Як просувати особистий бренд і заробляти в соцмережах: радить інтернет-маркетолог
Ілюстрація: depositphotos.com

Особистий бренд у соцмережах – це бізнес, який потребує менеджменту, пояснює фахівець з інтернет-маркетингу Віктор Локотков. В цій сфері він вже 14 років, займався такими проєктами як Eda.ua, OLL.TV, Genius Marketing, Portmone.

"На старті соцмережі можна робити самостійно, як малий бізнес. Але загалом у будь-якого блогера є рекламний або піар-агент, сммник і контент-менеджер, навіть фотограф у штаті". Варто почати з того, що визначити, кого хочете бачити серед підписників (свою цільову аудиторію), та вибрати соцмережу, бо підхід поведінки буде різним.

LIGA.Life розпочинає нову регулярну рубрику, в якій, залучаючи експерта, розповідатиме про те, що почитати, подивитися, послухати, на кого підписатися з конкретної теми, аби бути "в курсі". Свої побажання щодо майбутніх тем залишайте у коментарях, редакція їх обов’язково розгляне. 

 

Особливості просування в різних соцмережах

Instagram – 95% вашого життя має бути тут. На інстаграм-сторінки підписуються, щоб дивитися "серіал", тому треба вести гіперактивний спосіб життя, придумувати інфоприводи. 

Акаунт не житиме без сторіз – звідти зараз споживають більшу частину контенту. 

Просування в інстаграмі загалом будується на просуванні особистого бренду – підписники приходять саме заради вас. Мало людей підписуються, переходячи за вкладками "рекомендоване". 

YouTube або TikTok – це відео, тому матеріал тут має бути більш підготовленим. Потрібно думати над сценарієм роликів, знімати – це не займатиме дві секунди. В ютубі підписуються не "на життя", а на щось тематично цікаве. Перших підписників можна отримати без реклами з вкладок "рекомендовані", зробивши хороший контент.

У TikTok важливо, наскільки відео "вірусне" і чи швидко люди його підхоплюють, лайкають, коментують. Контент тут поки важко монетизувати – це більше соцмережа на перспективу. Навіть рекламні інтеграції поки приносять слабкий ефект, бо цільова аудиторія не платоспроможна. Якби не казали: "TikTok дивляться всі", – поки це переважно діти і молодь.

У Facebook можна робити підготовлений контент-план, але тут блогерам в Україні просуватися найскладніше. Там все будується на принципі віральності, якщо не коментуєш и не лайкаєш пости, вони все рідше показуватимуться тобі у стрічці. Тобто без лайків люди перестають бачити публікації блогера в стрічці. Плюс, українська фейсбук-аудиторія – це трохи старші люди, менш активні в соцмережах у плані реакцій. 

Telegram – аналог Фейсбуку, тільки кращий в плані маркетингу, бо принцип побудови трохи інший. Опублікуєш у каналі пост – і людині приходить push-сповіщення. Навіть якщо людина вимкнула сповіщення, зможе зайти і прочитати повідомлення пізніше. Телеграм-канали круто підходять для бізнесових тематик, маркетингу, рекрутингу.

Twitter орієнтованій більше на зарубіжну аудиторію – Європа і США. Тут потрібно генерувати якомога більше публікацій – близько 20-25 постів на день.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

 

Що почитати про просування сторінок у соцмережах

Немає вдалої книги, яка б розповіла, як просувати сторінки в соцмережах. Вони не встигають з'являтися, бо соцмережі розвиваються дуже швидко. Наприклад, сторіз з'явилися 3-4 роки тому, а зараз 80% споживаного контенту в інстаграмі в Україні – це сторіз, лише 20% – пости. Навіть якби була книга про сторіз, написана три роки тому, вона б уже застаріла. 

Раджу читати статті на профільних ресурсах, які непогано дають матеріали щодо соцмереж, трендів і тенденцій. Є українське МС.Today. Є зарубіжні TechCrunch, Mashable. 

 

На кого підписатися 

 

Можна підписатися на сммників чи СММ-агентства, вони іноді дають цікаві поради, але розповідають те, що ринок вже зробив. Нічого нового не розкажуть.

Тому краще стежити за людьми, які самі добре просуваються у соцмережах, дивитися, що і як вони роблять. Звідти можна зрозуміти якісь патерни поведінки. На кого конкретно підписатися – залежить від тематики сфери, в якій хочеться розвиватися. 

Якщо брати бізнесову тему – наприклад, це Євген Черняк і Дмитро Гордон. Останній зараз у тік-тоці український блогер номер один і молодіжний кумир. Можна простежити, як так сталося. Коли формат його інтерв'ю почав застарівати, і цільова аудиторія (дорослі близько 30-ти років) почали дивитися того ж Дудя – Гордону залишилася аудиторія віком 45-50+. Тому він повністю змінив імідж, підхід, почав просувати себе в тік-тоці.

Ще б рекомендував підписатися на Лєру Бородіну, яка дуже добре веде свій бізнес, і на неї можна дивитися як на приклад. Також на її чоловіка Андрія Шабанова, у якого теж з цим все класно.

Варто підписатися на Андрія Федорова. Хоча у нього агентський бізнес, він цікаво пише, є чого повчитися. 

Можна підписатися на Андрія Трушковського – його тематика більше "як швидко зрубати бабла", але деякому "зайде". У нього можна навчитися, як розуміти тренди і куди варто рухатися.

Рекомендую підписатися на ресторатора Ігоря Сухомлина та шеф-кухаря Олексія Краковського.

Вони розповідають про ресторанний бізнес, як створювалися, з якими труднощами стикаються, що нового, перспективного, цікавого. По суті, вони в цій сфері трендсетери – тобто бачать і розуміють, як все працює.

Можна підписатися на крафтового виробника Тараса Парандія (бренд "Димне м'ясо від Тараса"). По суті, першим ввів круті бренди крафтового виробництва в "Сільпо" в "Лавку традицій" – він родоначальник цього напряму. На нього варто підписатися, бо розповідає про нюанси, як він заходив, що робить, специфіку виробництва, пакування тощо. Там багато корисної інформації.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

 

Де вчитися 

 

Безкоштовні хороші поради ніхто не дасть. Хороші поради дають за гроші. Ви можете експериментувати методом спроб і помилок. Але щоб обійтися без цього, краще піти в школу з СММ, зрозуміти, як комунікувати з цільовою аудиторією, що вона очікує бачити, на що реагує. 

Вже після цього розпочинати. Мої знайомі фітнес-тренери рік намагалися просувати особистий бренд, але нічого не вийшло, підхід був неправильним. Більшості "блогерам-самозванцям", які ніде цьому не вчилися, просто пощастило. 

Найкраща школа для ютуб-блогерів в Україні – AIR Academy. Запис на курс нині призупинений, але можна купити запис. Шкіл-конкурентів у них немає, тільки дуже слабкі курси від не профі. Бо загалом хороші блогери не створюють свої школи, заробляючи на іншому.

Можна піти на будь-який курс про СЕО і дізнатися базові речі, як збирати семантику за ключовими словами, що це таке і як працює. Класний курс у Promodo. Також можу порадити Авторський онлайн-курс СЕО від Сергія Кокшарова.

Можна записатись на курси з СММ, де добре розкажуть, як просувати особистий бренд. Із класних курсів у нас – школа комунікацій Bazilik, школа інтернет-маркетингу LVL80. Круті курси були в Projector, КАМА.

 

Які заходи відвідувати

 

Профільні конференції та фестивалі. Наприклад, до пандемії у Києві відбувався фестиваль VIDEOZHARA, де збиралися тисячі кріейторів, блогерів, фанатів блогерів. Через пандемію захід скасували, але наступного літа, ймовірно, буде.

 

Найважливіші правила просування для всіх соцмереж

 

Якість контенту і потрапляння в цільову аудиторію важливі в будь-якій соцмережі. 

Якщо є цікавий і якісний контент, цільова аудиторія тебе знайде, алгоритми тебе піднімуть нагору. Найбільша проблема, що іноді потрібно довго чекати, коли це трапиться. Водночас дотримуючись важливого пункту просування себе як бренду – регулярність викладання контенту.  

Коли робиш паузу хоча б на тиждень, люди тебе втрачають і починають відписуватися. Регулярність важлива у всіх соцмережах. Так само працюють алгоритми – якщо перестав публікувати контент, коли діяльність знову поновлюється, тебе вже показують меншій кількості людей.

Важлива грамотна реклама, спрямована конкретно на цільову аудиторію. Маю знайомих, які за допомогою телеграм-каналів, де всього 2000-3000 підписників, отримують дохід $1000-2000 на місяць від реклами. Бо це профільні люди, і реклама розміщується профільна – вигода для всіх сторін. Приклад неправильної реклами – в інстаграм є жахлива кнопка "просувати" – тобто запустити рекламу взагалі без визначення цільової аудиторії. Воно зливає бюджет, і люди на цьому втрачають гроші.

Для просування сторінки потрібно витрачати час у великій кількості (свій або чужий) або гроші (свої або чужі). Можна і час, і гроші – тоді результат буде більше. 

 

Робочі інструменти просування в соцмережах

 

В інстаграмі важливо працювати з хештегами, позначати локації, прописувати в публікаціях ключові слова, важливі для цільової аудиторії (за якими можуть знайти вашу сторінку). Бо багато людей в інстаграмі щось шукає, як гуглить. 

Інструменти, які не працюють в інстаграм: відомий массфоловінг (підписка на велику кількість профілів потенційних підписників з метою придбання максимуму фоловерів – люди підписуються на тебе у відповідь, а ти потім відписуєшся), масслайкінг (масове проставлення лайків до зображень вашої цільової аудиторії), масскомментинг (масова розсилка коментарів під постами цільової аудиторії для залучення уваги до аккаунту). Це зараз працює "в мінус"  і баниться інстаграмом. 

Але такі інструменти можна використовувати для розкрутки сторінки, якщо робити грамотно. Тобто реально прочитати, про що пише людина, і написати реальний коментар і висловити емоцію. Цей спосіб займає багато часу, але дає кращий результат і в підсумку вас не будуть банити.

У фейсбуці хештеги не працюють, позначення локацій також. Тут більше працює реклама, але у фейсбуці взагалі складно просуватися.

У телеграмі працює замовлення платного розміщення в інших телеграм-каналах чи в інших соціальних мережах. Наприклад, зараз нормально  "приганяти" в телеграм клієнтів із фейсбуку або інстаграму.

В ютубі важливо правильно прописувати Title, Description. Також діє правило – "сто". Поки у тебе не буде на каналі 100 відео, тебе погано рекомендуватимуть. Немає різниці, ці сто відео з'явилися за тиждень або за рік. Але сто відео на певну тематику, з правильними прописаними ключовими словами (працює пошукова оптимізація). Так в ютубі можна отримувати перегляди, а перегляди формують наших підписників, які потім генерують гроші.

 

Додаткові поради для тих, хто "щось вже знає і вміє"

 

Є агентства для аналізу цільової аудиторії. Вони недешеві, але дають хороший результат. Раджу Kantar і Nielsen – вони міжнародні, але в Україні є представництва. Аналіз цільової аудиторії коштуватиме близько 60-100 000 гривень. Він робиться раз на рік і тільки тоді, коли у вас вже йде гарний прибуток.

В інстаграмі раджу постійно давати аудиторії щось нове, "підливати масла в вогонь". 

В ютюбі – змінювати формати. Тому що формат приїдається і людям потрібно щось новеньке. 

Можна використовувати буст для прискорення свого просування. Колаборація з селебріті, іншими популярними блогерами – один із способів. Тут є кілька варіантів: 

  • Безкоштовно з блогерами. Наприклад, пішов в бар з кимось із них потусити, тебе відзначили в сторіз, і в підсумку ти став блогером, отримавши перші 20 000 підписників. 

  • Платно з блогерами. Ви платите блогеру за спільну інтеграцію, робите спільний ролик, в результаті його аудиторія частково перекочує до вас. 

  • Реклама – фінансово себе розкручувати. 

  • Зробити щось "вірусне". Наприклад, була історія з ню-моделлю, яка пообіцяла знятися голою на мості у Дніпрі, якщо мер добудує його в обіцяний строк. Вона це зробила, що потрапило в усі медіа, закрутилось. В результаті у неї було, умовно, 20 000 підписників, а стало 200 000. Так само один із кращих парашутистів України став відомим на весь світ, знявши з другом єдине відео, як він п'є каву на повітряній кулі.

Великі рекламні інтеграції з великими брендами "вбивають" цільову аудиторію. Наприклад, у вас 500 000 підписників, ви партнеритесь з умовним букмекером, домовляючись говорити про них двічі на день, постійно їх рекламуєте. Через це ваші підписники йтимуть, а нових, швидше за все, буде мало (найчастіше такі договори "на ексклюзиві", тому блогер ні з ким більше не може співпрацювати). Після інтеграції з великим рекламодавцем треба перезапускати свій бренд, і гроші на це слід завчасно відкладати. Про це багато хто забуває. 

Щоб реінкарнувати свій бренд, можна вкласти гроші в інтеграцію з іншими блогерами, переманюючи частково їхню аудиторію до себе, і показуючи своїм підписникам, що ви знову з'явилися на обрії і відкриті до нового.