виразок, також цинк потрібен для належного загоєння ран.

Дослідження показало, що у людей з діабетичною виразкою стопи, які споживали 200 мг цинку на день, розмір виразки значно зменшився у порівнянні з іншою групою учасників, яка вживала плацебо.

Дослідження доводять, що люди похилого віку, які вживають цинк, відчувають кращу відповідь на вакцинацію проти грипу, зниження ризику пневмонії та підвищення розумової працездатності.

Інше дослідження встановило, що прийом 45 мг цинку на день літніми людьми може знизити рівень зараження інфекційними хворобами майже на 66%.

Окрім того, у дослідженні за участі понад 4200 людей, щоденний прийом антиоксидантних добавок – вітаміну Е, вітаміну С, бета-каротину та 80 мг цинку – зменшував втрату зору.

Скільки цинку нам потрібно

Щоб отримати користь, потрібна невелика доза цинку.

За даними WebMD, рекомендована доза цинку на добу:

  • для хлопчиків та чоловіків віком від 14 років і старше – 11 мг;
  • для вагітних жінок від 14 до 18 – 13 мг;
  • для вагітних жінок від 19 років і старше – 11 мг;
  • для дівчат віком від 14 до 18 – 14 мг;
  • для жінок від 19 років і старше – 12 мг.

За даними Національного інституту здоров’я серед продуктів багатих на цинк виокремлюють: бобові, м’ясо, морепродукти, насіння, горіхи та деякі нежирні молочні продукти. Детальну інформацію про це читайте тут.

Однак фітати, які є в цільнозерновому хлібі, крупах та бобових, гальмують засвоєння цинку. Цинк більше засвоюється з продуктів тваринного походження.

Цинк додають до деяких назальних спреїв, пастилок та сиропів для лікування застуди та грипу.

Цинк та COVID-19

Національний інститут здоров’я розробив спеціальне Керівництво з лікування COVID-19, де описується роль цинку під час пандемії.

Експерти наголошують на тому, що на даному етапі недостатньо досліджень для однозначного твердження про користь цинку у лікуванні чи запобіганні коронавірусної хвороби. 

Вони також рекомендують бути уважними під час споживання цієї поживної речовини і не застосовувати дієтичні добавки більше рекомендованої норми. Адже надмірне вживання цинку може спричинити передозування

Однак, в аналізі "Цинк та COVID-19: основа сучасних клінічних випробувань", опублікованому у жовтні 2020 року, стверджується, що одним із засобів потенційного захисту від SARS-CoV-2 на додаток до інших противірусних препаратів є терапія цинком.

Адже цинк відомий своєю антиоксидантною, протизапальною, імуномодулюючою та противірусною властивістю. Саме тому лікарі рекомендують вживати вітаміни C, D та цинк для захисту імунітету під час пандемії.

"Виходячи з сучасних знань про корисні та шкідливі властивості цинку, можна зробити висновок, що співвідношення ризику та винагороди грає на користь використання добавок цинку під час COVID-19" – йдеться у висновках до дослідження.

Проте автори аналізу також додають, що клінічні та доклінічні дані щодо застосування цинку у лікуванні коронавірусу зараз дуже мізерні. Необхідні подальші випробування для одностайної відповіді щодо ролі цинку під час COVID-19.

Дефіцит цинку

Важкий дефіцит цинку зустрічається рідко. У групу ризику входять:

  • люди з рідкісними генетичними захворюваннями;
  • немовлята, яких годують груддю матері з дефіцитом цинку;
  • люди з алкогольною залежністю;
  • люди, які приймають імунодепресивні ліки.

За даними ресурсу Healthline симптоми важкого дефіциту цинку включають:

  • порушення росту та розвитку;
  • затримку статевої зрілості;
  • висипання на шкірі;
  • хронічну діарею;
  • порушення загоєння ран.

Помірні форми дефіциту цинку більш поширені у країнах, що розвиваються, через відсутність здорової збалансованої дієти та важливих поживних речовин.

Передозування цинком

Цинк має багато переваг для здоров'я, але його надмірне споживання може завдати шкоди. Найбільш поширеною причиною токсичності цинку є надмірне вживання дієтичних добавок цинку, який може викликати як гострі, так і хронічні симптоми.

Побічні ефекти високого споживання цинку:

  • нудота;
  • втрата апетиту;
  • болі в шлунку;
  • головний біль;
  • діарея;
  • зниження імунної функції.

Вживання великої кількості цинку може спричинити дефіцит інших поживних речовин. Наприклад, згідно з дослідженням, опублікованим у Biological Trace Element Research, надмірне споживання цинку перешкоджає поглинанню міді.

Допустимий верхній рівень цинку становить 40 мг на добу. Однак це не стосується людей з дефіцитом цинку, яким, імовірно, доведеться приймати високі дози добавок за рекомендацією лікарів.