Зміст:
  1. Як може виглядати змішане навчання
  2. Наскільки батьки готові до очного навчання
  3. Що з дітьми за кордоном

Усі 421 комунальна школа столиці пройшли обстеження на безпеку і готові до нового навчального року, каже заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, але планується гнучкий формат організації освітнього процесу. Більшість закладів працюватимуть за змішаною формою, поєднуючи очний і дистанційний режими. 

77% муніципальних закладів мають укриття й отримали підтвердження від ДСНС і всіх служб про те, що їхні укриття готові приймати дітей і забезпечувати їхню безпеку, розповідає Мондриївський. Ті, що не мають укриттів, укладають договори з сусідніми будівлями, щоб учні й учителі могли у випадку повітряної тривоги перейти в їхнє укриття, пояснює він. 

Як вчитимуться діти Києва з 1 вересня: пояснює КМДА. Уніфікованої системи немає
Фото: КМДА
Як вчитимуться діти Києва з 1 вересня: пояснює КМДА. Уніфікованої системи немає
Фото: КМДА

18 муніципальних шкіл працюватимуть поки виключно онлайн, бо не мають укриттів і не знайшли їх у кроковій доступності, розповідає директорка Департаменту освіти й науки КМДА Олена Фіданян

У частині міських шкіл продовжуються ремонти й облаштування укриттів. Учні таких закладів перші кілька тижнів вересня або навчатимуться дистанційно, або школа тимчасово організує очне навчання так: щоб одномоментно у заклад приходило менше учнів (стільки, скільки зможуть під час тривоги переходити в укриття поруч). Змішана форма освітнього процесу дозволяє це зробити. 

Будь-який формат роботи тієї чи іншої школи – гнучкий, нагадують посадовці. Очікують, що вересень дасть можливість подивитися на практиці, як працює система. В разі потреби – підкорегувати. Керівники шкіл мають академічну автономію, що дозволяє їм розробити модель, найбільш зручну для їхньої школи. 

Як може виглядати змішане навчання

Формати змішаної форми організації навчання можуть бути різні, каже Фіданян. 

1) Якщо школа працює очно, але батьки деяких учнів обирають онлайн навчання, ці школярі можуть приєднатися до уроку дистанційно. 

"Маємо ці можливості. Комп’ютери або ноутбуки мають відеокамеру, яку можна повертати в класі й спілкуватися з дитиною, яка не перебуває безпосередньо в школі", – пояснює директорка Департаменту освіти.

2) Можлива організація навчання змінами: "Для середніх і старших класів друга зміна може бути". 

3) Можливе очне навчання по черзі для різних паралелей: "Спочатку у вересні, наприклад, ідуть на очний формат 6, 7, 8 класи. У жовтні – 9, 10, 11". 

4) Можливо переводити навчання з певних предметів на дистанційне. Щоб виводити дітей на очні заняття, наприклад, лише на точні науки, з якими дистанційно найскладніше впоратися – фізика, математика, хімія, біологія. 

Наскільки батьки готові до очного навчання

Зі 178 000 школярів, які наразі перебувають у Києві, вчитися очно захотіло 138 000 дітей, підкреслює Мондриївський. 

До перших класів тільки муніципальних шкіл столиці записалося вже понад 25 000 майбутніх першокласників, додає Фіданян. Для порівняння – торік до шкіл міста, включно з приватними закладами, прийшло 30 000 першокласників. 

"Серед батьків, які хочуть, щоб дитина йшла до школи очно, найбільше на рівні початкової школи. Індивідуальні форми освіти (екстернат чи сімейну форму навчання) в Києві обрало небагато батьків. Більшість обрали або офлайн, або дистанційку у рідному класі дитини. Тобто більшість обрали можливість залишити дітей у середовищі свого класу", – каже вона.

Напередодні 1 вересня в школах міста проведено батьківські збори. Всіх батьків, які вирішили віддати свою дитину на очне навчання, ознайомлювали з укриттями, наголошує посадовиця. За її словами, в новому навчальному році в комунальних школах столиці кожен день перший урок починатиметься з 5-хвилинки нагадування учням, як діяти під час повітряної тривоги. Кожен день уроки будуть завершуватися 5-хвилинкою, як треба рухатися додому.

Формати організації навчання в школі залежать від думки батьків школярів, додає посадовиця. Тобто, якщо батьки змінили думку і хочуть відправити дитину з очного на дистанційку, або, навпаки, повернути в офлайн – може змінюватися і режим роботи школи. Адже в школі одномоментно може перебувати лише така кількість дітей, на яку розраховане укриття навчального закладу. 

Мондриївський закликав батьків і дітей комунікувати з класними керівниками в класних чатах через соцмережі: "Найповніша і найдостовірніша інформація буде у класного керівника, який точно знає, як працює його школа та клас".

Якщо батьки хочуть очного навчання для дитини, а їхній заклад працюватиме лише онлайн – батьки мають право перевести свою дитину до іншої школи (за наявності там місць). 

Що з дітьми за кордоном

Станом на середину серпня за кордоном залишалося близько 20% київських школярів, каже Олена Фіданян: "Зараз активно ще повертаються або будуть повертатися в України після 1 вересня".

Батькам дітей, які залишаться за кордоном, у КМДА радять обирати для паралельного навчання в Україні або екстернат, або сімейну освіту. Щоб не переобтяжувати дитину. 

"Це не тому, що не хочемо дитину допустити до навчання дистанційно. Кожна українська дитина для нас цінність. Але прагнемо, щоб дитина фізично змогла витримати навантаження, – пояснює посадовиця. – А в європейських країнах є вимога: обов’язкове відвідування школи країни, де перебуваєш".