Зміст:
  1. Чому людям із тваринами та дітьми відмовляють в оренді
  2. Чи завжди вища ціна гарантує кращі умови
  3. Які міста України найбільше child- і pet-friendly

Якщо ви бодай раз орендували квартиру чи будинок в Україні, то з великою ймовірністю натрапляли на оголошення з обмеженнями "без дітей" і "без тварин". Це найпопулярніші заборони серед власників нерухомості та водночас — одні з найбільших викликів для орендарів із дітьми чи домашніми улюбленцями

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Як такі обмеження ускладнюють пошук житла й у яких містах України найчастіше та найрідше можна натрапити на подібні вимоги? Про усе це розповімо далі у матеріалі LIGA.Life

Чому людям із тваринами та дітьми відмовляють в оренді

"Без тварин" і "без дітей" були та залишаються найбільш поширеними заборонами в оголошеннях про оренду житла. Особливі вимоги до орендарів власники квартир і будинків виставляють у фільтрах або безпосередньо у тексті оголошення, тож ці дані можуть відстежити платформи. Водночас є випадки, коли прямої заборони не вказують — це стає зрозуміло вже під час розмови з рієлтором або власником. 

Про такі ситуації розповідає Юлія — жителька Ужгорода, яка разом із собакою шукала житло п’ять разів. Для цього жінка використовувала платформи OLX, DIM.RIA та тематичні групи у Facebook. Звертала увагу на всі оголошення, де не було обмежень:

"Відмова була на етапі першої розмови з рієлтором, приблизно у 80-90% випадків. Лише один раз власник відмовив уже після того, як майже домовилися, коли поговорив зі своєю дружиною".

До початку повномасштабної війни відсоток обмежень на оренду житла з дітьми та тваринами щороку зростав. Утім, зараз, за даними DIM.RIA, показники йдуть на спад.

Відсоток обмежень без тварин і без дітей в оголошеннях про оренду житла
Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net

"Подібні обмеження від власників житла можна зрозуміти. Ми пояснюємо це страхами та відсутністю простих для розуміння механізмів роботи з ризиками. Наприклад, це може бути компенсація пошкодженого майна або закладення певної частки грошей в основну суму оренди. Втім, є велика кількість людей, які готові здавати житло для орендарів із хвостатими і наразі це 17,4%", — пояснює Віталій Поберезький, керівник розвитку продуктів DIM.RIA. 

До трійки найпоширеніших обмежень серед оголошень на платформі також входить вимога лише довгострокової оренди. Втім, цей показник упродовж 2020-2024 років тримався на позначці 1%. 

"Попри те що попит на оренду змінювався, обмеження на неї все такі самі. У трійці обмежень для орендарів від власників нерухомості залишаються "без тварин", "без дітей", "лише довгострокова оренда". Цікаво, що з’явилося обмеження щодо здавання житла лише сімейним парам або дівчатам. Деякі власники нерухомості уникають орендарів-чоловіків. Частка оголошень, які мають це обмеження, невелика. Найбільша кількість зафіксована у 2022 році — 190 оголошень", — зазначає Віталій Поберезький.  

Статистика від OLX дещо інша. З 2020 року частка оголошень про довготривалу оренду з обмеженням "без дітей" на платформі спершу зростала (з 2,6% до 2,7% у 2021 році), а зараз знизилася (2% у 2024 році). Натомість відсоток оголошень із вимогою "без тварин" спершу знизився (з 0,9% до 0,8% у 2021-му), а нині — суттєво зріс (25,8% у 2024 році). 

Динаміка кількості оголошень та цін на оренду житла без тварин і дітей
Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net

На платформі Bird, окрім обмежень на оренду житла з дітьми чи тваринами, фіксували й інші вимоги, розповідає комунікаційна менеджерка компанії ЛУН Альона Бобко

"Загалом ми не помічаємо якихось безпосередньо обмежень. Бували випадки, коли не пускали жити військового. Але ми в себе блокуємо таких рієлторів, якщо бачимо прецеденти. Знаємо також, що все ще питають: "Звідки ви?" Це не дуже впливає на ухвалення рішення, але такі питання присутні".

З такими запитаннями під час оренди житла стикалася і донеччанка Ліза, яка через російське вторгнення у 2014 році разом із сином була вимушена покинути рідний дім. Відтоді жінка винаймала житло у Таврійську на Херсонщині, в самому Херсоні та у Києві. Спершу з маленьким сином, згодом — ще й із собакою.

"У Таврійську було проблемно знайти житло. На той момент синові було 3-4 роки і деякі орендодавці не хотіли здавати квартиру людям із маленькою дитиною. Казали, що він помалює фломастерами меблі та шпалери. Усім було байдуже, що ми — переселенці. Це навіть було гірше, бо власники вважали, що у нас немає постійної роботи і ми не зможемо платити за оренду. Ще запитували: "Де батько?", мовляв, якщо розлучені та немає батька, то дитина взагалі неконтрольована і все зламає", — пригадує Ліза.

Коли синові виповнилося 5 років, вони переїхали до Херсона. На той момент у сім’ї вже була собака Рекса, яку ще цуценям Ліза знайшла у Таврійську. Відтак пошук нового житла ускладнився. 
Гірші умови, вища ціна. Скільки коштує орендувати квартиру з дітьми та тваринами
Фото надані редакції LIGA.Life
"У Херсоні теж не хотіли здавати квартиру з дитиною. Казали: "От якби йому було хоча б дванадцять, а так чотири — ні". Також були проти собаки: мовляв, вона все погризе, у квартирі буде запах, шерсть, сусіди скаржитимуться на гавкіт. Хтось казав, що з кішкою можна, а з собакою — ні. Або запитували про розмір собаки, породу", — додає жінка.

Чи завжди вища ціна гарантує кращі умови

За даними платформи OLX, медіанна вартість довгострокової оренди квартир, де можна з тваринами й не можна, відрізняється не суттєво: 10 500 грн і 10 000 грн відповідно. Натомість сума за оренду будинку з тваринами і без різниться майже вдвічі. Якщо для орендарів без домашніх улюбленців медіанна вартість становитиме 13 500 грн, то для власників чотирилапих — аж 25 000 грн. 

Як відрізняється вартість оренди житла, де можна і не можна з тваринами і дітьми
Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net

До того ж більша ціна не обов’язково означає кращі умови чи розташування. У більшості випадків у героїнь цього матеріалу все було навпаки. Як виняток — варіанти з кращими умовами житла пропонували власники нерухомості, які й самі мають домашніх улюбленців. Утім, це трапляється не так часто. 

"Я могла знайти лише гірші за станом варіанти. Причому це відбувалося одразу під час розмови з рієлтором. Коли я просила підібрати варіанти, мені одразу казали, що це "хіба що двір або дуже поганий стан", — пригадує Юлія.

Схожа ситуація і в Лізи. Зазвичай, каже вона, що гірший ремонт і умови у квартирі, то частіше в оголошеннях пишуть: "Пускаємо всіх":

"У Таврійську в нас не було навіть гарячої води й опалення. Квартира в Херсоні була краща: опалення, гаряча вода, три кімнати, розташування біля вокзалу. Але ми одразу шукали варіанти з гіршим ремонтом, бо знали, що тільки в такі нас і візьмуть. Не хотілося знову вислуховувати про дитину і собаку".

Загалом, каже Віталій Поберезький із DIM.RIA, визначити різницю вартості житла з обмеженнями та без непросто. Оцінка даних компанії показує, що власники нерухомості, які готові до хвостатих у своїх стінах, здають квартири за ціною на 10-15% вищою, ніж ринкова. Тенденція до збільшення вартості є. Втім, у різних містах ситуація відрізняється.

"У Вінниці однокімнатна квартира з обмеженнями "без тварин" на 6% дорожча. Тоді як у столиці така квартира на 6% дешевша квартири без обмежень. Що стосується вартості житла з обмеженням "без дітей", то сказати однозначно важко. До прикладу, у Києві та Вінниці однокімнатна квартира без обмежень коштує на 5% більше, ніж з обмеженням. Хоча у Дніпрі та Хмельницькому різниця складає 11% і квартира "без дітей" вартує більше", — пояснює він. 

Зрештою, на пропозицію та вартість орендованого житла впливає багато зовнішніх факторів, зокрема ситуація на фронті, економічні чинники та стан енергетичних джерел України. 

"Часто обмеження "без тварин", "без дітей" та інші фінансово підкріплюються у приватних домовленостях між власником та орендарем. Це, звісно ж, фахівці DIM.RIA не відстежують", — додає Віталій Поберезький. 

Так, існує практика, коли власники нерухомості й орендарі з дітьми чи тваринами домовляються про більший завдаток, прописують у договорі пункт про компенсацію усіх пошкоджень тощо. Але, як розповідають Юлія та Ліза, подібні пропозиції рідко розглядають. 

"Кожен раз, коли ми казали, що можемо зробити завдаток, якщо щось зламається чи помалюється, власники житла відмовляли. Ми казали, що все оплатимо, але вони лише відповідали: "Так всі кажуть, але ніхто нічого не платить", — пригадує Ліза.

Подібна історія була і в Юлії. Здебільшого їй вдавалося винайняти лише варіанти з передремонтним станом, коли власники й так планували все викидати. Одного разу жінка самостійно робила ремонт у квартирі, щоб якось там жити. А ще  Юлію обікрали просто у під’їзді на етапі заселення. Найкраще за станом житло, пригадує вона, вдалося орендувати у людей, які й самі мали собаку і відтак були готові до чотирилапого у квартирі.

"Компенсація усіх пошкоджень, регулярна перевірка стану житла власником, більша сума орендної плати чи завдатку — це все я пропонувала на етапі пошуку, але ніхто не розглядав. Все житло, що я знімала, було без цих умов, люди просто одразу погоджувалися без "вмовлянь", — розповідає Юлія.

Які міста України найбільше child- і pet-friendly

Є надія, що ситуація з орендою житла для батьків із дітьми та власників чотирилапих із часом зміниться. Принаймні вже відбуваються зрушення із домашніми улюбленцями — дедалі більше платформ запроваджують фільтр "можна із тваринами" і пропагують pet-friendly підхід. 

Так, у жовтні 2023 року компанія ЛУН додала фільтр "можна з тваринами" у застосунку Bird. З того часу частка таких оголошень у трьох із п’яти міст, де працює застосунок, зросла: 

  • з 17,1% до 20,9% у Києві;
  • з 12,2% до 19,1% в Одесі;
  • з 9,15% до 15,7% у Дніпрі. 

Водночас у Харкові та Львові відсоток оголошень про оренду квартир із тваринами знизився з 14,7% до 13,6% та з 15,1% до 10,5% відповідно. 

З дітьми у цих містах, за інформацією компанії, оренду житла дозволяють у 19,3% оголошень (Одеса) 17,95% (Київ), 10,8% (Дніпро), 10,6% (Харків) та 9,7% (Львів). 

Оренда житла з тваринами і дітьми
Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net

Аналітика платформи OLX показує, що до найбільш child- і pet-friendly міст України належать Львів, Тернопіль, Харків, Херсон і Хмельницький. Найбільша частка оголошень про довготривалу оренду житла, де є обмеження "без дітей і тварин", — у Рівному, Луцьку, Житомирі, Черкасах та Полтаві.

Водночас на платформі DIM.RIA найбільшу кількість оголошень з обмеженням "без тварин" фіксують у Дніпрі (16,4%), Запоріжжі та Черкасах (по 15%). Найменше таких оголошень у Херсоні, Харкові та Луцьку (3-4%). Найбільшу кількість оголошень із вимогою "без дітей" спостерігають у Черкасах (5%), Одесі та Дніпрі (по 3%). Відкриті для сімей із дітьми власники нерухомості в Івано-Франківську, Харкові та Херсоні (менш як 1%). 

"Що стосується фільтра "лише довгострокова оренда", то найбільше таких оголошень у Черкасах, Луцьку та Житомирі — 3%, а найменше — у Чернігові та Сумах", — підсумовує Віталій Поберезький. 

Де в Україні найчастіше і найрідше публікують оголошення про оренду з обмеженнями без дітей і без тварин
Інфографіка: Дарина Дмитренко / LIGA.net