Як на Великдень святитимуть паски: умови МОЗ та плани церков
Ілюстративне фото: Роман Піліпей/ЕРА

Що рекомендує МОЗ та влада

"Додаткових карантинних обмежень на період святкування Великодніх свят не планується. Водночас звертаємося до всіх – дотримуватися норм, які прописані в постанові про карантин", – сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу МОЗ.

І додав, що відвідування громадських місць має відбуватися у масках, які закривають рот та ніс. Також необхідно дотримуватися соціальної дистанції.

У МОЗ рекомендують парафіянам утриматися від сімейних відвідувань церкви на Великдень, а краще йти на обряд благословення та освячення їжі лише одній особі від родини.

Людям похилого віку, з хронічними хворобами рекомендують взагалі не йти до храму, а якщо планують освячувати святковий кошик, то лише на свіжому повітрі біля храму. 

Окрім цього, у МОЗ закликають утриматися від святкових відвідувань родичів та друзів.

На цьому від МОЗ – все. 

Столична ж влада ухвалила особливі вимоги до проведення релігійних заходів під час святкування Великодня.

За словами мера Києва Віталія Кличка, ситуація з поширенням коронавірусу в Києві ще досить висока, тож, щоб запобігти нового спалаху захворювання, міська влада рекомендує керівникам церков та релігійних організацій проводити богослужіння онлайн. 

"Якщо десь прихожани підуть у церкву, необхідно дотримуватися суворих правил та обмежень. По-перше, храми мають забезпечити дезінфекцію та провітрювання приміщень.

По-друге, обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 квадратних метрів приміщення.

По-третє, забезпечити температурний скринінг тих, хто братиме участь у богослужіннях. І масковий режим ніхто не скасовував", – сказав Кличко під час брифінгу.

Він додав що міська влада зустрічалася з представниками всіх конфесій і закликала їх дотримуватися правил і обмежень.

Кличко закликав киян провести свята в колі родини, не збиратися великими компаніями та не йти в місця великого скупчення людей.

Які плани у церков

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній запевнив, що храми у Великдень будуть відкриті, а церква зробить усе можливе, аби убезпечити вірян у часи пандемії.

За його словами, священики освячуватимуть паски на хлібокомбінатах, на заводах та у магазинах.

"Є цілі мережі магазинів, які звертаються до нас. Навіть у Києві ми делегуємо священнослужителів, які впродовж цих днів звершують освячення пасок і різних страв", – сказав Епіфаній в інтерв’ю "Радіо свобода".

Він додав, що всі, хто бажає на Великдень піти до церкви, звісно, зможуть це зробити, але мають бути у масках і дотримуватися дистанції. 

В Українській Греко-Католицькій Церкві повідомили, що  віряни зможуть освятити паски у храмі, проте, з огляду на карантинні обмеження, багато людей не зможуть бути фізично там присутніми. Тож пропонують долучатися до прямих трансляцій богослужінь, які здійснить "Живе ТБ".

На Великдень, 2 травня, Пасхальна утреня, Божественна Літургія і посвячення пасок онлайн розпочнеться о 7:30 та триватиме протягом дня.

Біля храмів на вулицях також будуть освячувати паски, але з дотриманням дистанції між людьми, які мають бути у масках.

В інших храмах, зокрема УПЦ МП, відповідно до вимог організації релігійних заходів, віряни також мають дотримуватися всіх протиепідемічних правил як у храмах, так і біля них.

Як повідомляє Всеукраїнська рада церков і релігійних об’єднань, віряни можуть збиратися на Великдень для свячення пасок за умови присутності не більше однієї особи на чотири квадратні метри та обов’язково бути у масках.

Минулого року українські церкви також проводили освячення пасок на Великдень в умовах карантину. Зокрема вірян, які приходили до храму, мали пускати не більше, ніж по 10 осіб. Людей закликали приєднуватися до Великодніх літургій, які проводили онлайн, облаштувавши вдома молитовні куточки.

Також планували проводити службу на вулиці, але без процесій в храмі чи довкола храму. Хоча не обійшлося без порушень.

Минулого року поліція зафіксувала десятки порушень карантину та відкрила через це п'ять кримінальних справ.

За підрахунками влади, на Великдень зазвичай до храмів приходить 7 млн людей в Україні, а минулого року було близько 160 000. Цього року сподіваються, що буде ще менше.

При цьому очільник МОЗ Максим Степанов визнає, що за три-чотири тижні після великодніх та травневих свят очікується новий спалах захворювання.

Щодо того, чи достатньо тих обмежувальних заходів, які є, він відповів, що з дотриманням тих обмежень можна буде пройти всі свята "без дуже великих спалахів". 

"Які можуть бути інші методи? Інші методи заборонити будь-які святкування та відвідування храмів. Навіть торік ми цього не робили.

В нашій країні це практично неможливо", – сказав Степанов під час ефіру "Свободи слова" на ICTV 26 квітня.

Скільки працівників поліції на Великдень контролюватиме дотримання карантину поки невідомо. У пресслужбі Нацполіції LIGA.Life повідомили, що ще немає остаточного рішення з цього приводу й пообіцяли оприлюднити інформацію найближчим часом.